Tu sa rozhodovalo o osude Európy: Zámok v Buchloviciach ukrýva telegram, ktorý vyhlásil svetovú vojnu

Buchlovice, to meno sa oplatí zapamätať. Dedina v moravskom mikroregióne Buchlov sa pýši skvostným zámkom, kde majú okrem mnohých iných zaujímavostí aj fotokópiu jedinečného telegramu. V roku 1914 ho srbskej vláde poslal vtedajší rakúsko-uhorský minister zahraničia Leopold Berchtold, ktorý bol tiež majiteľom zámku v Buchloviciach a hradu Buchlov. Od decembra 2015 je telegram, ktorý vyhlásil prvú svetovú vojnu, na zozname UNESCO.

18.09.2017 07:00
Zámok, Buchlovice Foto: ,
Zámok v Buchloviciach – baroková perla, ktorú daroval šľachtic manželke.
debata (5)

Nikdy by mi nenapadlo, že vojnu možno vyhlásiť aj obyčajným telegramom. Dnes, v čase najmodernejších komunikačných technológií, to znie absurdne, no o to zaujímavejšie.

Možno preto požiadal srbský štátny archív o zaradenie prvého telegramu, ktorým kedy bola vyhlásená vojna, na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Obsah telegramu vraj v roku 1914 Srbov neprekvapil, pretože Belehrad vyhlásenie vojny očakával.

Podľa historika Michala Konečného bol po francúzsky písaný telegram vlastne reakciou na nesplnenie ultimáta, ktoré vydalo Rakúsko-Uhorsko vláde srbského kráľovstva. Keďže Srbsko do určitej hodiny odmietlo splniť požiadavky, vyhlásilo mu Rakúsko-Uhorsko vojnu.

Telegram, ktorým vyhlásili prvú svetovú vojnu. Foto: UNESCO.ORG
telegram, Buchlov, Buchlovice Telegram, ktorým vyhlásili prvú svetovú vojnu.

Kto navštívi buchlovický zámok, ktorý pamiatkari označujú za najcennejší príklad talianskej barokovej vily v strednej Európe, dozvie sa viac nielen o Leopoldovi Berchtoldovi. Ten ako minister zahraničia Rakúsko-Uhorska pôsobil v rokoch 1912 až 1915.

Zaujímavé je, že hoci rakúsko-uhorská zahraničná politika bola v tom čase veľmi radikálna a agresívna, vôbec vraj nekorešpondovala s povesťou, ktorú mal Leopold Berchtold vo vyšších kruhoch.

Dokonca ani o samotnú funkciu nestál, no o nástupníctvo ho na smrteľnej posteli požiadal jeho predchodca Alois Lexa von Aehrenthal.

Čím urobiť radosť manželke

Zámok vo forme talianskej vily ako novú pohodlnú rezidenciu buchlovského panstva postavili začiatkom 18. storočia na náklady Jana Gerhardta Petřvaldského na počesť jeho manželky Anežky Eleonory z talianskeho rodu Colonnovcov. V rámci galantného daru žene zámok obklopil nádhernou záhradou.

Takto stolovala buchlovická šľachta. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Buchlov, stôl, jedáleň Takto stolovala buchlovická šľachta.

Okolo roku 1800 panstvo získalo Berchtoldovci, ktorí zámok vlastnili až do roku 1945. Leopold I. Berchtold zriadil v zámku po bitke pri Slavkove roku 1805 vojenskú nemocnicu a v priestoroch zámockej stajne súkennícku manufaktúru.

Pre históriu významnejším majiteľom však bol Leopold s poradovým číslom dva. Elegantný a šarmantný majiteľ pôsobil v rakúsko-uhorských službách ako diplomat na veľvyslanectvách v Londýne, Paríži a Petrohrade.

V roku 1908 sa na buchlovickom zámku konala pod Berchtoldovou záštitou schôdzka ruského a rakúsko-uhorského ministra zahraničia, ktorá viedla k politickému rozdeleniu sfér vplyvu na Balkáne a následnej anexii Bosny a Hercegoviny rakúskou armádou.

Vďaka svojim schopnostiam sa napokon v roku 1912 stal rakúsko-uhorským ministrom zahraničia sám Leopold Berchtold II., a to, aj vďaka zmienenému telegramu, posledným.

Do vypuknutia prvej svetovej vojny sa z buchlovického zámku stalo reprezentatívne sídlo, kde poprední politici tej doby rozhodovali o osudoch Európy.

K zámku patrí terasovitá francúzska záhrada.
Detská izba pre bohaté dietky.
+7Kúpeľňa ako umelecké dielo.

Práve z tohto obdobia pochádza súčasná podoba zámku aj luxusne zariadené interiéry.

Hneď po vstupe do zámku návštevníka ohúri bielo-modro vykachličkovaná kúpeľňa a prepychový modrý záchod.

A to ešte nevie, akú nádheru uvidí v ďalších sálach – úžasné látkové tapety, vzácne obrazy vrátane portrétu Mozartovej sestry, historický nábytok a všade vázy s kvetmi. Ani nestíha vnímať množstvo historických údajov, ktoré chrlí vedomosťami „nadupaná“ sprievodkyňa.

Napokon dobre padne prechádzka v barokovej záhrade, ktorá prekvapí fuksiáriom – v zámockej zbierke je vyše 1 200 odrôd fuksií, vďaka čomu patrí k najvýznamnejším v strednej Európe.

Najsmradľavejší vyhráva

Buchlovice však neohurujú len zámkom. Miestni majú veľký zmysel pre humor. Alebo azda pre tradície? V každom prípade tu v lete organizujú festival cesnaku, ktorý láka tisíce ľudí.

Detská izba pre bohaté dietky. Foto: Katarína Sedláková, Pravda
Buchlov Detská izba pre bohaté dietky.

Na festivale dostanú diváci na slávnostnom ceremoniáli na ochutnanie cesnakový koláč a na prečistenie hlasiviek cesnakový kefír.

Namiesto dožinkového venca starosta dostane veniec cesnakový – ten má padnúť na úžitok aj členom zastupiteľstva, ktorí potom na rokovaniach schvália všetko jedným dychom.

A nesmú chýbať súťaže – pri cesnakovom kikindáši sa hádže tridsaťcentime­trovou palicou z ôsmich metrov na cesnakový kužeľ.

Inde ponúkajú cesnakový nápoj s názvom Čistič mozgu – ďalšími ingredienciami sú rasca, hrozienka či slivovica.

Úspešná je aj Súťaž o najsmradľavejšie decko. Sem vodia rodičia svoje ratolesti na konci festivalového dňa. Práve vtedy sú vraj deti už riadne špinavé a precesnakované, aby predstúpili pred čuchaciu komisiu.

Zdá sa vám to čudné? Buchlovčanom nie, riadia sa heslom: Všetko je na niečo, ale cesnak je na všetko.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #hrad #1. svetová vojna #Morava