Náš tip: Bratislava tu opäť bude pre všetkých. Tu je jej ponuka

Od piatka do nedele hlavné mesto otvára brány svojich múzeí, galérií aj športovísk a pozýva Bratislavčanov i hostí na pestrý program.

20.04.2018 07:00
Bratislava pre všetkých Foto:
Bratislava pre všetkých
debata (3)

Hudobný program, pouličné divadlo, burza kníh, bezplatné prehliadky mestských múzeí aj pešie tematické prehliadky mesta so sprievodcom, detské hry a tvorivé dielne, konské dostihy aj lesnícke dni, šport či mestské trhy. To všetko čaká Bratislavčanov a návštevníkov hlavného mesta od piatka 20. apríla do nedele 22. apríla.

Múzeum mesta Bratislavy práve slávi 150. výročie a otvára večerný program v piatok 20. apríla o 21. hodine na Hlavnom námestí – videomapping na priečelí budovy Starej radnice.

V sobotu o 10. hodine Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel odpečatí Michalskú a ňou aj všetky mestské brány. A o hodinku sa začne hudobný program na Primaciálnom námestí, kde sa na celý víkend rozložia aj mestské trhy.

Pre rodiny s deťmi je v sobotu najlepším cieľom výlet na Partizánsku lúku a Železnú studničku, kde je pripravený celodenný program Lesnícke dni. Pri hrách a súťažiach deti spoznajú rastliny a obyvateľov lesa aj prácu lesníkov.

Bratislava pre všetkých Foto: Bratislavské kultúrne a informačné stredisko
Bratislava pre všetkých Bratislava pre všetkých

Môžete absolvovať cestu náučným chodníkom, súťažiť v hode polenom či vyskúšať si pílenie dreva. Po prechádzke zo Železnej k Snežienke sa môžete vyviezť lanovkou na Kamzík a na Kolibe si otestovať zručnosť na lanovej dráhe.

Hlavné námestie sa v sobotu zmení na Námestie detí, po celý deň sa na pódiu budú striedať vystúpenia a k tomu tvorivé dielne. Na Tyršovom nábreží bude raj pre malých nádejných hasičov a smetiarov, budú si môcť prezrieť profesionálne autá aj bubnovať na odpade, zabaviť sa v bicyklovom kútiku či s kaukliarmi.

V sobotu o 14.30 hodine herec Marián Miezga a kurátorka Marta Janovičková bližšie predstavia Múzeum farmácie a lekáreň U červeného raka na stretnutí vo Faustovej sieni Starej radnice, múzeum môžete následne navštíviť. V sobotu od 10. do 16. hodiny premáva po Dunaji vyhliadková loď Martin.

Zoo bude mať otvorené oba dni od 9. do 18. hodiny. Športovcom je k dispozícii plaváreň s posilňovňou na Pasienkoch (8. h – 18. h) a zimný štadión a športový areál v Dúbravke (12. h – 17. h). Pekná sobota či nedeľa v prírode sa dá stráviť aj na ostrove Sihoť. V nedeľu je na programe dostihový deň na závodisku v Petržalke.

Bratislavské mestské dni sú jedinečnou príležitosťou spoznať krásavicu na Dunaji s jej bohatou históriou a kultúrou.

Bratislava pre všetkých Foto: Bratislavské kultúrne a informačné stredisko
Bratislava pre všetkých Bratislava pre všetkých

Sobotné pešie prehliadky povedú po stopách Milana Rastislava Štefánika (10.30 h – 12.30 h od kaviarne Štefánka), odhalia históriu troch symbolov slovenskej štátnosti – hymny, jazyka a zástavy (15.30 h – 17.30 h od Evanjelického lýcea), odkryjú medzivojnovú architektúru Bratislavy (16.30 h – 18.30 h od sídla SNM) aj pamätníky svetových vojen (13.30 – 15.30 h z konečnej trolejbusu č. 203).

Tiež v sobotu od 14.30 do 16.30 hodiny spoznáte park na Račianskom mýte s jeho výtvarnými dielami a rozáriom (zraz pri soche Hirošima). Sobotný kultúrny program uzavrie koncert v Dóme sv. Martina o 18. hodine.

V nedeľu je vychádzka venovaná osudom posledných Habsburgovcov a časom pred veľkou vojnou (10.30 h od Kačacej fontány), Bratislavskému hradu (14. h od Viedenskej brány hradu), či mostom a nábrežiam Bratislavy (14. h od Morového stĺpa na Rybnom námestí).

Prehliadky pre cudzincov budú v anglickom a v nemeckom jazyku po oba dni o 14. h od studne na Primaciálnom nám. Po oba dni budú vstupy do všetkých mestských múzeí aj na všetky podujatia Bratislavských mestských dní bezplatné.

Kam za zábavou

20. apríla, piatok

  • Bánovce nad Bebravou: Jarmok, aj 21. 4.
  • Bratislava: Bratislavské mestské dni, do 22. 4.
  • Svätý Jur: Hody, do 22. 4.
  • Terchová: Slovenský Sokrates, seminár a program k 300. výročiu významného vzdelanca a dvorného radcu Márie Terézie, Adama Františka Kollára, Ťažká muzika a Nebeská muzika z Terchovej
  • Vrbové: Jarmok, aj 21. 4.

21. apríla, sobota

  • Banská Bystrica: Tradičná chuť jari, otváranie Bánoša – vidiecke partnerstvo, farmársky trh, včely, ukážky vrúbľovania stromčekov, výstavka drobnochovateľov, tradičné jedlá a remeslá regiónu, kultúrny program, ľudová hudba, SOŠ Pod Bánošom, 10. h
  • Bratislava: Prvý parný deň v depe Bratislava východ, Železničné múzeum, jazdy motorovými vlakmi po mestskom okruhu (Hlavná stanica – DNV – Lamač – Nové mesto – Petržalka – depo BA východ) a parnými vlakmi po okolí (depo BA východ – Pezinok – Vajnory – Bernolákovo – Senec), vozenie detí na drezinách a v rušni na stanovišti v depe, detský kútik so zábavnými a náučnými hrami, 11. h – 18. h
  • Betliar: Pohľad zblízka – Andrássyovci v čase vlády Márie Terézie, (prednáša Mgr. Martin Bartoš, pracovník Archívu mesta Košice), SNM – kaštieľ Betliar, 14. h
  • Bojnice: Otvorenie turistickej sezóny a strašidelný sprievod mestom k 25. ročníku Festivalu duchov a strašidiel, vyše 200 masiek, sokoliari, program, Hurbanovo nám., 10. h
  • Bratislava: Asia Days, festival ázijskej kultúry, jedlo, prednášky, tanec, spev, bojové umenia, Hviezdoslavovo nám., 19. h – 21. h, v nedeľu 10. h – 19. h
  • Brehy: Odomykanie Hrona, ihrisko, 9. h
  • Čachtice: Otvorenie sezóny na hrade
  • Hlohovec: Fraštacký trh, farmársky trh a ďalšie produkty z domácej produkcie, detské tvorivé dielne, Františkánsky park, 9. h – 16.30 h
  • Piešťany: Jarná zóna bez peňazí – reštart s programom, Žiwell, 13. h – 17. h
  • Piešťany: Vedecký brloh pre deti – Ako sa žilo v sedle koňa, Elektrárňa, 10. h
  • Považská Bystrica: Zo salaša do mesta, jedlá, ukážky prác, živé ovečky, mestský úrad, 10. h
  • Trenčín: Čriepky minulosti, inscenované prehliadky hradu počas víkendov, 10. h – 15. h, do 29. 4.

22. apríla, nedeľa

  • Levice: Levické divadelné hry, celý deň predstavenia pre deti aj pre dospelých, Ms. kultúrne stredisko

25. apríla, streda

  • Martin: Končí sa výstava T. G. Masaryk vo fotografii, komentovaná prehliadka, SNM, 16. h

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava