Náš tip: Zahrajte sa v múzeu v Modrom Kameni či na Bojnickom zámku

Rodičia, ktorí chcú deťom predĺžiť sviatky a zahrať sa, môžu zamieriť do Slovenského národného múzea. V Modrom Kameni na koniec prázdnin pripravili bábkarské tvorivé dielne. V Martine otvorili unikátnu výstavu stavebnice lego. A na čarovnom Bojnickom zámku stretnete troch kráľov.

05.01.2018 15:00
bábky, Foto:
Deti si vyrobia aj vlastné bábky.
debata

Kde inde by sa deti cítili najlepšie, ako medzi hračkami alebo na rozprávkovom zámku? Slovenské národné múzeum pozýva rodiny s deťmi zabaviť sa aj v posledné prázdninové dni, a to hneď na viacerých miestach.

V Múzeu bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni môžu deti využiť vlastnú fantáziu a tvorivosť v bábkarských tvorivých dielňach. Pod odborným vedením si vyrobia vlastné bábky a popri tom si prezrú celú zbierku historických hračiek a bábok.

„V našom múzeu po celý rok vyrábame s deťmi rôzne typy bábok. Menší zvládnu papierové, ktoré sa navliekajú na prst, alebo papierové na špáradlách, väčšie deti si vyrobia maňušky na ruku, namaľujú im tvár a ušijú šaty. Môžeme vyrobiť aj celé bábkové divadlo v kartónovej škatuli a teraz, pred karnevalovou sezónou, zvládneme aj masky,“ pozýva Katarína Hanková z múzea. Bábkarská dielňa je otvorená každý deň až do piatka od 10. do 15. hodiny (v sobotu 6. januára je zatvorené).

Inšpiráciu môžete nabrať aj v Slovenskom národnom múzeu v Martine. V Múzeu Andreja Kmeťa otvorili tento týždeň výstavu Magický svet kociek, ktorá prezentuje históriu stavebnice siahajúcu až do 30. rokov 20. storočia.

Múzeum výstavu pripravilo v spolupráci s členmi slovenského lego fanklubu TatraLug a návštevníci ako jediní v Európe môžu vidieť prvé pôvodné drevené hračky, prvé figúrky aj plastové stavebnice z 50. – 70. rokov 20. storočia.

Na výstave dominujú veľkorozmerné mestá s funkčnými mechanickými vlakmi a kolotočmi, veľký model Trenčianskeho hradu z 85 000 kociek, pirátsky ostrov so štyrmi pirátskymi loďami, modely Star Wars a z histórie NASA (rakety z misie na Mars, raketoplán Discovery, Hubblov teleskop) či zámok Disney.

Vystavené sú aj vlaky zo stavebnice určenej len pre zamestnancov firmy, poschodový autobus Leyland, Volkswagen Chrobák, ale aj modely s diaľkovým ovládaním Porsche 911 RS3, pretekárske auto z Le Mans či Batmanove automobily. Nechýbajú funkčné modely vlakov, ani exponáty zobrazujúce slovenské pamiatky.

Deti našťastie nemusia modely len obdivovať, majú pripravený hrací kútik a môžu súťažiť. Výstava Magický svet kociek potrvá do 29. apríla a je otvorená od 9. do 17. hodiny, cez víkendy od 10. do 18. hodiny, vždy s obednou prestávkou. (V sobotu 6. januára je zatvorené.)

Bojnický zámok až do soboty 6. januára navštevujú traja králi, ale aj iné postavy spojené s Vianocami. Prechádzku nádherne vyzdobenými sálami, kde je v každej hneď niekoľko vyzdobených stromčekov a každý je iný, spríjemní sviatočná hudba a krátke hrané scénky. Otvorené je od 10. do 15. hodiny.

V nedeľu 7. januára sú všetky múzeá SNM otvorené pre návštevníkov bezplatne, ako každú prvú nedeľu v mesiaci. V Modrom Kameni ani v Bojniciach už v tento deň program nie je, možno si však prezrieť expozície.

V Múzeu bábkarských kultúr a hračiek v Modrom... Foto: SLOVENSKÉ NÁRODNÉ MÚZEUM
bábky, divadlo V Múzeu bábkarských kultúr a hračiek v Modrom Kameni môžu deti využiť vlastnú fantáziu a tvorivosť v bábkarských tvorivých dielňach.

Kam za zábavou

5. januára, piatok

  • Brezno: Novinu vám nesieme, končí sa výstava, ktorá prezentuje betlehemy a tradičné zvyky chodenia s betlehemom, Horehronské múzeum, po – pia 8. h – 17. h
  • Zuberec: Vianočný večer, večerná prehliadka Múzea oravskej dediny s koledami, rozprávaním o vianočných zvykoch a posedením pri muzike, objednať sa vopred

6. januára, sobota

  • Bojnice: Končia sa Vianoce na zámku, bohatá vianočná výzdoba i drobné dramatizované scén­ky
  • Bratislava: Trojkráľový koncert, dirigent Juraj Valčuha, Reduta, 19. h
  • Brezno: Posledná možnosť vidieť drevený veľkorozmerný betlehem rezbárov z Horehronia, Banskej Bystrice aj z Čiech pri rímskokatolíckom kostole
  • Nitra: Terchovské Vianoce na hrade, muzikanti a FS z Terchovej, Katedrála – Bazilika sv. Emeráma, vstup voľný, 17. h
  • Zvolen: Trojkráľový koncert na zámku, Ženský spevácky zbor Belius z Očovej

7. januára, nedeľa

  • Turčianske Kľačany: Kľačianska podkova, súťaž ťažných koní s programom, vozenie na koňoch, na koči aj na saniach, gastronomické špeciality, od 9. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň #bojnický zámok