Sprievodca a mobilná aplikácia predstavujú objekty kultúry v Poľsku a na Orave

Nový trojjazyčný sprievodca a mobilná aplikácia s názvom Po cestách tradícií prevedú milovníkov tradičnej kultúry po známych i menej známych objektoch v slovensko-poľskom pohraničí.

03.02.2018 10:00
debata

Vznikli ako výsledný produkt projektu európskej spolupráce TransEtno, do ktorého sa zapojilo Regionálne kultúrne stredisko v Bielsku Bialej a Oravské kultúrne stredisko (OKS) v Dolnom Kubíne.

Na 168 stránkach ožívajú bezprostredné dojmy z návštev päťdesiatky galérií, múzeí, ľudových izieb i ďalších expozícií, ktoré môže zažiť súčasník na potulkách po Sliezskych a Živieckych Beskydách, po Orave, Turci, Kysuciach i severnom Považí, priblížil šéf OKS Miroslav Žabenský a dodal, že sú akousi pozvánkou osobne ich navštíviť a spoznať, zažiť históriu, či si iba bez ďalšieho úmyslu oddýchnuť v tieni dreveníc prezentovaných expozícií.

Sprievodca a aplikácia predstavujú nielen známe a turisticky vyhľadávané skanzeny v Zuberci, Vychylovke a Martine, ale aj súkromné galérie a pracovne ľudových rezbárov a remeselníkov Stanislava Ondríka v Tvrdošíne, Jána Špulera v Bobrove alebo Mateja Rabadu v Párnici.

Chceli sme zmeniť stereotypné uvažovanie o kultúrnom dedičstve nielen tradičnou, aj keď obsiahlou publikáciou, ale aj použitím moderných nástrojov online prenosmi významných folklórnych festivalov či aplikáciou, ktorú si každý záujemca môže nainštalovať vo svojom mobilnom telefóne, spresnil Žabenský. Spolutvorcami textov a autormi fotografií boli preto aj mladí ľudia, absolventi i študenti poľského a slovenského jazyka.

Keď sme v roku 2005 vydali prostredníctvom podobného projektu sprievodcu, stal sa žiadaným. Aj keď po 17 rokoch táto téma už nie je novou, rozhodli sme sa predsa zariskovať, povedala o zámere projektu autorka sprievodcu Malgorzata Slonka. Podľa nej niektoré expozície zanikli, iné sa naopak rozvinuli, realizujú nové projekty a priťahujú pozornosť veľmi zaujímavou ponukou.

Nový sprievodca je k dispozícii v OKS v Dolnom Kubíne, na stiahnutie je dostupný na webovej stránke organizácie. Projekt bol realizovaný od februára 2017 a financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014–2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Orava