Kaštieľ v Betliari bude otvorený počas celých sviatkov

Veľkonočné sviatky si môžu záujemcovia spríjemniť návštevou kaštieľa Andrássyovcov v Betliari, ktorý bude otvorený pre návštevníkov počas celých sviatkov. Ako informovala Judita Krajčiová z múzea, záujemcovia ich môžu stráviť s celou rodinou v príjemnom prostredí, poprechádzať sa po parku s kvitnúcimi snežienkami a zároveň sa dozvedieť niečo nové prostredníctvom výstavy Mária Terézia – Kráľovná a jej doba v Andrássyovských zbierkach.

25.03.2018 16:14
Kaštieľ v Betliari Foto: ,
Kaštieľ v Betliari
debata

V piatok sú vstupy do kaštieľa od 10:00 do 15:00, v sobotu od 10:00 do 16:00 a v nedeľu a pondelok od 9:30 do 15:30. Vstup do kaštieľa je v nedeľu bezplatný, vstupy sú každú polhodinu s maximálnym počtom 30 návštevníkov.

Rezervácie počas voľnej nedele nie sú možné. Voľné vstupenky si návštevníci môžu vyzdvihnúť v pokladnici kaštieľa.

„Na veľkonočnú sobotu 31. marca sme návštevníkom pripravili stretnutie s kráľovnou Máriou Teréziou v podaní Anikó Vargovej. Inscenácia predstaví povýšenie grófa Karola Andrássyho I. do grófskeho stavu za jeho zásluhy v Sedemročnej vojne,“ informovala Krajčiová.

V úlohe grófa Karola Andrássyho návštevníci uvidia herca divadla Actores z Rožňavy Roberta Kobezdu a grófa Františka Nádasdyho zahrá jeho herecký kolega Attila Bocsárszky. Stretnutie s Máriou Teréziou sa bude konať v parku pred kaštieľom o 14:00 a v priebehu dopoludnia sa deti môžu zabaviť pri maľovaní na tvár.

V prípade daždivého počasia sa inscenácia odohrá v kaštieli. Na Veľkonočný pondelok čaká najmenších návštevníkov počas prehliadky kaštieľa malé čokoládové prekvapenie.

Kaštieľ Andrássyovcov v Betliari obklopuje rozsiahly anglický park, ktorý patrí medzi najkrajšie a najzachovalejšie parky na Slovensku. Koncom 18. storočia ho založil gróf Leopold Andrássy a jeho rozloha presahuje 80 ha. Andrássyovsky park zároveň patrí medzi najvýznamnejšie historické záhrady sveta.

V tejto súvislosti oznamuje SNM – Múzeum Betliar návštevníkom, že v období od marca do 31. decembra 2018 sa bude v areáli parku kaštieľa Betliar vykonávať zdravotná prebierka chorých a poškodených stromov, aby nedochádzalo k poškodeniu ďalších sadovnícky hodnotných drevín.

Z tohto dôvodu budú priebežne uzatvárané niektoré časti parku, ktoré budú náležite označené.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #kaštieľ Betliar