Sólo cestujúci nie sú poľutovaniahodní chudáci. A toto neznášajú počúvať

Milujú cestovanie, ale aj nezávislosť, radi spoznávajú nové krajiny a stretajú rôznych ľudí, no nestrpia vedľa seba niekoho, komu sa jednostaj treba prispôsobovať a s kým musia neustále robiť kompromisy. Sólo turisti.

10.12.2017 07:00
cestovateľ, turista, muž, úsmev, leto, klobúk,... Foto:
Nebudete sa sám nudiť?
debata (1)

Cesty s partnerom, rodinou či priateľmi môžu byť zábavné, ale nie je to jediný spôsob, ako spoznávať svet. Štatistiky ukazujú, že fenomén samostatného cestovania je čoraz zreteľnejší a stále viac a viac ľudí, napriek niektorým jeho nevýhodám, mu podlieha.

Nie je to „z núdze cnosť“, ani zúfalá voľba osamelých; je to skvelá príležitosť spoznať viac sám seba a lepšie počúvať a vidieť okolie.

Sólo cestujúci sú preto unavení z hlúpych otázok a poznámok iných, ktorí ich nechápu, odsudzujú a dokonca vysmievajú. Toto sú najčastejšie predsudky…

Ste na nejakej duchovnej ceste?

Mnoho ľudí videlo milý film „Jedz, modli sa a miluj“, s Juliou Roberts v hlavnej úlohe, ktorý vykresľoval cestu rozvedenej ženy. Tá sa rozhodla zistiť, čo v živote vlastne chce a jej ročná púť mala tri zastávky – Taliansko, kde si začala vychutnávať život, Indiu, v ktorej spoznala zbožnosť a Bali, na ktorom našla lásku.

Sólo turisti však nemusia mať život prevrátený na ruby, ani nešťastné vzťahy, dokonca ani nevyhnutne nehľadajú hlboké duchovné zážitky. Jednoducho túžia vidieť neznáme krajiny a spraviť si skvelé fotografie. Bodka.

Hľadáte si partnera/-ku?

Nie, prečo? Pri cestovaní síce človek spozná mnoho zaujímavých ľudí, ale to nemusí byť primárny účel, prečo sa niekto vydáva do sveta – či ho už doma čaká šťastný vzťah, alebo prázdna posteľ.

… ale veď vyzeráte celkom sympaticky…

Aha, takže cestovať sami môžu len škaredí ľudia?

A nechceli ste cestovať radšej s niekým?

Čo na toto odpovedať? Že sólista je strašne osamelý, patetický blázon bez priateľov, ktorý nemohol nájsť nikoho, kto by s ním cestoval? Samostatní cestujúci nepotrebujú pochopenie, súhlas, ani ľútosť týchto zvedavcov.

Nebudete sa sám nudiť?

Je pravda, že najmä počas dlhej cesty nastanú momenty, keď sa práve nič zaujímavé nedeje, takže nuda sa občas prihlási. Ale svet je taký pestrý, že takmer stále sa je na čo pozerať, čo objavovať a obdivovať, s kým sa pustiť do reči alebo je čo riešiť či vybavovať.

Nebojíte sa o svoju bezpečnosť?

Túto otázku dostávajú najmä ženy a je jasné, prečo. Sólistky však takmer určite zvážili všetky riziká a správajú sa opatrne. Pokiaľ sa nevyberajú na vlastnú päsť do zrejmých nebezpečenstiev, nemajú chuť, aby im ktokoľvek podkopával sebadôveru a napĺňal ich strachom.

Zdroj: Destinationtip­s.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #sólová