Ktoré národy cestujú najviac? A ktoré sú najväčší domasedi?

Máte počas ciest pocit, že niektoré národnosti stretávate vo všetkých kútoch sveta akosi omnoho častejšie? Nuž, nie je to len pocit. Niektoré národy majú túlavé topánky takpovediac stále na nohách, iné preferujú pobyt na rodnej hrude.

23.05.2018 07:00
cestovanie, cestovateľka, ruksak, dovolenka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Stránka Travellervytvo­rila podľa štatistík zoznam najväčších svetových cestovateľov. Ak hádate, že sú to skôr národy západného sveta, máte pravdu.

Na špici rebríčka sú Fíni, ktorí v počte ciest prevyšujú všetky ostatné národy. Priemerný Fín absolvuje ročne 7,5 domácich či zahraničných výletov za rok.

Za Škandinávcami sa umiestnili Američania, tí sa vyberú počas roka za 6,7 cesty. Treba však podotknúť, že len menej ako jedna pätina z týchto výletov smeruje do zahraničia a dokonca menej ako polovica obyvateľov USA vlastní pas. Z toho vyplýva, že Američania sú top národom preferujúcim domáci cestovný ruch,

Za tretím, štvrtým aj piatym miestom rebríčka opäť musíme zájsť na sever Európy. Švédi spravia ročne 4,4 tuzemských a 1,5 medzinárod­ných ciest.

Ďalší v poradí, Dáni, sú na tom s cestovaním za hranice podobne ako Američania. Je to pravdepodobne preto, 3,9 domácich a 1,4 zahraničných ci­est.

Top päťku uzatvára aj posledná severská krajina Nórsko. Celkový počet ciest, na ktoré sa Nóri ročne vydajú, je v priemere 5,2.

Američania a škandinávske národy obsadili prvé miesta rebríčka najmä vďaka vysokým príjmom, ktoré im umožňujú cestovať viac.

Ďalšími národmi, ktoré nasledujú, sú obyvatelia Hongkongu, Nového Zélandu so 4,3 cestami za rok. Kým však Novozélanďania objavujú viac vlastnú krajinu, Hongkončania sa vyberajú viac do zahraničia.

Na nasledujúcich priečkach cestovateľského rebríčka sa umiestnili Kanaďania, Austrálčania a Francúzi. Všetci obyvatelia týchto krajín majú tendenciu cestovať oveľa viac doma ako v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie