Nedobytný hrad Beckov: Ubránil sa Turkom, ale nie požiaru

Aj keď je to zrúcanina, má svoje čaro. Týči sa na brale vo výške 60 metrov, kde pôsobí impozantne a zároveň tajomne.

17.07.2018 07:00
Hrad Beckov Foto:
Beckov
debata

Vysoká vápencová skala, na ktorej stojí hrad Beckov, je ideálnym miestom pre opevnenú stavbu. Vedeli to už Slovania z veľkomoravských čias, keď si tam vybudovali hradisko. Obranné pevnosti tvorili základ pre neskorší hrad, ktorého ruiny sú dnes národnou kultúrnou pamiatkou.

Prvá písomná zmienka o ňom pochádza z obdobia vlády uhorského kráľa Bela III. Anonymný kronikár ho spomenul pri opise staromaďarských kmeňov, ktoré počas vpádu na Veľkú Moravu zabrali aj tento hrad. Vtedy sa však ešte nevolal Beckov, ako obec pod ním, ale Blundus.

Niektoré teórie tento názov odvodzujú od bludiska, no odborníci s takým výkladom nesúhlasia. Na hradnej skale podľa nich určite nebol labyrint hradieb či múrov, v ktorom by sa dalo zablúdiť.

Hrad je navyše zďaleka vidno, takže sa nedalo zatúlať ani po ceste k nemu. Skôr sa zdá, že pôvodné slovanské meno hradu súviselo s tokom Váhu alebo so strážením a pozorovaním. Tak či tak, hrad neskôr prevzal meno po obci – Beckov.

Na prelome 11. a 12. storočia ho prestavali, vybudovali jeho hornú časť a severný palác. Na sklonku 13. storočia sa zase dostavala veža. O storočie neskôr obsadil Beckov uhorský veľmož Matúš Čák Trenčiansky, ktorý dal hrad dôkladne prestavať, aby vylepšil jeho obranu. Po jeho smrti Beckov znova pripadol kráľovi.

V roku 1388 získal hrad veľmož poľského pôvodu, sedmohradský vojvoda Ctibor zo Ctiboríc. Značný majetok investoval do jeho majestátnej prestavby. Vzniklo tak honosné nádvorie, pribudla hradná kaplnka a bývať sa dalo i vo veži.

Ctiborovci si však hrad dlho neužili. V roku 1434 rod vymrel a hrad opäť prešiel do vlastníctva kráľa. Ten ho daroval rodu Bánfiovcov, ktorí Beckov spravovali vyše dvesto rokov a premenili ho na renesančné sídlo. Ich prestavba ho zachránila v roku 1599, keď odolal tureckým nájazdom.

Aj Bánfiovcov však postihol podobný osud ako predošlých majiteľov. Vymreli a ich dedičia už o hrad príliš nedbali. Chátral a v roku 1729 vyhorel, keď sa naň preniesol ničivý požiar z obce.

O prvú rekonštrukciu sa postarali amatéri v roku 1935, rozsiahla prestavba spolu s archeologickým výskumom sa uskutočnila až v 70. rokoch minulého storočia, vďaka čomu sa hrad podarilo sprístupniť verejnosti.

Dnes sa tam nachádza múzeum, ktoré pre návštevníkov pripravuje zaujímavé podujatia. Počas leta si napríklad môžu pozrieť „hradné hospodárstvo“ – asi 15 dravcov a ďalších vyše desať zvierat.

Hospodár s koníkom chodí kosiť trávu na okolité svahy a súčasťou programu je i vystúpenie sokoliarov, možnosť nakŕmiť zvieratá alebo povoziť sa na poníkovi. Na výstave Draci a drakobijci vás zase oboznámia s mýtickými zvieratami z povestí, rozprávok a ľudových príbehov.

Na víkend 21. a 22. júla je pripravené podujatie Ctiborovci na hrade Beckov. Na návštevníkov čaká slávnostný sprievod, historická prednáška, rytiersky turnaj, strelné zbrane a šerm, tanec, sokoliarske vystúpenie a ďalšia zábava.

Užitočné informácie

  • Vstupné: dospelí platia 4 €, dôchodcovia, ZŤP a študenti 3 €, deti do šesť rokov 0,50 € a do 15 rokov 2,50 €, ZŤP deti do 15 rokov majú vstup zadarmo; rodina (dvaja rodičia + dve deti do 15 rokov) 10 €
  • Doprava: autom po diaľnici D1, pri Novom Meste nad Váhom treba ísť smerom na Rakoluby; z Trenčína sa dá ísť autom aj po starej ceste (č. 507) cez Trenčianske Stankovce a Krivosúd-
  • Parkovanie: nie je spoplatnené, dá sa stáť na vyčlenených a označených parkoviskách, pri farskom kostole, kúrii Ambrovec alebo pri parku pod hradom
  • Tip na suvenír: predajňa je priamo na hrade, k dispozícii sú rôzne suveníry od keramiky, kníh, magnetiek, maľovaniek, cínových vojačikov a drevených hračiek až po meče a prilby, zaujímavosťou, ktorá sa spája s hradom, je figúrka Šaša Becka
  • Tip na jedlo: tradičnú stravu aj medzinárodnú kuchyňu možno ochutnať v Kúrii Beckov

Atrakcie v okolí

Malý skanzen Bubeland

Malý skanzen Bubeland

Leží priamo pod hradom. Návštevníci si v ňom môžu pozrieť dobové odevy hradných pánov, odfotiť sa na kamennom tróne, ale aj poobdivovať makety hradu Beckov zo 14. storočia a obce Beckov zo 16. storočia. Medzi vystavenými exponátmi sú tiež predmety a zbrane z pohrebísk, ale aj drak Zelená obluda.

Kúria Ambrovec

Kúria Ambrovec

Pobočka Trenčianskeho múzea v Beckove je venovaná histórii tejto obce a významným osobnostiam, ktoré sa tu narodili alebo tu pôsobili (napríklad J. M. Hurban). Je tu tiež historický nábytok zo šľachtických sídel, umelecké diela, drevené plastiky, ako aj výrobky ľudového umenia a remesiel.

Židovský cintorín

Židovský cintorín

Nachádza sa priamo pod hradom Beckov a je národnou kultúrnou pamiatkou. Zriadili ho už v roku 1689 po príchode Židov do Beckova. V staršej časti na východe hradného svahu je asi 80 náhrobných kameňov, mladšie stoja priamo pri vstupe na hrad. Náhrobky sú z pieskovca, mramoru alebo zo žuly.

Zoofarma Nový Zéland

Zoofarma Nový Zéland

Pri obci Modrová, asi 20 km od Beckova, sa rozprestiera farma, kde žijú také vzácne zvieratá ako klokany, škótsky horský dobytok, exotické ovce, kozy či dokonca emu. Akoby ste sa ocitli u protinožcov. Nechýba ani štylizované domorodé osídlenie – maorijská osada s príbytkami, v akých žili pred 300 – 400 rokmi.

Park miniatúr

Park miniatúr

V obci Podolie medzi Piešťanmi a Novým Mestom nad Váhom je zaujímavý park, kde vystavujú miniatúrne modely hradov, zámkov, kostolíkov, chát, rozhľadní a rodných domov významných slovenských osobností. Návštevníci si môžu pozrieť i drevené plastiky na tému diel spisovateľa Joža Nižnánskeho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Beckov #Beckovský hrad #Leto s Pravdou