Chcete stráviť noc v Mandelovej cele? Pripravte si dvestotisíc

V Juhoafrickej republike putuje do aukcie príležitosť stráviť noc v jednej z najslávnejších väzenských ciel, ktorú 18 rokov obýval bývalý prezident a odporca rasovej segregácie Nelson Mandela.

10.07.2018 15:00
Nelson Mandela Foto: ,
Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela na fotografii z roku 2008.
debata

Vyvolávacia cena je 250-tisíc dolárov (viac ako 200-tisíc eur), napísala agentúra AFP. Časť výťažku pôjde na charitu, ktorá sa zaoberá podporou väznených osôb v JAR.

Mandela strávil v rôznych väzniciach celkovo 27 rokov, šesť mesiacov a šesť dní. V roku 1993 získal za svoj boj proti apartheidu Nobelovu cenu za mier a o rok neskôr sa stal prvým černošským prezidentom v JAR.

Aukcia sa koná pri príležitosti tohtoročného okrúhleho výročia Mandelových narodenín. Dožil by sa 100 rokov. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 17. júla, teda deň pred jeho narodeninami. Okrem šťastného výhercu umožnia usporiadatelia stráviť vo väznici noc aj ďalším 66 ľuďom.

Väzenie na ostrove Robben severne od Kapského Mesta, v ktorého cele s rozmermi 2,1 × 2,4 metra strávil Mandela 18 rokov, je na zozname pamiatok UNESCO. Každoročne ho navštívi viac ako 300-tisíc ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #aukcia #Juhoafrická republika #Nelson Mandela #noc v cele