Náš tip: Na Trenčianskom hrade budú lietať strigy

Ľudové zvyky s príchuťou tajomna a napätia. To ponúkajú tajomné Stridžie dni na Trenčianskom hrade 15. a 16. decembra. Návštevníci majú pri tajuplných večerných prehliadkach jedinečnú možnosť užiť si dominantu krajského mesta plnú bosoriek, strašidiel a tradícií. A tiež sa dozvedia o histórii týchto tajomných dní, počas ktorých má víťaziť temnota nad svetlom a zlo nad dobrom.

15.12.2017 07:00
strigy, bosorky, Foto:
Strigy na Trenčianskom hrade
debata (1)

Nočnú prehliadku Trenčianskeho hradu organizuje Trenčianske múzeum, pod správu ktorého pamiatka patrí, spoločne so sokoliarmi Aquila z Bojníc. Ide o náučno-zábavné podujatie o desivom príbehu boja dobra a zla.

„Stridžie dni na Trenčianskom hrade budú v tomto roku výnimočné v tom, že sa budú niesť v znamení príbehu o dcére kniežaťa, ktorá bola obvinená z bosoráctva, pretože vošla ako prvá do domu v podhradí. Knieža miesto toho, aby ju dal popraviť, pošle ju spolu s návštevníkmi po hrade, aby im ukázala, že má dobré a čisté srdce a aby našla spôsob, ako návštevníkov ochrániť pred strigami a strigôňmi,“ vysvetlil spoluorganizátor podujatia Jozef Tomík zo združenia sokoliari Aquila Bojnice.

Lucia bude návštevníkov sprevádzať len nejaký čas, potom ju vystrieda duch. O akého ducha pôjde, zistia len návštevníci, ktorí na hrad prídu večer a užijú si tajomnú predvianočnú atmosféru. Od sedemnástej hodiny budú vstupy každú hodinu.

„Prehliadka je výnimočná tým, že je večerná a pôjde sa aj do priestorov, kde sa bežne návštevníci nedostanú, napríklad do lapidária, do podzemia. Trasa je úplne iná ako cez deň. V jednotlivých scénkach strigy a strigôni ukážu návštevníkom ľudové zvyky, ktorými ľudia čistili priestor od duchov. Na záver bude stridží bál,“ dodal J. Tomík.

Stridžie dni sa aj v minulosti organizovali v čase zimného slnovratu. Ľudia vtedy verili, že na Katarínu, teda 25. novembra, Ondreja – 30. novembra, Barboru – 4. decembra, Mikuláša – 6. decembra, Luciu – 13. decembra a Tomáša – 21. decembra je zvýšená aktivita zlých síl.

Naši predkovia videli v predlžovaní nocí a skracovaní dní dočasné víťazstvo tmy nad svetlom, teda zla nad dobrom. V týchto dňoch sa bosorky mali stretávať na krížnych cestách, aby škodili pocestným. Ľudia sa pred útokom nečistých síl bránili magickými znakmi, predmetmi a rituálmi.

Na ochranu používali prostriedky mágie ako rastliny, ochranné znaky ako kríž a kruh, symbolické úkony – obchádzanie, masky a hluk. Toto všetko podľa predkov zaháňalo zlé sily. Neskôr sa predstavy zredukovali na ochranu pred bosorkami, ktoré mali škodiť najmä dobytku.

Z týchto predstáv sa až do 50. rokov minulého storočia zachoval napríklad zvyk zakázať vstup cudzej žene do dvora a domu, jedenie a natieranie dverí cesnakom, obchádzanie domu so svätenou vodou, s uhlíkmi a okurovanie ľudí a dobytka.

V Trenčíne aj tri morové rany, ktoré sa v minulosti prehnali mestom, pripisovali ľudia na vrub bosorkám. Trenčianske strigy sa vraj stretávali pri Váhu.

Kam za zábavou

15. decembra, piatok

  • Liptovský Mikuláš: Vianoce v Liptove, ukážky ľudových remesiel s vianočnou tematikou, zdobenie vianočného pečiva, perníkov, rôzne techniky zhotovovania vianočných ozdôb, aranžovanie vianočných ikebán či pletenie košíkov, Múzeum Čierny orol
  • Tatranská Lomnica: Zdobenie medovníkov, ukážky majstrov ľudovej umeleckej výroby, ÚĽUV
  • Trenčín: Stridžie dni na Trenčianskom hrade, prehliadka plná zábavy a ľudových zvykov s príchuťou napätia, aj 16. 12.
  • Trnava: Stredoveké vianočné trhy s dobovými pochúťkami, so živými zvieratkami, s dobovým kolotočom, so žoldnierskym workshopom a počas víkendu aj so živým adventným kalendárom v podobe 24 hraných scénok, Mikulášske nám. do 17. 12.
  • Žilina: Big Jump, otvorenie zimnej sezóny

16. decembra, sobota

  • Betliar: Benefičný punč – podujatie v Andrássyovskom kaštieli v Betliari, SNM – Múzeum Betliar
  • Košice: Anjelská kapustnica pri Immaculate a celodenný program
  • Michalovce: Vitaj, Jezuliatko, koncert v Kostole reformovanej kresťanskej cirkvi, 17. h
  • Vlkolínec: Vlkolínska tradičná zabíjačka vo dvore Galérie ľudového umenia, heligonkári, od 8. h
  • Žilina: Vianočný beh na Vodnom diele Žilina, prezentácia 7.40 h – 10. h

17. decembra, nedeľa

  • Trebišov: Vianoce v Múzeu a Kultúrnom centre južného Zemplína, 15. h – 19. h

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Trenčiansky hrad #strigy