Aleš cestuje od rovníka za polárny kruh – Deň 3: Na trajekte k zátoke Ha Long (Vietnam)

Po včerajšom presune do hlavného mesta Vietnamu som musel zohnať niekoho, kto ma prepraví k slávnej zátoke Ha Long. S tým, našťastie, nie je vôbec problém, lebo agentúr, ktoré tieto výlety ponúkajú, je ako poslaneckých sľubov pred voľbami. Našťastie, agentúry svoje slovo dodržia.

03.12.2017 14:42
debata (4)

Celodenný výlet za 18 eur sa naozaj vyplatil, bolo sa na čo pozerať. V cene sú už zahrnuté všetky presuny a aj výdatný obed na palube lode.

Prezrieť si toľkoto ostrovov však zaberie dosť času. Google uvádza, že ich je presne 1969, no to nie je pravda. Je ich o niečo viac – toto číslo sa oficiálne deklaruje len preto, že v tomto roku zomrela azda najznámejšia osobnosť vietnamskej histórie – Ho Či Min. A tak, na počesť jeho pamiatke, sa všade uvádza práve takýto počet.

Zátoka Ha Long je v skutočnosti omnoho krajšia, ako na všetkých tých fotografiách, ktoré som predtým videl. Plavba loďou pomedzi vápencové útvary trčiace z morskej hladiny je natoľko úchvatná, že zaujala aj tvorcov z Hollywoodu a práve tu natočili poslednú verziu filmu King Kong.

Ale najlepšia vec, ktorú som tu spravil, bola prenájom malého kajaku, s ktorým som sa len tak, bezstarostne, motal a plavil pomedzi ostrovy a jaskyne pripomínajúce svet z inej planéty.

Predstavte si, ako ma muselo toto miesto zaujať, keď som si od samej eufórie na lodi zabudol tenisky a musel som večer kráčať po Hanoji bosý.

Dnes večer sadám na vlak, ktorý smeruje z Hanoja na juh krajiny. Prejdem ním viac, ako 1500 kilometerov za zhruba 30 hodín.

Sledujte aj ďalšie pokračovanie mojej výpravy a uvidíte, ako cestujú Vietnamci.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Aleš Tvrdý #Od rovníka za polárny kruh