'Kolmé sedadlá' v lietadle? Vtesnajú na palubu o 20 % viac ľudí, navrhujú Taliani

Nové "vzpriamené sedačky" v lietadlách by umožnili aerolíniám prevádzkovať lety "ultra vysokej hustoty", tvrdí talianska firma Aviointeriors, ktorá prišla s netradičným nápadom.

23.04.2018 07:00
debata (7)

Výrobca verí, že pomôže leteckým spoločnostiam vtesnať do ich lietadiel viac pasažierov, ktorí sa uspokoja s nižším štandardom cestovania.

Dizajn „stoličiek“, ktoré dostali pomenovanie Skyrider 2.0, predstavila firma na tohtoročnom leteckom veľtrhu v Hamburgu. Svoj vynález okomentovali ako inovatívny.

Skyrider 2.0 vyzerá ako sedlo s vysokou chrbtovou opierkou zmäkčenou integrovanými vankúšmi. Zboku ponúka pasažierom možnosť vystrieť si ruky na opierkach, jedlo a nápoje si môžu položiť na malý podnos.

Úsporu miesta na palube prináša zúžený priestor medzi jednotlivými radmi. Stojaci pasažieri nebudú potrebovať miesto na kolená, a tak môžu byť rady k sebe omnoho bližšie ako pri klasických kreslách. Medzi operadlami je len 58 centimetrov.

Na porovnanie – pri bežných sedadlách v lietadlách sú rady od seba vzdialené 70 až 79 centimetrov. Pri Skyrider 2.0 chýba tiež odkladací priestor na batožinu.

Napriek tomu Aviointeriors tvrdí, že „sedadlá“ budú pasažierom poskytovať „primeraný komfort“ na kratšie lety. Spoločnosť rovnako podčiarkuje, že jej nový model Skyrider 2.0 prinesie viac príjmov leteckým spoločnostiam. Na palubu sa takto dostane až o 20 % cestujúcich viac.

Talianska firma pritom už s podobným návrhom sedadiel pre lietadlá prišla v roku 2010. Dizajn vtedajšieho Skyrider-u sa od najnovšieho líšil len minimálne. Žiadna letecká spoločnosť ho nekúpila.

Zdroj: Cnet.com; Foxnews.com; Independent.co­.uk; Telegraph.co.uk

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #pasažier #sedadlo