Spievajúca diaľnica zahrá šoférom, ktorí spomalia, vlasteneckú pieseň

Na Slovensku sme radi, ak nám nejaký ten diaľničný kilometrík pribudne, no inde vo svete je situácia iná. Diaľnice sú nielen samozrejmosťou, ale majú dokonca aj nevídané schopnosti.

24.10.2017 07:00
debata (1)

Matka ciest, či Hlavná trieda Ameriky, ikonická Route 66, ktorá merala bezmála 4000 kilometrov a spájala Chicago s Los Angeles, je symbolom USA rovnako ako Socha slobody či Mount Rushmore.

Aj keď je zo zoznamu oficiálnych diaľnic vyradená, jazda po nej, teda aspoň po jej historických úsekoch, ktoré sú v prevádzke podnes, je nezabudnuteľným zážitkom na celý život.

Route 66 však okrem zaprášeného asfaltu a úžasných scenérií, ktoré sa striedajú za oknami auta, ponúka aj hudobné predstavenie.

Ale nie len tak, pre nič za nič, hudba je dôležitým varovným signálom. Väčšina krajníc upozorní šoférov na priblíženie sa k okraju cesty vibrovaním, avšak diaľnica pri nenápadnom meste Tijeras v Novom Mexiku má iný trik: spieva.

Ak vodiči na tomto úseku Route 66 počas šoférovania znížia rýchlosť na 45 míľ za hodinu (teda približne 72,5 kilometrov za hodinu), čo je rýchlostný limit, zaznie pieseň "America the Beautiful“.

Sign beside Tijeras Musical Road.jpg
By Devilstocksoup - Own work, CC BY-SA 3.0, Link

Na tomto štvrťmíľovom (asi 400 metrov) diaľnice je cestný pruh špeciálne navrhnutý tak, aby vibračné výčnelky vytvárali po prejdení kolesom známu melódiu. Vodičov tak na inak neznačenom historickom úseku cesty povzbudzuje, aby dodržiavali povolenú rýchlosť.

„Hudobnú diaľnicu“ inštalovali v roku 2014 ako výsledok partnerstva medzi ministerstvom dopravy Nového Mexika a stanicou National Geographic Channel.

Medzi šoférmi sa razom stala mimoriadne obľúbenou a niektorí dokonca robia okruhy, aby sa po melodickom úseku mohli prejsť ešte raz.

Niektorí vodiči však upozorňujú, že rokmi a tisíckami kolies, ktoré po „hudobných pásoch prešli“, sa „nástroj“ trocha rozladil a bolo by ho treba napraviť.

Podobné hudobné cesty majú aj v Južnej Kórei, Japonsku či Dánsku.

Zdroj: Atlasobscura.com; Snopes.com; Popularmechanic­s.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #diaľnice #hudba #šoféri #Route 66