Na hrade v Starej Ľubovni predstavia vývoj podoby Krakova počas šiestich storočí

Podoby poľského mesta Krakov od udelenia mestských práv v roku 1257 až do polovice 18. storočia si budú môcť od štvrtka 12. októbra pozrieť návštevníci hradu v Starej Ľubovni, otvoria tam medzinárodnú výstavu Cracovia 3D.

12.10.2017 14:00
Krakov, Poľsko        Foto:
Rynek glowny v Krakove
debata

Podľa riaditeľa Ľubovnianskeho múzea Dalibora Mikulíka spája Starú Ľubovňu s Krakovom história, aj preto sa výstava dostala na tento slovenský hrad.

„Ľubovňa bola 360 rokov súčasťou poľského zálohu. Minulý rok sme historicky prvú výstavu v Krakove organizovali my, teraz nám ukážu oni, ako vyzeral Krakov, keď sa o nás rozhodovalo na kráľovskom dvore,“ uviedol. Medzinárodná výstava bude verejnosti prístupná vo výstavnej miestnosti do 30. januára budúceho roka.

Výstava znázorňuje architektonický a urbanistický vývoj Krakova. „Návštevníci sa na výstave zoznámia s vývojom zástavby na Hlavnom námestí, kde stáli obchody, a tiež akými zmenami prešli mnohé budovy v centre mesta. Okrem toho výstava predstavuje aj vývoj obranného systému mesta. Zaujímavé sú tiež informácie o vodovodoch a vodnom hospodárstve v meste,“ uviedol Mikulík. Budovy a časti mestského opevnenia budú na výstave prezentované vo forme modelov aj filmovej animácie.

Na hrade v Starej Ľubovni si ešte v júli počas Hradných dní pripomenuli historickú udalosť, ktorá spája obe spomínané mestá. Odohrala sa priamo na hrade v roku 1412. Išlo o mierové stretnutie kráľov Žigmunda Luxemburského a Vladislava II. Jagelovského.

„Bolo to stretnutie, ktoré zasiahlo celý spišský región, pretože práve tu obaja panovníci podpísali zmluvu, takzvaný spišský záloh,“ vysvetlil Mikulík. Ten ukončila až v roku 1772 panovníčka Mária Terézia.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Krakov #Stará Ľubovňa