Alternatívne 'turizmy' zažívajú boom. Toto je 6 najrýchlejšie rastúcich odvetví

Stále viac cestovateľov nachádza nové spôsoby, ako zažiť niečo nové, pretože vylihovanie na pláži, čakanie v dlhočizných radoch pred najznámejšími pamiatkami a fotenie selfies s tuctovými výhľadmi nenapĺňa každého. Tu je šestica najobľúbenejších špeciálnych alternatív konvenčného cestovnému ruchu.

22.03.2018 07:00
debata

Zdravotná turistika

Lekárska a wellness turistika prekonáva v poslednej dobe všetky svoje doterajšie rekordy. Klientelou je často západná starnúca populácia. Zdravotní turisti sú napríklad nepoistení Američania, ktorí vycestujú na plánovanú operáciu kĺbu do súkromnej ekvádorskej kliniky, či postarší Kanaďania, ktorí si sivý zákal nechajú odstrániť na Kube. Briti sa zasa radi vyhnú kilometrovým čakacím zoznamom na zubné implantáty, keď sa objednajú k špecialistovi do Budapešti, podobne ako šetrní Hongkončania do filipínskej Manily.

Športový turizmus

Aj toto odvetvie sa rozvíja neuveriteľnou rýchlosťou. Cyklotúra po Novom Zélande, lyžovačka v Alpách, golfový víkend v Thajsku, maratón v Bostone… Milovníci športov neváhajú precestovať dlhé hodiny, aby si splnili sen.

Okrem aktívnych športovcov do tejto kategórie patria fanúšikovia, ktorí fandia svojmu tímu alebo jednotlivcovi a nenechajú si ujsť ani jediný dôležitý zápas: Finále Ligy majstrov, hokejové Majstrovstvá sveta, tenisový Pohár federácie…

Temný turizmus

Smrť, katastrofa či záhuba lákajú špecifickú skupinu turistov na najrôznejšie druhy zlovestných miest. Najčastejšie sa v tejto súvislosti spomína ukrajinské „mesto duchov“ Pripjať, pri ktorom v roku 1986 vybuchla jadrová elektráreň Černobyľ. Hoci radiácia je v okolí stále vysoká, krátke pobyty pre odvážlivcov vyzbrojených dozimetrami sú povolené.

Ďalšími miestami, kam smerujú kroky „temných cestovateľov“, je miesto vietnamských masakrov My Lai, ruiny rímskeho mesta Pompeje, kde sopka Vezuv pochovala všetko živé, či desivé múry kambodžskej strednej školy v Tuol Sleng, ktorú v 70. rokoch používali Červení Khméri ako mučiareň.

Náboženský turizmus

Tento účel cestovania je dobre známy aj v našich končinách – najrôznejšie púte, od levočskej po návštevu Ríma či portugalskej Fatimy, organizujú cestovné kancelárie už roky. Popularite sa tešia aj pešie púte, „camimo“, cez Francúzsko a sever Španielska do známeho Santiaga de Compostela.

Vo svete je jednou z najväčších akcií svojho druhu putovanie moslimov do Mekky, známe sú tiež Procesie so sochou Ježiša Nazaretského vo filipínskej Manile, na ktorých sa zúčastňujú milióny veriacich.

Cestovné kancelárie, ktoré sa špecializujú na náboženský turizmus, sa tešia zo stáleho prílivu klientov: podľa štatistík tento typ cestovného ruchu ovplyvňujú módne trendy, ekonomická nestabilita či terorizmus omnoho menej ako tradičné dovolenky.

Cestovný ruch založený na komunitách

Dobrovoľníctvo v rozvojových krajinách, ale aj povinná „prax“ počas štúdia, do tejto kategórie patrí ročný pobyt v africkej škole, kde mladí Európania či Američania prídu učiť chudobné deti bez nároku na plat, ale aj duchovná cesta po Indii za účelom znovuzískania stratenej rovnováhy z uponáhľaného života „západného“ typu.

Oslavy

Rozlúčky so slobodou – keď partie mladých pánov či dievčat odcestujú do niektorého zaujímavého mesta a pár dní si doslova vyhadzujú z kopýtka, tiež nadobúdajú na popularite. Mnohé sa však končia divokým bezuzdným hýrením, a preto sa mnohé mestá podobné aktivity pokúšajú tlmiť.

Pokojnejšie sú tematické výlety napríklad po vínnych cestách v niektorej vinohradníckej oblasti napríklad v Taliansku, Francúzsku či Kalifornii. Ale cestuje sa aj za (lacným a dobrým) pivom, záujmu sa teší Praha, Mníchov či Amsterdam.

Zdroj: Scmp.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch