Vzmáha sa post-turizmus. Príkladom je Zajačie mesto

Túžbu ľudí mať čo najzaujímavejší Instagram, čo najviac "lajkov" a sledovateľov využil novootvorený zábavný park Rabbit Town – Zajačie mesto. Od začiatku však budí kontroverzie.

26.05.2018 07:00
debata (1)

Príspevok, ktorý zdieľa cut wulan (@wulan_cut),

Príspevok, ktorý zdieľa Mochamad Siddiq (@mochamadsiddiq),

Tematický park v meste Bandung, na západe Jávy, láka turistov, aby si prišli spraviť zaujímavé selfies, ktoré zaručene oživia ich účty na sociálnych sieťach.

Na jednom mieste ich čaká mnoho úžasných pozadí – a práve s nimi je problém. Parku sa dostáva kritika, že svoj úspech a zisk založil na kopírovaní populárnych umeleckých diel.

Medzi plagiáty patrí napríklad dielo Urban Light od Chrisa Burdena, ktorého originál je vystavený v kalifornskom múzeu Los Angeles County Museum of Art.

V Zajačom meste sa objavila aj kópia práce japonskej umelkyne Yayoi Kusama Obliteration Room. Ďalšie inštalácie v tematickom parku zasa nápadne pripomínajú umelecké diela v Múzeu zmrzliny v Amerike.

Príspevok, ktorý zdieľa Stevia Maria (@escapesweetest),

Zajačie mesto nie je jedinou turistickou atrakciou, ktorá láka na plagiáty. Len v Indonézii môžeme navštíviť 3 napodobeniny Hobbitieho domu z Nového Zélandu, jeden z nich tiež priamo v Bandungu.

Ďalším príkladom je skopírovaný známy bangkocký plávajúci trh, ktorý sa v Bandungu teší veľkej obľube a návšteva zahŕňa okrem prehliadky aj fotenie s figurantmi oblečenými v tradičných krojoch z rôznych krajín, aj s príslušným falošným pozadím.

Príspevok, ktorý zdieľa Fransisca Nuraini (@fransiscanuraini),

Tieto a podobné miesta, ktoré ponúkajú turistom možnosť prejsť sa „pravým“ anglickým mestečkom v Ázii, či sfotiť sa pred Eiffelovou vežou bez nutnosti precestovať tisíce kilometrov, dokazujú, že turizmus dnes už nemusí byť o cestovaní a fyzickej návšteve miesta, ale skôr o zážitku – a fotografii.

Strata nevyhnutnosti priestorovej originality pri cestovaní dostala aj názov, post-turizmus.

Tak mnohí turisti dnes vďaka moderným technológiám ani neuvažujú nad rozdielom medzi originálom a plagiátom, pre nich je podstatné uznanie a obdiv, ktoré dostanú po zavesení obrázka či videa na internet.

Príspevok, ktorý zdieľa Fransisca Nuraini (@fransiscanuraini),

Zdroj: Weforum.org; Theguardian.com; Thejakartapos­t.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #indonézia #turizmus #selfie