Čo ste o Nórsku nevedeli: Prisťahovalectvo, žiadny dabing, výťah v kopci, 'slovenský'Lillehammer

Ôsma najväčšia európska krajina, v ktorej žije ani nie 5 miliónov obyvateľov. A aj z nich ešte minimálne 14 % tvoria prisťahovalci.

19.12.2017 07:00
Longyearbyen, Svalbard, Nórsko Foto:
Nórsko
debata (1)

Nadpriemerne dobrá životná úroveň, šport ako životný štýl a mimoriadne čisté životné prostredie stavia Nórsko na najvyššie priečky pri každom porovnávaní kvality života v krajinách.

Multikulturalizmus

Oceňovaný aj zatracovaný, a predsa zaujímavý. Nórsko aj jeho hlavné mesto poznajú pozitívne príklady, ale aj prípady, keď to jednoducho nefunguje.

Sídliská na východe Osla sú už dnes z väčšej časti obývané prisťahovalcami, vznikajú tam doslova getá, kde sa darí kriminalite.

Na druhej strane v meste bežne vidieť moslimky zahalené šatkami ako šoférky či predavačky alebo Afričanky, ktoré nesú svoju batožinu tradične – na hlave.

Trolltunga v Nórsku Foto: SHUTTERSTOCK
Trolltunga, Trolov jazyk, Trollov, Nórsko, fjord, hory, turistika, kopce, zima, rieka Trolltunga v Nórsku

Angličtina

Všetci Nóri – od detí až po dôchodcov, od manažérov až po pumpárov v zapadnutej dedine hovoria plynule anglicky. V televízii viac-menej neexistuje dabing, zahraničné rozprávky aj filmy sa pozerajú v origináli.

Fjordy

Aj keď Nórsko vedie s Ruskom spor o deliacu líniu teritoriálnych vôd v Barentsovom mori, fjordy sú bez debaty kráľovské.

Je pravda, že takéto zálivy nájdeme tiež v Severnej Amerike, Patagónii či na Novom Zélande, tie nórske sú však najznámejšie a stali sa mu akousi značkou, ktorá láka väčšinu prichádzajúcich turistov.

Pobrežie kráľovstva je členité a dlhé až 2 650 kilometrov a niektoré jeho fjordy sa plazia až 200 km do vnútrozemia.

Nórsko Foto: SHUTTERSTOCK
Nórsko, Lofoten, skala, domy, záliv, ľad, zima, tma, mráz, sneh, ľadovec Nórsko

Architektúra

Zima a drsné podmienky naučili Nórov byť efektívni. Jediný materiál, ktorého mali vždy dostatok, jednoducho sa s ním pracuje a má vynikajúce vlastnosti, je drevo. A tak z neho stavali – obydlia, hospodárske budovy, kostoly…

Dnes patria napríklad stĺpové drevené kostoly tzv. stavkirke medzi pamiatky UNESCO. Nórsko však ponúka širšiu paletu budov – v Osle alebo Bergene je mnoho stavieb z obdobia secesie.

Zaujímavosťou je však napríklad jeden z takzvaných navŕšených kostolov v Burgunde, ktorý má netradične orientálnu formu.

Zimné športy

Niet pochýb, že Nórsko je ideálnym miestom pre všetkých milovníkov (najmä) zimných športov. Bežkárske trate, lyžiarske svahy, skokanské mostíky, sánkarské dráhy… Preto ani niet divu, že Nóri patria aj v svetových súťažiach medzi športovú špičku.

Krajina už dvakrát organizovala zimnú olympiádu a na tú z roku 1994 v Lillehammeri spomína Slovensko ako na prvú, na ktorej sa zúčastnilo ako samostatný štát.

Lillehammer je plnokrvné lyžiarske mestečko, tradícia tohto športu tu siaha až do 12. storočia a dokonca slovo „ski“, pôvodne nórsky výraz, pravdepodobne pochádza práve z tejto oblasti.

Lososia farma Foto: SHUTTERSTOCK
losos farma Lososia farma

Letná turistika

Zelené údolia, tiahle úbočia, oblé pahorky, spomínané tajomné fjordy – kamkoľvek sa vyberiete, Nórsko má čo ponúknuť. Ak však máte chuť na lepšiu turistiku, zamierte do kraja Telemark a vyberte sa na horu Gaustatoppen. Týči sa do výšky 1883 metrov a vraj z neho vidieť šestinu celého kráľovstva. Hore sa dá dôjsť z východiskového bodu Stavsro za dve hodiny.

Nemusíte však ísť pešo. V kopci je totiž vyvŕtaný tunel, ktorým v 60. rokoch zásobovali vysielač a dnes sa ním podzemnou lanovkou vozia turisti. Dobrodružná cesta trvá asi 15 minút a má dve časti – najprv vás vláčik prevezie do útrob hory a následne prestúpite na šikmý výťah, ktorý vás pod uhlom 40 stupňov vyvezie 1145 metrov.

Slávni Nóri

Krajina sa môže pochváliť nielen nádhernou prírodou, ale aj výnimočnými rodákmi – Henrik Ibsen sa považuje za zakladateľa realistickej drámy, Bjørnstjerne Bjørnson je nositeľom Nobelovej ceny za literatúru, Odda Hassela ocenili touto cenou v kategórii chémia, Kristian Olaf Birkeland sa zasa venoval výskumu polárnej žiary a za svoju prácu bol sedemkrát nominovaný na Nobelovku.

Polárnik Roald Amundsen ako prvý v histórii dosiahol južný pól, vďaka spevákovi Espenovi Lindovi sme sa dozvedeli, kedy Susannah plače a vďaka spisovateľovi Jo Nesbøvi sme sa spriatelili s detektívom Harrym Holeom.

Ak máte radšej rovinaté otvorené priestory, presne pre vás je tu Národný park Rondane. Je to najstarší národný park krajiny (vznikol v roku 1962) a môžete tu ako v jednom z mála parkov pozorovať stáda divokých sobov.

Zdroj: Norge.cz; Radynacestu.cz

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko