Začala sa budovať cyklistická cesta z Prešova do Zlatej Bane

Odovzdaním staveniska sa naplno rozbiehajú práce na výstavbe prvej etapy cyklistickej komunikácie Cykloželeznička Prešov - Zlatá Baňa. Dopravná komunikácia spojí mesto Prešov s blízkou rekreačnou oblasťou. Na výstavbu 6,5-kilometrovej cyklotrasy pôjde takmer 1,2 milióna eur.

18.05.2018 11:00
debata

Cyklocesta povedie koridorom bývalej lesnej, neskôr tzv. Pionierskej železnice. V Prešove sa začne v mestskej časti Solivar oproti Družstvu Agroplus Prešov a cyklistov nasmeruje cez Dulovú Ves a Kokošovce k rekreačnej oblasti Sigord.

„Po dokončení tejto prvej etapy cyklistickej komunikácie sa Prešovčanom i obyvateľom okolitých obcí otvoria možnosti bezpečného cestovania do práce na dvoch kolesách, ale aj objavovania krás Slánskych vrchov, keďže sa dostanú až k rekreačnej oblasti Sigord,“ uviedla prešovská primátorka Andrea Turčanová.

„Je to trinásť rokov, odkedy sme so starostami Zlatej bane, Dulovej Vsi a Kokošoviec začali presadzovať myšlienku oživenia bývalej Pionierskej železničky vo forme cyklotrasy. Som rada, že cykloželeznička bude žiť, keďže táto oblasť je obľúbeným miestom Prešovčanov, ale tiež preto, že občania okolitých obcí sa dostanú bezpečne do práce,“ dodala Apolónia Sejková, ktorá myšlienku cykloželezničky začala presadzovať medzi prvými.

Vybudovaný úsek cyklistickej komunikácie bude mať asfaltový povrch, široký bude tri metre a s dĺžkou šesť a pol kilometra bude najdlhšou cyklocestou, ktorú prešovská samospráva v tomto volebnom období buduje.

Jej súčasťou budú aj odstavné plochy na bicykle so stojanmi na ich uloženie, s lavičkami i s odpadkovými košmi, lemovať ju budú aj informačné tabule. Stavbu podľa zmluvy za osemnásť mesiacov vybuduje spoločnosť Swietelsky Slovakia, spol. s r.o. Bratislava, ktorá je víťazom verejnej súťaže.

„Chcem investora ubezpečiť, že stavbu zrealizujeme podľa projektovej dokumentácie a v požadovanej kvalite. Ak nenastanú nepredvídané okolnosti, stavbu ukončíme ešte na jeseň tohto roku,“ uviedol za dodávateľa riaditeľ oblasti Východ Štefan Olejník.

Celkové náklady budú v objeme takmer 1,188 milióna eur. Mesto Prešov túto stavbu realizuje aj vďaka podpore z európskych fondov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Prešov #cyklochodník