Bratislava je 65. najlepším mestom na život pre rodiny. Rebríčku kraľuje Kodaň

Založiť si dnes rodinu nie je lacný špás, a preto sa krajiny usilujú povzbudiť svojich mladých obyvateľov rôznymi stimulmi a úľavami. V súčasnom globalizovanom svete však nie je ani ničím výnimočným, keď sa rodiny presťahujú do iných miest, či aj za hranice, tam, kde je spoločenská či politická klíma pre rodiny priaznivejšia.

19.11.2017 07:00
rodina, deti, rodičovský, materské, materská,... Foto:
Kde sa žije rodinám najlepšie?
debata (4)

Najnovšia štúdia realitného portálu Homeday odhaľuje, ktoré mestá sú voči rodinám najpriateľskejšie. K výsledkom sa dopracovali na základe posúdenia rôznych faktorov, od sociálnych zákonov, cez výšku príjmov rodín až po celkovú spokojnosť.

Najlepšie v tomto ohľade vyšla z hodnotenia dánska Kodaň. Podľa štúdie je to najlepšie mesto pre rodiny s deťmi – je jedným z najbezpečnejších a najšťastnejších vo svete, s cenovo dostupným bývaním a priaznivými zákonmi týkajúcimi sa žien či mužov na materskej alebo otcovskej dovolenke.

Celkovo až 13 z prvej dvadsiatky najlepších miest sveta je v Európe. Zvyšné 3 sú kanadské mestá, 3 sa nachádzajú v Austrálii a 1 na Novom Zélande. Bratislava sa umiestnila na 65. mieste.

Rozhodovali rodiny aj experti

Počas prieskumu dostali stovky rodičov otázku, čo vlastne robí z mesta skvelé miesto pre vychovávanie detí a rodinný život. Vďaka odpovediam sa určili hlavné hodnotiace kategórie: mestská infraštruktúra, sociálne zákony, kvalita zdravotnej starostlivosti, celková spokojnosť, možnosti na aktivity pre deti. Priestor na vyjadrenie svojho názoru dostali aj odborníci.

Tieto hlavné kategórie rozmenilo na drobné 15 faktorov: bývanie, vzdelávací systém, bezpečnosť, cenová dostupnosť, nezamestnanosť, znečistenie, doprava, zákony, zdravotná starostlivosť, spokojnosť, letiská s vybavením pre deti, aktivity pre deti, zelené priestory.

Autori štúdie ďalej dali priestor na vyjadrenie aj 30 000 profesi­onálom na rodičovstvo a výchovu a novinárom venujúcim sa rodinným témam.

Na základe zozbieraných údajov potom autori štúdie vyhodnotili tisíce miest na celom svete a vytvorili rebríček 100 najlepších. Aj keď sa teda slovenská metropola ocitla „až“ na 65. mieste, treba zobrať do úvahy, že tento výsledok dosiahla vo veľmi početnej konkurencii.

Podľa rodičov je celkovo najlepším mestom pre rodiny Kodaň, za ňou nasleduje Lausanne a Luxemburg.

Podľa odborníkov je na prvom mieste Hamburg, na druhom mieste Kodaň a na treťom Bazilej.

Rebríček:

  1. Kodaň
  2. Oslo
  3. Zürich
  4. Štokholm
  5. Hamburg
  6. Vancouver
  7. Basel
  8. Toronto
  9. Stuttgart
  10. Mníchov
  11. Lausanne
  12. Viedeň
  13. Sydney
  14. Helsinky
  15. Melbourne
  16. Bern
  17. Montreal
  18. Brisbane
  19. Auckland
  20. Frankfurt

Zaujímavosti:

  • Najlepším spomedzi všetkých miest v kategórii bývanie je saudskoarabský Rijád, nasleduje Dubaj v Spojených arabských emirátoch a Muscat v Ománe.
  • Rijád je tiež prvý z miest v cenovej dostupnosti, nasleduje Houston v USA a Hannover v Nemecku.
  • Najlepším mestom na vzdelanie je čínsky Hongkong, nasledujú japonské mestá Tokio a Osaka.
  • Lausanne vo Švajčiarsku je najbezpečnejším mestom, po ňom nasleduje Abú Dabí, Spojené arabské emiráty, a švajčiarska Ženeva.
  • Katarská Dauha má najnižšiu nezamestnanosť, nasleduje Bangkok v Thajsku a čínsky Peking.
  • Reykjavík na Islande je najmenej znečisteným mestom, za ním nasledujú novozélandské mestá Wellington a Auckland.
  • Švajčiarsky Bern je najlepší z pohľadu dopravy a dostupnosti, nasledujú švajčiarske mestá Lausanne a Basel.
  • Sofii v Bulharsku patrí prvé miesto v oblasti sociálnych zákonov, na druhom mieste sú spoločne fínske Helsinky a maďarská Budapešť.
  • V nórskom Osle sú obyvatelia najspokojnejší, nasleduje dánska Kodaň a islandský Reykjavík.
  • Letiská priateľské k deťom majú najlepšie v austrálskom Sydney, nasleduje Singapur a Oslo v Nórsku.
  • Francúzsky Paríž má prvé miesto v aktivitách pre deti, po ňom nasleduje nemecký Berlín a francúzsky Lyon.
  • Stuttgart v Nemecku má najkrajšie zelené priestranstvá, druhý najzelenší je britský Edinburgh tretí luxemburský Luxemburg.
  • Na národnej úrovni patrí prvé miesto v oblasti zdravotnej starostlivosti Švédsku, zatiaľ čo Švajčiarsko a Francúzsko sú na druhom a treťom mieste.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #rebríček #rodiny