Náš tip: Historické historky pre deti

Kaštieľ v Modrom Kameni obsadia tento víkend postavy z minulosti. Pricestujú z rôznych kútov sveta a z rôznych historických období od praveku až po rokoko. Zdržia sa až do neskorých nočných hodín a deti si s nimi užijú veľa zábavy.

27.07.2018 07:00
hrad Modrý kameň Foto:
Modrý kameň
debata

Netradičný víkend na hrade Modrý Kameň bude v sobotu 28. júla aj v nedeľu 29. júla a oba víkendové dni budú plné zábavy pre deti aj pre rodičov. ,Návštevníkov hradu privítajú rôzne historické postavy a šermiari. „Scénky plné vtipov, akcie a šermu divákov presvedčia o tom, že história môže byť nečakane veselá,“ pozýva Jaroslav Hanko, múzejný pedagóg.

V programe sa predstaví historické hudobné a divadelné združenie TORMEN a skupina historického šermu RICASSO. Po celý víkend budú pripravené aj špeciálne tvorivé dielne pre deti venované minulosti.

Pamätáte si ešte, ako sa skákala škôlka, švihadlo či guma? Ako dávno ste nehrali guľôčky? A skúsili ste niekedy chodiť na chodúľoch? Nádvorie hradu oživia všetky tieto „zabudnuté hry“, ktoré deťom predstavia novú zábavu a rodičom či starým rodičom pripomenú časy ich detstva. Pre najmenších návštevníkov je pripravené Hračkovisko, ktoré patrí do stálej výbavy múzea. Pred vstupom do hradu deti zabavia šliapacie káry a k dispozícii budú aj predajné stánky a občerstvenie.

Do bežného dňa spred stáročí návštevníkov prenesie interaktívna výstava Dotkni sa stredoveku a spestrením programu je výstava Legohranie, ktorá prezentuje najvyužívanejšiu a najpopulárnejšiu detskú stavebnicu – Lego.

Historické historky sa začínajú po oba dni o 10. hodine, v sobotu sa podujatie končí až o 23. hodine. Program býva v odstupoch o 10. h, o 11. h ,14. h, 15. h, 17. h, 18. h, 20. h , 21. h a o 23. h. V nedeľu sa končí o 17. hodine. Vstupné na podujatie je 3 € pre dospelých, 1,50 € pre deti, študentov a dôchodcov. Voľný vstup majú deti do 3 rokov a ZŤP. Sprievodné programy stoja 1 €.

Hrad Modrý Kameň je v okrese Veľký Krtíš a nachádza sa v najmenšom slovenskom meste. Neleží na frekventovanej trase, ale je sídlom Múzea bábkarských kultúr a hračiek, takže návšteva múzea aj v inom čase pre deti určite nebude nudná. Dospelých možno zaujme hradná kaplnka, ktorá v tejto sezóne hostí výstavu zo zbierok SNM – Múzea Bojnice s názvom Tichý spovedník, ktorá prezentuje kňaza a martýra sv. Ján Nepomuckého. Návštevníci ju môžu zhliadnuť aj počas podujatia.

Kam za zábavou

27. júla, piatok

  • Dolná Krupá: Návšteva kaštieľa – Za tajomstvom ružovej grófky a ochutnávka medoviny v medovinárstve Apimed, 18. h – 20.30 h, doprava z Trnavy, www.reagiontrnava.sk
  • Lučenec: Novohradský folklórny festival, do 28. 7.
  • Žilina: Končia sa tvorivé remeselné dielne na Mariánskom nám., 10. h – 18. h

28. júla, sobota

  • Banská Štiavnica: Sitno blues, hudobný festival na Počúvadle
  • Bratislava: Historická električka typu ČKD Tatra 2 z roku 1971 premáva počas prázdnin každý víkend od 10. do 16. h v hodinových intervaloch z Jesenského ul., bezplatne, o 14. h, 15. h a 16. h jazda s výkladom o miestach Bratislavy, ktoré formovali históriu Československa
  • Kremnica: Piknik na hrade v duchu prvej republiky – kabaret, džentlmenský duel,· dámsky klub – tvorba prvorepublikových doplnkov, pánsky klub – kartové hry, šach, fajky, dobové špeciality, hry pre deti a rodičov, 9. h – 16. h
  • Modrý Kameň: Nočné prechádzky po hrade, historické divadlo, oživená história, kultúrny program, zabudnuté hry, tvorivé dielne
  • Skalica: Noc strašidiel, nočná prehliadka pamiatok mesta, 19. h
  • Spišský hrad: Legenda o hrade, šerm, nočná prehliadka, 20.30 h
  • Vígľaš: Letné preteky koní na Masarykovom dvore

29. júla, nedeľa

  • Spišský hrad: Legenda o hrade, šerm, Perníková chalúpka, 14.30 h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Modrý kameň