Takmer šesťsto pamiatok je v dezolátnom stave

V Ústrednom zozname pamiatkového fondu Slovenskej republiky je zapísaných 9 647 nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré tvorí 14 346 objektov. Register hnuteľných kultúrnych pamiatok obsahuje 31 864 predmetov. Ročne do zoznamu pribudne približne 80 až 120 pamiatkových objektov, ubudne 20 až 30. Kultúrna pamiatka je predmet alebo objekt, ktorý má hodnoty pamiatkové, umelecké aj historické.

23.01.2010 21:02 , aktualizované: 24.01.2010 08:08
synagóga vo Vrbovom Foto: ,
Jedna z najkrajších synagóg, ktorá stojí vo Vrbovom, je postavená v exotickom maurskom slohu.
debata

„Pamiatky vlastní štát, obce, samosprávne kraje, cirkvi, právnické aj fyzické osoby a niektoré vlastnia zahraniční majitelia, firmy a dokonca aj súkromné osoby,“ povedal Ľuboslav Škoviera z Pamiatkového úradu Slovenskej republiky. „Z kultúrnych pamiatok je v dobrom stave 4 411, obnovuje sa 701 a 567 je v dezolátnom stave. Tých 567 pamiatok určite nedáva pracovníkom krajských pamiatkových úradov spávať.“ Na zozname najzničenejších pamiatok sú napríklad hrady v ruinách – Tematín, Pajštún, Turňa, synagóga vo Vrbovom, kaštieľ v Bošanoch, niektoré domy v Spišskom Podhradí či ľudová architektúra v pamiatkových rezerváciách Osturňa, Ždiar a Podbieľ.

Keď sa vlastník kultúrnej pamiatky o ňu nestará, začne konať krajský pamiatkový úrad. Úmyselné poškodenie je trestným činom, ktorým sa zaoberá polícia. „Pred súdom bolo niekoľko prípadov. Viem o podmienečnom odsúdení manželského páru v Žiline. Odsúdili aj vlastníka ľudovej chalupy za úmyselné poškodenie, nie že by ju zbúral, ale trochu jej pomohol. Neviem však, aký to malo koniec, zrejme sa odvolal,“ spomenul Škoviera.

S odbornými radami pomáhajú vlastníkom kultúrnych pamiatok krajské pamiatkové úrady. Finančnou pomocou je na ministerstve kultúry grant Obnovme si svoj dom, v ktorom bolo minulý rok necelých 11 miliónov eur.

Najohrozenejšie slovenské pamiatky

Hrady a kaštiele
- Tematín
- Pajštún
- Turňa
- kaštieľ Bošany
- kaštieľ v Brhlovciach

Ostatné pamiatky
- synagóga vo Vrbovom
- ľudová architektúra v pamiatkových rezrváciách - Osturňa, Ždiar, Podbieľ
- niektoré meštianske domy v Spišskom Podhradí

debata chyba