Trenčiansky hrad chystá prekvapenia

Trenčiansky hrad čaká zmena, ktorú ocenia najmä turisti. Väčšina z nich dosiaľ netušila, že z lesoparku Brezina, priamo z Čerešňového sadu, sa im ponúka prekvapujúci pohľad. Južné opevnenie sa totiž dlhé roky skrývalo za vysokými stromami a burinou. Teraz sa toto miesto otvorí aj pre turistov a opevnenie čaká rekonštrukcia.

06.06.2018 11:00
Trenčiansky hrad Foto: ,
Veľká rekonštrukcia sa dotkne južného opevnenia hradu a turisti sa naň budú môcť dostať z tejto strany, z akej ho doposiaľ nemali možnosť poznať.
debata

„Úlohou medzinárodného projektu je spájať kultúrne tradície a históriu Slovákov a Čechov. Vybudujeme nový prístup na Trenčiansky hrad od Breziny, od južného opevnenia. Trenčiansky hrad sa rozšíri o takmer tretinu, pretože južné opevnenie je tak rozsiahle. Predpokladáme, že sa postupne zvýši návštevnosť, návštevníci budú zvedaví na nové priestory, bude tu nová pokladňa a s prepojením s Brezinou vznikne krásne miesto aj na oddych pre rodiny s deťmi,“ vysvetlil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Kým v Trenčíne sa bude rekonštruovať opevnenie, v českých Bučoviciach zas dostane nový šat celý historický kniežací park. Celková investícia do spoločného cezhraničného projektu dosiahne tri milióny eur.

„Takmer polovica sa týka práve projektu rekonštrukcie dostupnosti celého južného opevnenia,“ uzavrel Baška. Peniaze na obe rekonštrukcie pochádzajú z európskeho fondu regionálneho rozvoja, ide o projekt TreBuChet, Trenčín, Bučovice, Chránime európske tradície.

Na Trenčianskom hrade sa bude rekonštruovať mlynská veža, tam vybudujú nový vstup a pokladnicu. Cesta k hradu povedie mostíkom cez malú priekopu okolo mlynskej veže, pokračovať bude mostom cez priekopu, kde je zachovaný zvyšok pôvodného piliera dodnes.

Veľká rekonštrukcia sa dotkne južného opevnenia...
 Na makete vidieť nový prístup k hradu - lávky,...
+1V tejto časti sa buduje nový vstup pre turistov.

„V priekope sa bude rekonštruovať schodisko, ktoré vedie na horné terasy, a po moste sa dostaneme do vnútornej priekopy, čím sa napojíme na nové schodisko. Takto vznikne úplne nový návštevnícky okruh,“ povedala Martina Lamačková, vedúca odboru regionálneho rozvoja Úradu Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Podľa nej je harmonogram stavby nastavený na 364 dní, ráta sa aj so zdržaním pre počasie či kvôli archeologickým výskumom, keďže pri zemných prácach sa môže podariť odkryť kadečo. Stavať sa začne do troch týždňov.

Vedenie Trenčianskeho múzea, pod správu ktorého hrad patrí, myšlienku nového vstupu cez južné opevnenie, ktoré bolo vybudované v 15. storočí, ví­ta.

„V súčasnosti existuje len prístup od mesta. Týmto určite hrad zatraktívnime, pretože od lesoparku Brezina k nám môžu prísť aj Trenčania zo sídliska Juh,“ myslí si riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko.

Predpokladá, že rekonštrukcia priláka viac turistov. Návštevnosť Trenčianskeho hradu pritom každoročne stúpa. V roku 2014 si tam našlo cestu 104-tisíc návštevníkov, v roku 2015 to už bolo 110-tisíc, v roku 2016 až vyše 122-tisíc ľudí a vlani to už bolo viac ako 127-tisíc ľudí. Na poklepanie základného kameňa stavby prišiel aj starosta partnerských Bučovíc Jiří Horák.

„My zrekonštruujeme park, zrealizujeme drobné turistické zariadenia a lávky. To sa mi zdá príznačné, že naše dva regióny – Trenčiansky a Juhomoravský kraj, naše dve mestá, budujú lávky. Je to taký symbol spolupráce,“ myslí si Horák.

Z trojmiliónovej investície pôjde tretina práve na časť, ktorá sa bude realizovať za hranicami.

Primátor Trenčína Richard Rybníček vraví, že mesto v rámci projektu získalo pol milióna eur na predĺženie cesty od Čerešňového sadu po mobiliár.

„Naša práca sa začne až na konci, na budúci rok, keď dokončí prvú fázu Trenčiansky samosprávny kraj. Je to vynikajúca vec. Sad zveľaďujú aktivisti, a keď sa tam vybuduje vchod do hradu, dostane pre obyvateľov nový zmysel,“ nazdáva sa primátor.

Dodáva, že mesto uvažuje aj nad rekonštrukciu Matúšovej ulice, ktorá vedie k súčasnej vstupnej bráne. V minulosti sa spomínal aj projekt lanovky, ktorá by viedla na hrad. Tieto plány sú však nereálne.

„Bola to moja túžba, ale pamiatkari ma vždy zmrazili. Ale keď sa sprístupní časť hradu od Čerešňového sadu, elektrobusmi by sme turistov voziť mohli,“ myslí si primátor.

V hre je navyše aj vláčik, ktorý by mohol vyzdvihnúť turistov už v meste a doviezť ich k novej bráne a južnému opevneniu cez lesopark Brezina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčiansky hrad