Na Agrokomplex prúdia traktory, dychovky a pivné sudy

Mesto pod Zoborom už straktoratieva. Stačí sa spýtať hocakého návštevníka, prečo ide do Nitry na Agrokomplex a povie, že najmä pre obrovské traktory. A okrem toho okoštuje pivo, môže sa pokúsiť prekonať rekord v hode vidlami do diaľky a ešte k tomu zažije aj niečo poriadne štipľavé.

19.08.2010 09:34
Agrokomplex Nitra
Detskí návštevníci sú zvedaví najmä na obrovské traktory.
debata

Na rozľahlej výstave sa od štvrtka do nedele stretnú poľnohospodári, výrobcovia strojov, chovatelia a tiež zvedavci. Veľkí roľníci a malí záhradkári pri debatách určite nájdu spoločnú reč – najmä o tom, ako tohtoročné povodne pokazili úrodu. Prejsť na inú tému môžu poľahky pri množstve seminárov a konferencií, napríklad aj o pestovaní geneticky modifikovaných rastlín.

Drobní pestovatelia by nemali prehliadnuť ukážku estetickej záhradky blízko železničnej stanice v areáli Agrokomplexu. ,,Tu môžu na pár riadkoch vidieť, ako si aj obyčajnú záhradku urobiť tak, aby vyzerala pekne. Ako kombinovať zeleninu s kvetmi, ako zaujímavo vytiahnuť tekvicu či fazuľu," prezradila Ingrid Šebšajevičová.

Hneď na vedľajších políčkach to pekelne štípe. Počas Čiliparády dostanú návštevníci príležitosť spoznať do 20 druhov čili papričiek, originálne mexické, ale aj rôzne špeciálne vyšľachtené druhy. Papriky si budú môcť aj kúpiť.

Pri ďalšom sprievodnom podujatí síce nesedí písmeno pavilónu s názvom akcie, ale chlapom to prekážať určite nebude. V pavilóne K budú počas celého Agrokomplexu Slovenské pivné dni spolu s vyhodnotením 5. ročníka degustácie pív – Slovenská pivná korunka. Okrem tradičných značiek od pivovarov Heineken, Topvar, Urpiner, Steiger a Popper budú po prvýkrát hodnotiť aj pivá vyrobené v reštauračných minipivovaroch. Do toho zahrá Skýcovanka, Cimbalová hudba Zobor, či Vlčovanka, alebo Senkovanka-Podbieľ.
Komu po náročnej ochutnávke zostane pevná ruka, môže sa zapojiť do netradičnej súťaže v hode vidlami do diaľky – AX Vidlomet cup. Vlani v kategórii mužov do 40 rokov zvíťazil Michal Repiský, jeho vidly leteli do vzdialenosti 31,6 metra.

V areáli rozvíria prach aj krásne kone. Návštevníci sa môžu tešiť na náročné furmanské preteky či majstrovstvá Slovenska v orbe dvojzáprahmi. Zaujímavosťou budú aj preteky športových holubov, súťaž zručnosti na vysokozdvižných vozíkoch či ukážka pasenia oviec s pastierskym psom.

Počas výstavy bývajú cesty v Nitre preplnené, dopravu organizujú policajti. Kto nestihne prísť do mesta skoro ráno, mal by sa vyzbrojiť trpezlivosťou. Je lepšie chvíľu pretrpieť v kolóne pred parkoviskami, ako neskôr stráviť desiatky minút čakaním na kľúč od papuče na kolese auta.

Užitočné informácie

Vstupné na Agrokomplex pre dospelých je 4 €, deti od 6 do 15 rokov, študenti, telesne postihnutí a návštevníci nad 60 rokov zaplatia 2 €. Ak na výstavu zavítate vozidlom, parkovné za osobné auto je 4 €. Táto cena však platí iba na plochách v tesnej blízkosti výstaviska, na odľahlejších parkoviskách ich majitelia (napríklad Slovenská poľnohospodárska univerzita) vyberajú svoje vlastné parkovné.Trak­torparáda
V skanzene Slovenského poľnohospodárskeho múzea môžu zvedavci obdivovať zbierku starých traktorov. Do Traktorparády sa mohol prihlásiť ktokoľvek so strojom vyrobeným do roku 1980.

Ďalšie tipy

Klokočinský jarmok
Potrvá od piatka do nedele. Okrem množstva stánkov a súťaže o najkrajšieho strašiaka z tekvice je na posledný deň jarmoku na nitrianskom sídlisku pripravené aj rande všetkých možných harmonikárov.

Nitrianska galéria
Salón Nitrianskej galérie pod hradom ponúka diela Maximiliána Schurmanna, Galéria mladých ukrýva výtvory pätice mladých grafických dizajnérov a v Bunkri sú grafity od známej nitrianskej skupiny ŇeTvor.

Jazz na korze
Od začiatku augusta vždy v piatok sa môžu návštevníci pešej zóny v Nitre započúvať do jazzových koncertov. Posledný z nich bude 27. augusta priamo pod hudobnými hodinami.

Svetove Slovensko, Nitra
debata chyba