Náš tip: Pravá Veľká noc? Zažite sviatky jari v Liptove

Voskované vajíčka, zdobené medovníky, staré krásne remeslá aj jarné polievky, to všetko môžete okúsiť po tri dni počas veľkonočných sviatkov v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline.

30.03.2018 07:00
pribylina, tanec, dievčatá, kroje Foto:
Veľká noc
debata

Od Bielej soboty 31. marca do Veľkonočného pondelka 2. apríla bude v Múzeu liptovskej dediny veselo. V autentickom prostredí starých chalúp v múzeu v prírode návštevníci zažijú veľkonočné sviatky s ich starými zvykmi a mnohému sa aj sami priučia. Bez korbáča a bez kraslice jednoducho neodídete!

„Program Sviatky jari priblíži ľudové zvyky veľkonočného obdobia. Návštevníci uvidia ukážky remeselnej zručnosti ľudových výrobcov, veľmi populárna je škola zdobenia vajíčok a medovníkov a na pamiatku si môžu odniesť vlastný alebo kúpený veľkonočný darček. Tradičnou bodkou za vítaním jari v múzeu je vystúpenie Folklórneho súboru Liptov z Ružomberka,“ pozýva Anna Kolkusová.

Škola zdobenia vajíčok a medovníkov je otvorená po všetky tri dni od 10. do 15. hodiny. Menšie deti s rodičmi si môžu v tvorivých dielňach vyskúšať prácu s včelím voskom, drevom aj pletenie prútia a potešia sa so živými jahniatkami a ovečkami.

Ľudoví výrobcovia hosťom predvedú staré krásne remeslá, krasličiarky ozdobia vajíčka voskovaním a obliepaním slamou a svoj fortieľ ukážu aj medovnikárky, košikár či korytár.

V sobotu sa gazdinky môžu podučiť, ako sa kedysi chystali jarné polievky a v nedeľu o 14. hodine bude v múzeu tradičná oblievačka v podaní folklórneho súboru Liptov z Ružomberka. Ak aj počasie nebude vode priať, diváci o pestré pásmo jarných zvykov neprídu.

Jarné obdobie bolo plné ľudovej mágie a všade vládli trocha iné zvyky. „V Liptove sa kedysi len oblievalo – v pondelok chlapci oblievali dievčatá a v utorok naopak, večer si potom za výslužku spravili spoločnú hostinu,“ hovorí Anna Kolkusová.

Na Zelený štvrtok ľudia vyháňali dobytok bez ohľadu na počasie, keď nie na pašu, tak aspoň pred stajňu a na prah položili vajce – ak ho dobytok obišiel, bude zdravý. Alebo kozám gúľali po chrbte vajíčko, aby boli pekné, guľaté.

Na Veľký piatok zas chlapci s veľkými zvoncami plašili v chotári krty z dier. A napríklad v Kokave sa so zimou lúčili nielen Morenou, ale aj s druhou bábkou – Dedom.

V múzeu všetky dni vítania jari od vynášania Moreny cez svätenie bahniatok pripomenie výstavka pod veľkonočnou lipou.

Zaujímavá je však aj výstava kraslíc zdobených najrôznejšími technikami spojená s výstavou starodávnych hrnčekov vo Vozárni.

Kam cez sviatky

30. marca, piatok

  • Beckov: Veľká noc na hrade, dielničky, vymaľovávanie maľovaniek, výstava kraslíc, pletenie korbáčov, živé zvieratká, pátracia hra – hľadanie vajíčok, do 2. 4.
  • Čachtice: Veľká noc na hrade, maľovanie vajíčok, hľadanie pokladu, súťaž o najdlhší korbáč, 10. h – 18. h, do 2. 4.
  • Hrad Červený Kameň: Šípková Ruženka, rozprávkové prehliadky, stredoveký remeselný trh, 10. h – 17. h, aj 31. 3. a 2 – 3. 4.
  • Kežmarok: Krížová cesta na Kežmarskom hrade
  • Revišťské Podzámčie: Veľkonočný zveropark, program pre deti, 10. h – 17. h, do 2. 4.

31. marca, sobota

  • Betliar: Návšteva Márie Terézie v kaštieli, inscenácia, 14. h
  • Modrý Kameň: Veľkonočný hrad, podujatie, veľkonočná pátračka, kvetinové dekorácie, v piatok paličkovaná čipka, v sobotu módna prehliadka doplnkov do vlasov o 13. h a o 16. h a predvádzanie tvorby plstených dekorácií, v nedeľu a pondelok predvádzanie prípravy medovníkov a praliniek, 9. h – 17. h, do 2. 4.
  • Pribylina: Sviatky jari v Múzeu liptovskej dediny, škola zdobenia vajíčok a medovníkov, ukážky ľudovej remeselnej výroby, práca s včelím voskom, s drevom, pletenie z prútia, veľkonočný rarček, jarné polievky v ľudovej strave – príprava a ochutnávka, počas celých sviatkov denne 10. h – 15. h, do 2. 4.
  • Zuberec: Veľkonočné sviatky v Múzeu oravskej dediny, výroba kraslíc, sviečok a obradového pečiva, pletenie korbáčov, točenie na hrnčiarskom kruhu, drotárstvo a rezbárstvo, domáce zvieratá, v nedeľu poobede folklórny program o jarných zvykoch, do 2. 4.

1. apríla, nedeľa

  • Kremnica: Veľkonočné vajce, karnevalová rozlúčka so snehom, Štefánikovo nám., 14. h
  • Trenčianska Teplá: Veľkonočná električka do Trenčianskych Te­plíc
  • Smižany: Vajíčko maľované, nová výstava, Národopisné múzeum, do 30. 4.

2. apríla, pondelok

  • Bratislava: Podobenka z Vajnôr, tradičná šibačka s dievčatami v krojoch, výroba vajnorských kraslíc, čepčenie, predaj výrobkov vajnorských ľudových umelkýň, Vajnorský ľudový dom, 9. h – 13. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #Múzeum liptovskej dediny