Pre cykloturistov pribudol v Bardejovských Kúpeľoch ďalší singletrack

V poradí tretí liečivý singletrack pribudol v okolí Bardejovských Kúpeľov. Meno dostal podľa liečivého kúpeľného prameňa - Lekársky singletrack. Výstavbu financovala Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš Bardejov a vyžiadala si celkové náklady 11 900 eur.

19.11.2017 18:57
debata

Ako informoval riaditeľ OOCR Radomír Jančošek, cyklisti, ale aj turisti tak majú k dispozícii novú horskú cyklotrasu s celkovou dĺžkou 1330 m a prevýšením 60 metrov. „Je oveľa širšia než sú bežné cyklotrasy a keďže je určená hlavne pre rodiny s deťmi, nazýva sa aj family singletrack,“ vysvetlil Jančošek.

Trať je lokalizovaná v prírodnom prostredí Mestských lesov Bardejov, nad mestskou časťou Bardejova – Bardejovskými Kúpeľmi. Spolu s výstupovou trasou Čerešenka a zjazdovou Napoleon tvoria 4 610 m dlhý súbor cyklotrás.

Lekársky singletrack je svojím nenáročným profilom bez prekážok určený pre celé cyklistické rodiny. Začína na hornom konci Kyslíkovej dráhy pri vodárni a plynule stúpa nad kúpele. Do cieľa pri altánku na kyslíkovej dráhe vedie mierne z kopca.

„Singletrack je charakterizovaný zarovnávaným a tvarovaným prírodným povrchom. Svojím profilom je nenáročný, s priemerným sklonom do 8 percent. Nachádzajú sa na ňom veľké klopené zákruty a plynulé terénne vlny,“ opísal novú cyklotrasu Jančošek. Dodal, že singletrack bol budovaný pod dohľadom vyškolených trailbuilderov spoločnosti IMBA.

Liečivé singletracky sú charakterizované zarovnávaným prírodným povrchom. Nachádzajú sa tu umelé špeciálne vybudované prekážky – terénne vlny, skoky rôznych veľkostí, klopené zákruty, rýchle pasáže aj technické kamenné úseky a mostíky. Všetky spomínané prekážky sa dajú obísť alebo prejsť bezproblémovo aj pre menej zdatných cyklistov.

Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených piatich trás v okolí Bardejovských Kúpeľov má v súčasnosti spolu viac ako osem kilometrov. Tvoria ju tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. „Všetky trasy sú už plne funkčné, označené a v súčasnosti už využívané verejnosťou pre cykloturistiku, cvičenia, pešie túry a prechádzky,“ dodal Jančošek.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklotrasa