Náš tip: Gutenberg, Galilei, Kopernik a iné hviezdy. Príďte do dobrej spoločnosti

Divadelné predstavenie a unikátne knihy z pokladov Slovenskej národnej knižnice nájdete do 16. marca v kaštieli v Oponiciach v okrese Topoľčany. V historickej Aponiovskej knižnici sa ocitnete v dobrej spoločnosti Galilea Galileiho, Tycha de Brahe, Giordana Bruna či Mikuláša Kopernika.

09.03.2018 07:00
Aponiovská knižnica, Oponice, mních Foto:
Pri prehliadke historickej Aponiovskej knižnice návštevníkov sprevádza františkánsky mních.
debata

Akú silu má tlačené slovo, že kvôli nemu ľudia prichádzajú o život? Otázka, ktorá mala pôvodne patriť do čias na prelome stredoveku a novoveku, keď odhaľovali pravdu o svete Galileo Galilei, Tycho de Brahe, Giordano Bruno či Mikuláš Kopernik. Moc, vtedy cirkevná, za to vedcov zabíjala na hranici.

Ako vyzerala doba temna? V čom boli učenci tej doby veľkí? A prečo boli čarodejnicami najmä ženy? Slovenská národná knižnica pripravila v Oponiciach v topoľčianskom okrese program Gutenberg a hviezdy. Knižnicou so vzácnymi knihami z 15. storočia sprevádza „františkánsky mních“, ktorý hosťom priblíži toto historické obdobie.

„Divadelné predstavenie je spojené s výstavou vzácnych kníh v knižnici šľachtického rodu Aponiovcov v Oponiciach. Františkáni počas predstavenia vyrozprávajú návštevníkom príbeh o tom, aké je tlačené slovo mocná zbraň,“ pozýva Katarína Štefanides-Mažáriová zo Slovenskej národnej knižnice.

Knižnica šľachtického roku Aponiovcov z Oponíc... Foto: SLOVENSKÁ NÁRODNÁ KNIŽNICA
Oponice, Aponiovská knižnica Knižnica šľachtického roku Aponiovcov z Oponíc patrí Slovenskej národnej knižnici a svojím interiérom je najkrajšia na Slovensku. Založil ju gróf Anton Juraj Aponi v roku 1774.

Prehliadky lákajú najmä na vzácne knihy z 15. a 16. storočia. Kto by nechcel „držať v rukách“ diela takých „hviezd", akými boli Galileo Galilei, Tycho de Brahe, Giordano Bruno či Mikuláš Kopernik? Netreba za nimi cestovať, máme ich doma, v zbierkach Slovenskej národnej knižnice.

V Aponiovskej knižnici budú vystavené pre verejnosť najmenej do 16. marca, možno aj v nasledujúci víkend. O prehliadky je veľký záujem a je dobré objednať sa e-mailom na adrese kralik.muzeum@gmail.com alebo na čísle 0918 398 656. Ot­vorené je v týždni okrem pondelka od 9. h do 15. h, v sobotu od 13. h do 16. h a v nedeľu od 12. h do 15. h.

Honbu na čarodejnice spustila veta dominikánskeho mnícha Johannesa Nidera v knihe Praeceptorium divinae legis – Preceptor božieho práva (zákona) z roku 1464. Znela: „žena je viac náchylná na volanie diabla". Táto kniha je najstaršou vo fondoch Slovenskej národnej knižnice a návštevníci ju uvidia na vlastné oči, rovnako ako povestný šlabikár inkvizítorov Kladivo na čarodejnice z roku 1487.

Knižnica Aponiovcov patrí národnej knižnici a svojím interiérom je najkrajšou knižnicou na Slovensku. Vznikla roku 1774 vo Viedni, odkiaľ ju rodina preniesla do Bratislavy ako prvú verejnú knižnicu v Uhorsku, až sa napokon uzavrela v kaštieli Aponiovcov v Oponicaich. Zachovalo sa vyše 6-tisíc vzácnych kníh, zahŕňajúcich 17 vedných disciplín v 12 jazykoch.

Okrem iného vzácne aktá pápežov a koncilov, Giordana Bruna z roku 1585, Isaaca Newtona zo začiatku 18. storočia, Goetheho, Schillera, Kanta alebo Fichteho v raných nemeckých vydaniach, aj Michelangelovu architektúru či Petrarcovu poéziu a veľa iných vzácnych tlačí.

Kam za zábavou

9. marca, piatok

  • Humenné: Modrý papľuch/Ako sa opice naučili vrieskať, podujatia vo Vihorlatskej knižnici pre deti
  • Chvojnica, okr. Prievidza: Pašiové hry, kostol Povýšenia svätého Kríža, 17. h
  • Košice: Autorské čítanie: Ján Mičuch, Ján Petrík, čakáreň Hlavnej ŽST, 16.30 h
  • Svidník: Kraslice 2018, nová výstava zo zbierkových predmetov Múzea ukrajinskej kultúry, do 31. 5.
  • Žilina: Čože?! Vidličky a nože! bábková dielňa, Stanica Žilina-Záriečie, do 11. 3.

10. marca, sobota

  • Štrbské Pleso: Veľká cena Slovenska v slalome, aj 11. 3.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tlač #Galileo #Johannes Gutenberg #Giordano Bruno #Oponice