Nový rekord: Najdlhší let sveta bude trvať nekonečných 19 hodín

Spoločnosť Singapore Airlines sa chystá tento rok spustiť do prevádzky takmer 20-hodinový neprerušený let. Vďaka svojej dĺžke to bude svetový rekord, na jeden šup spojí Singapur s New Yorkom.

24.05.2018 07:00
lietadlo, žena, let, sedadlá, pasažierka,... Foto:
Lietadlo bude vybavené osvetlením, ktoré pomôže vyrovnať sa s pásmovou chorobou.
debata (2)

Airbus už čoskoro odhalí svoj nový model A350–900 Ultra Long-Range (URL) a prvou leteckou spoločnosťou, ktorá doňho usadí svojich pasažierov, bude Singapore Airlines. Cestujúci sa tak budú môcť bez zastávky preniesť cez 15 323 kilometrov, píše Weforum.org.

Nové lietadlo má pritom ešte stále rezervu – na jedno vzlietnutie dokáže pokoriť vzdialenosť takmer 18 000 kilometrov, čo je takmer o 3 000 kilometrov viac ako štandardný stroj A350.

Podľa magazínu Travel + Leisure plánuje letecká spoločnosť ponúkať na palube najdlhšieho letu dve triedy – business a premium economy.

Lietadlo navyše bude vybavené špeciálnym osvetlením, ktoré pomôže cestujúcim vyrovnať sa s takzvanou pásmovou chorobou, teda komplikáciami spôsobenými narušením biorytmu z rýchleho prekonania viacerých časových pásiem. O dobré dýchanie na palube sa postará systém cirkulácie, ktorý každé 2 minúty obnoví vzduch.

V súčastnosti je najdlhším letom sveta linka, ktorá premáva medzi novozélandským Aucklandom a katarskou Dauhou. Let spoločnosti Qatar Airways takto prejde 14 500 kilometrov za 18 hodín.

Za ním nasleduje 17-hodinový let spoločnosti Qantas medzi austrálskym Perthom a anglickým Londýnom.

Singapore Airlines podľa všetkého plánuje kúpiť sedem najnovších Airbusov URL a bude ich využívať na rozšírenie svojej ponuky dlhotrasových letov, vrátane plánovanej 15-hodinovej linky do Los Angeles, ktorú by mali spustiť v roku 2019.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #let #lietanie