Náš tip: Staré zvyky ožijú pri mladom víne. Ochutnáte?

O tom, že Martin má chodiť na bielom koni, vie asi každý, ale ľudia spod Malých Karpát ho možno vidia s vínom pod pazuchou. 11. november je totiž v Bratislave tradične spojený so Sviatkom mladého vína. Na svätomartinských oslavách sa však zabavia aj deti.

10.11.2017 07:00
Svätomartinské dni, Bratislava, víno Foto: ,
Svätomartinské dni v Bratislave
debata

Milovníci dobrého vína, tradícií aj zábavy si prídu na svoje na svätomartinských oslavách v centre Bratislavy. Svätomartinské dni spájajú historické Martinské hody a rovnako tradičný Sviatok mladých vín. Oslavy budú v piatok 10. novembra a v sobotu 11. novembra s programom na Rudnayovom námestí, Primaciálnom námestí a v Zichyho paláci.

Tak ako Francúzi oslavujú svoje „božolé“, teda mladé víno, vždy v tretí novembrový štvrtok, u nás nové víno otvára už Martin 11. novembra či v predvečer svojho sviatku. Sviatok mladého vína je prejavom historickej hrdosti, poďakovaním za poctivú prácu vinárov a pripomenie nám starú vinársku tradíciu regiónu, ktorá siaha tisícky rokov dozadu.

V piatok a v sobotu príde na chuť, naopak, víno mladé. Prvé vína z tohtoročného zberu privezú vinári z Rače, Nového Mesta, Vajnôr a Devína a predstavia ich na Primaciálnom námestí v piatok 10. novembra a v sobotu 11. novembra od 12. do 22. hodiny.

Na Rudnayovom námestí pri Dóme sv. Martina sa bude dva dni hodovať nielen pri dobrom vínku, ale aj na rôznych špecialitách. V sobotu od 14. hodiny môžete ochutnať dokonca aj pečeného vola, a to za symbolickú sumu. Okrem vareného vína hostí môže hriať aj dobrý pocit, lebo výťažok z predaja vola pôjde na charitu.

Svätomartinská sobota bude zábavná aj pre deti. Po celý deň od 11. do 17. hodiny si môžu pozrieť bábkové divadielko v Gašparkove. V Dome umenia pre deti Bibiana sú od 14. do 16 hodiny pripravené tvorivé dielne, kde sa naučia Ako na strašidlá – teda vyrobia si svoje vlastné.

O 16. hodine nasleduje v Bibiane stretnutie s etnografkou Katarínou Nádaskou, ktorá pozná všetky tradičné slovenské strašidlá od čertov cez škriatkov až po ježibaby či bosorky. Ďalšie tvorivé dielne budú v Zichyho paláci o 18. hodine.

Rovnako o 18. hodine sa pre Dómom sv. Martina odohrá legendárna scénka stretnutia sv. Martina so žobrákom. Martin na bielom koni povedie aj lampiónový sprievod, ktorý sa pohne o 18.45 hodine z Rudnayovho námestia do Zichyho paláca. Druhý lampiónový sprievod v areáli Bratislavského hradu sa uskutoční v pondelok 13. novembra.

Svätý Martin je jedným z patrónov Bratislavy, ktorá bývala najvýznamnejším vinohradníckym regiónom na Slovensku. V tento deň sa konali hody a mesto malo právo čapovať víno vo svojich pivniciach, aj keď inde to bolo vtedy zakázané. Oslavy mladého vína budú spojené s viacerými bohoslužbami, v nedeľu sviatok ukončí slávnostná svätá omša v Dóme sv. Martina.

Kam za zábavou

9. novembra, štvrtok

  • Bratislava: Hu Húúú alebo Najstaršie slovenské strašidlá, interaktívna výstava, Bibiana, do marca 2018
  • Bratislava: Knižný veľtrh Bibliotéka, Incheba, do 12. 11.
  • Bratislava: Dávid Unreich – šampión, ktorý vyzval Hitlera na súboj, výstava o životnom príbehu bratislavského rodáka, židovského zápasníka a majstra sveta v ťažkej váhe Dávida Unreicha
  • Bojnice: Baťovci v Bojniciach, výstava jedinečných fotografií z rokov 1939 – 1948, keď Bojnické panstvo vlastnila firma Baťa, zámok, do 30. 11.
  • Martin: Za horami – za dolami, Tri storočia Slovákov vo Vojvodine, výstava, do 26. 11.
  • Martin: Tramping a trampské piesne regiónu Turiec, výstava, SNM – Múzeum kultúry Čechov na Slovensku, do 28. 2. 2018
  • Sereď: Miranda – Cigánsky holokaust, výstava v Múzeu holokaustu, do 21. 1. 2018
  • Spišský hrad: Pohľad. Oltár Majstra Pavla, výstava fotografií Petra Župníka, ktoré ponúkajú bežne nedostupné a detailné pohľady na najznámejšie sochárske dielo Majstra Pavla z Levoče, do 28. 2. 2018
  • Trenčín: HoryZonty, festival dobrodružných filmov, kino Hviezda a klub Lúč, do 11. 11.

10. novembra, piatok

  • Bratislava: Svätomartinské dni, hody, Sviatok mladého vína, detské aktivity, od 12. h, do 12. 11.
  • Modra: Končí sa výstava 60-krát Kellenberger, SNM – Múzeum Ľ. Štúra
  • Myjava: Končí sa výstava Návrat ku koreňom, venovaná slovenským vysťahovalcom do USA v 20. a 30. rokoch, SNM

11. novembra, sobota

  • Bratislava: Svätomartinské dni, hody, Sviatok mladého vína, pečenie vola, divadelné predstavenie v Gašparkove, 11. h – 17. h, tvorivé dielne v Bibiane 14. h, lampiónový sprievod z Rudnayovho nám., 18. 45 h, tvorivé dielne v Zichyho paláci, 18. h
  • Bratislava: Vyšívaná história evanjelickej cirkvi, výstava gobelínových výšiviek k 500. výročiu reformácie, nová budova SND, vždy hodinu pred predstavením a počas každého predstavenia, do 31. 12.
  • Bratislava: Lampiónový sprievod Líščím údolím, 16. h – 18. h
  • Košice: Vedecký brloh – život zrodený z kameňa a hliny, deti si vyskúšajú najstaršie pracovné nástroje ľudí, Výmenník Obrody, 14. h – 16. h
  • Martin: Medzinárodný festival klobás s programom, Penzión Ľadoveň, 10. h
  • Prešov: Zatváranie neba, súťaž vetroňov, letisko, 10. h
  • Trenčín: Čriepky minulosti, inscenované prehliadky hradu podľa hradných legiend, každý víkend do 26. 11. každú celú hodinu 10. h – 15. h

12. novembra, nedeľa

  • Banská Bystrica: Tvorivé dielne pre deti v Thurzovom dome, 13. h – 17. h a v Tihányiovskom kaštieli, lampiónový sprievod od Múzea SNP, 17. h
  • Žilina: Nedeľné matiné pre deti a rodičov Peter a vlk, spojené s videoprojekciou, Dom umenia Fatra, 16. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Svätý Martin