Náš tip: Bavte sa a tvorte na Nádvorí! Priestor v centre Trnavy ožíva kultúrou

V meste, ktoré volajú "malý Rím", otvárajú kultúre nový priestor. Nádvorie v centre Trnavy ožíva hudbou, knihami, divadlom, workshopmi a tvorivými dielňami.

06.04.2018 07:00
Trnava, bábkové divadlo Foto:
Jednou z prvých aktivít ktoré si na Nádvorí môžete vyskúšať, je Batolárium, predstavenie pre najmenšie deti od pol roka.
debata

Päť budov za päť rokov – takto sa rodil filantropický projekt Nádvoria – priestoru súčasnej kultúry v Trnave. S veľkou slávou sa otvára pre verejnosť úvodným programom od stredy 4. apríla až do nedele 8. apríla.

„Nádvorie je filantropický projekt rodiny Miroslava Trnku, zakladateľa úspešnej firmy Eset a Trnavčana, ktorý chcel svojmu mestu venovať priestor pre rozvoj kultúry. Skúpil postupne viaceré susediace budovy v historickom meste, niektoré v dezolátnom stave, a investoval do ich obnovy, aby slúžili verejnosti. Projekt ráta aj s financovaním prevádzky prostredníctvom nadácie,“ hovorí Dušan Vančo, riaditeľ Nádvoria.

Nádvorie má strategickú polohu v historickom jadre a ponúka prirodzený priestor na stretávanie sa ľudí. Odteraz bude domovom viacerých organizácií, ako kultúrne centrum Malý Rím, občianske združenie Publikum, nezisková organizácia Bronco a iných, ktorí organizujú rôzne kultúrne podujatia, aj sídlom Trnavského rádia. O tom, ako bude Nádvorie vyzerať, napovedá otvárací program.

Nádvorie „pokrstí“ koncert Jany Kirschner v stredu 4. apríla o 20.30 hodine a hneď na druhý deň sa začne tvoriť. Vo štvrtok 5. apríla o 8.30 hodine štartujú workshopy podporujúce rozvoj najmenších detí, o 10. hodine interaktívne obrazové predstavenie Batolárium pre deti od pol roka a popoludní o 15. hodine sa otvoria Kreatívne dielničky.

Malí i veľkí si vyskúšajú maľovanie na kamene a ich zdobenie, výrobu drevených vintage rámikov a iné dekorácie s použitím rôznych techník. Štvrtkový program uzatvára Hudba z Marsu.

Trnavské Nádvorie je cenné už svojou architektúrou. Dve z jeho budov sú národnými kultúrnymi pamiatkami a za citlivé skĺbenie historického charakteru budov a novej funkcionality získali investori ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka.

Rekonštrukciu a výstavbu vedie architektonický ateliér Vallo&Sadovský. V piatok 6. apríla sa môžete stretnúť s tvorcami a majiteľmi pri komentovanej prehliadke od 10. hodiny každú celú hodinu. Piatkový podvečer od 17. hodiny bude patriť Knižnej revue s Danielom Pastirčákom a skupine Para.

V sobotu ráno od 9. hodiny sa v Trnave na Hlavnej ulici, ale aj na Nádvorí otvára Aprílový blšák. Od 11. hodiny bude beseda o projekte výstavby Nádvoria s jeho zakladateľmi. O 14. hodine sa môžete dochuti vyblázniť s farbičkami a odnesiete si veselú dizajnérsku ekotašku, inšpirovanú Ľudovítom Fullom.

O 16. hodine bude pódium patriť Divadlu bez domova s hravou hereckou kolážou Kucapaca o tom, že v živote ľudí, čo sa pokúšajú odraziť od dna, nie je len strach, ale aj humor, pozitívne myslenie a bojovnosť. Sobotný večer návštevníkov rozihrá hudba Jany Andevskej a reggae Medial Banana.

Nedeľné ráno na Nádvorí patrí deťom. O 11. hodine sa na stretnutí s autorom rozprávkových kníh Branislavom Jobusom dozvedia, ako vzniká rozprávkový príbeh. Popoludní o 16. hodine k deťom zavítajú Tri kozliatka v podaní divadla Tuš.

Medzitým o 14. hodine sa návštevníci pri prezentácii starých fotografií a pohľadníc dozvedia o historickej kaviarni Thalmeiner na Hlavnej ulici a o budovách, kde dnes sídli Nádvorie.

Dve z budov trnavského Nádvoria sú národnými... Foto: Nádvorie OZ
Trnava, Nádvorie Dve z budov trnavského Nádvoria sú národnými kultúrnymi pamiatkami a za citlivé skĺbenie historického charakteru budov a novej funkcionality získali investori ocenenie Fénix - Kultúrna pamiatka roka. Rekonštrukciu a výstavbu vedie architektonický ateliér Vallo&Sadovský.

O 17. hodine vystúpi s koncertom Pánko a večer si filmoví fanúšikovia užijú hneď dve predstavenia: o 17.30 surre­alistický Hmyz Jana Švankmajera a o 19.30 hodine čílsku oscarovú drámu Fantastická žena.

S Nádvorím pribudne Trnave aj nové námestie, ktoré pojme do 1 200 ľudí a je ako stvorené pre rôzne outdoorové festivaly a podujatia. Nádvorie poskytne tiež priestor pre startupy, kancelárie pre kreatívny priemysel, dve bytové jednotky pre študentov či nové gastronomické prevádzky – pekáreň Chlieb Náš a bistro Akadémia, ktoré od mája ponúkne kultúrne stravovanie za prijateľné ceny.

„Všetci, ktorí sa na Nádvorí usídlia, sú spojení s kultúrou. Zároveň nechceme ostať svetom samým pre seba, ale byť spojení s mestom,“ hovorí riaditeľ Dušan Vančo. Každý mesiac prinesú desiatky podujatí – koncertov, čítačiek, besied, či workshopov, v lete dokonca plánujú permanentné pódium.

„Dopyt po kultúre sa nedá odhadnúť, ale veríme, že ľudia si tento priestor obľúbia,“ pozýva Dušan Vančo.

Kam za zábavou

6. apríla, piatok

  • Bratislava: Mikrokozmos, nová výstava modelov miniživočíchov až v 7 700-násobnom zväčšení, SNM/Prírodovedné múzeum, Vajanského náb., do 30. 6.
  • Košice: Potulky mestom – Detská železnica, Čermeľské údolie, 15.30 h a 17. h, v sobotu 10.30 h – 17. h, v nedeľu 14.30 h – 17. h
  • Malacky: Ľudový odev na Záhorí, výstava, Mestské centrum kultúry, po – pia 9. h – 17. h, so 9. h – 12. h, do 14. 4.
  • Rimavská Sobota: Dieťa a jeho svet, výstava fotografií a historických artefaktov v gemersko-malohontskom múzeu, do 30. 4.
  • Svidník: Maľujeme kraslice, tvorivá dielňa pre deti, utorok – piatok 9. h – 15. h, Múzeum ukrajinskej kultúry, do 31. mája

7. apríla, sobota

  • Banská Bystrica: Otvorenie cyklosezóny, Nám. SNP, registrácia do pelotónu 9.30 h
  • Bratislava: Otvorenie Petržalskej tržnice, ochutnávky, hudba, detský program, workshop záhrada v kvetináči (13. h), workshop o klíčkoch a mikrozáhradách v kuchyni (14. h)
  • Bratislava: Aprílolvý blšák, komunitné ppodujatie, Drieňová 16, 8. h – 16. h
  • Nové Zámky: Koniec vojny v Nových Zámkoch, ukážky bojov z druhej svetovej vojny, historické zbrane a vojenská technika, 14. h
  • Prešov: Ariadnina čelenka, astronomická rozprávka pre najmenších školákov, Planetárium, 11. h
  • Trenčín: Čriepky minulosti, inscenované prehliadky hradu počas víkendov, 10. h – 15. h, do 29. 4.
  • Trenčín: Prechádzky mestom so sprievodcom – Židovský cintorín, od Kaplnky sv. Anny, 16. h
  • Trnava: Aprílový blšák, Hlavná ul. a Nádvorie, 9. h – 14. h
  • Zvolen: Otvorenie cyklosezóny, dopravné ihrisko, jazda zručnosti, poradenstvo bicyklov, * Zvolen: Zvolenská Corrida, rodinný beh, beh matiek s deťmi, hlavné preteky, Nám. SNP 9. h – 13. h

8. apríla, nedeľa

  • Bratislava: Jarné vegánske hody, jedlo bez živočíšnych zložiek, kozmetika netestovaná na zieratách, kuchárske show, prednášky, Stará tržnica, 10. h – 20. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava