Zakázané destinácie: Od talianskeho ostrova až po tajomnú jaskyňu

Malý ostrov s pochmúrnou minulosťou, francúzska riviéra na Cypre, stanica metra v Londýne... Ani tí najodvážnejší sem nesmú a existujú na to veľmi dobré dôvody.

27.03.2018 07:00
debata (1)

Cestovatelia, ktorí milujú dobrodružstvo a zimomriavky, už objavili a „dobyli“ mnohé nebezpečné miesta planéty, no stále je dosť neprebádaných. Niektoré sú jednoducho príliš nedosiahnuteľné, iné oficiálne uzavreté.

Varosha

Nie je to tak dávno, čo bola Varosha rušným stredomorským rezortom známym ako francúzska riviéra na Cypre. S obľubou tu dovolenkovali filmové hviezdy vrátane Richarda Burtona, Elizabeth Taylor či Brigitte Bardot.

V roku 1974 však ostrov zasiahli turecké vojenské sily a všetkých 40 000 obyvateľov ušlo v pozitívnom očakávaní, že sa o niekoľko dní vráti. Cyprus je však už 44 rokov rozdelený na grécku a tureckú časť.

Mesto Varosha má tiež dve časti – moderné „Pompeje“ a vojenskú štvrť „nikoho“. Luxusné hotely sú schátrané, domy a autá opustené a zo smutného stavu profituje len rozbujnená vegetácia. Pevné múry a ostnaté drôty držia prípadných zvedavcov vo veľkej vzdialenosti, ťažko sa tu zhotovujú aj fotografie.

Poveglia

Len niekoľko minút cesty od jedného z najpopulárnejších miest planéty leží jedno z najdesivejších. Ostrovček pri slávnych Benátkach má pochmúrnu minulosť, kedysi slúžil ako „odkladisko“ 160 000 nakazených morom, ktorí sú tam aj pochovaní.

V roku 1922 sa neslávne známy ostrov premenil na azyl pre duševne chorých. Pacienti sa však často sťažovali, že videli duchov a počuli zúfalé výkriky.

Mrazivá legenda dokonca hovorí, že doktora, ktorý tu na hospitalizovaných vykonával lobotómie v nádeji, že nájde na príčinu ich šialenstva, začali duchovia mátať tiež a zanedlho spáchal samovraždu skokom z vysokej zvonice.

Nemocnicu v Poveglii uzavreli v roku 1968 a celý ostrov osirel. Momentálne je pre verejnosť nedostupný a neobývaný, minimálne nie živými.

Chauvetova jaskyňa

Neporušená živlami a davmi turistov má jaskyňa v južnom Francúzsku nesmierny význam – je náleziskom jaskynných malieb z obdobia paleolitu. Majú okolo 30 000 rokov a patria tak k najstarším na svete. Od roku 2014 je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Speleologický výskum ukázal, že asi pred 20 000 rokmi vchod do jaskyne zasypala zosunutá pôda, čo je príčinou, že žiadne mladšie stopy sa v nej už neobjavili.

Aby návštevníci maľby nepoškodili, ako sa to stalo v jaskynu Lascaux, Chauvetova jaskyňa je pre širokú verejnosť neprístupná.

Tunely v Gaze

Po tom, ako sa Izrael rozhodol obmedziť pohyb tovaru do Palestíny, začali vznikať na hraniciach podzemné tunely. Vykopali ich 2500 až 3000, každý s dĺžkou okolo 2,5 kilometra. Pašovali sa nimi zbrane, palivo, narkotiká aj ľudia. Dnes sú však už zavreté a dôkladne strážené.

Čas ukáže, či sa niekedy niektoré z nich opäť otvoria, napríklad ako turistická atrakcia.

Stanica metra Down Street

Počas druhej svetovej vojny slúžili tieto podzemné priestory ako kancelárie, spálne a zároveň bunkre pre Winstona Churchilla a jeho spolupracovníkov. Odvtedy bola stanica metra uzavretá.

Zmenilo sa to až v roku 2016, keď začalo londýnske múzeum dopravy organizovať malé skupinky, ktoré s pochodňami mohli tieto historické miesta navštíviť. Prehliadka dlhá 90 minút strojí v prepočte 96 eur.

Zdroj: Wikipedia.org; Scmp.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zákaz