Stredoveká prešovačka v malom Ríme: Ochutnajte tohtoročnú úrodu

Blížiaca sa jeseň už vonia hroznom a vínom. V Trnave ochutnáte tie najlepšie produkty z celého regiónu a spoznáte históriu vinárstva a vinohradníctva v kraji pod Malými Karpatmi. Jedinečnú atmosféru Stredovekej prešovačky zažijete v piatok 31. augusta od 15. hodiny na Nádvorí trnavskej radnice.

31.08.2018 15:00
debata

Krásne dievčatá šliapu bosými nohami hrozno v kadi. Na jazyku sa rozplývajú chute voňavého vína. A k tomu vyhráva historická hudba ako pred stáročiami. Tak sa od nepamäti v Trnavskom kraji pripravovalo a ochutnávalo dobré víno.

V Trnave a okolí bývalo dôležitým obchodným tovarom a majstri vinári si na ňom dali záležať. Tradícia vinárstva a vinohradníctva v regióne stále žije.

Návštevníci sa prostredníctvom hraných scénok zo života vinárov a vinohradníkov na pár hodín prenesú do minulosti a odhalia tajomstvá zberu hrozna a výroby vína.

Okrem šliapania a prešovania hrozna nebude chýbať program pre deti. Uvidia bábkové divadlo, pripravené sú aj súťaže pre malých i veľkých v duchu vinárskej tematiky.

Ochutnávať sa bude najlepšie víno z významných vinárstiev v Trnave a okolí, ktoré ocenili medailami na svetových súťažiach. Na svoje si však prídu aj deti a šoféri.

„Prvá zmienka o vinohradníctve v Trnave pochádza z roku 1258, pravdepodobne sa tu už v 12. storočí usadzovali prví nemeckí a po nich valónski kupci, ktorí rozpoznali potenciál miestneho vína. Je veľmi pravdepodobné, že už v čase pred udelením privilégií slobodného kráľovského mesta v roku 1238 boli obyvatelia dnešnej Trnavy veľmi dôležitými hráčmi v obchode s vínom,“ hovorí Marin Hrubala, riaditeľ Malokarpatského vinohradníckeho múzea v Pezinku.

Trnavskí mešťania vlastnili vinohrady aj v chotároch dnešnej Rače, Vajnôr, Svätého Jura, Pezinka, Vinosadov, Modry či na panstve Červený Kameň, ale aj v Šintave alebo Hlohovci, zakladali nové vinice v katastroch svojich štyroch poddanských obcí – Brestovian, Hrnčiaroviec, Modranky a Parnej, neskôr i v Ružindole.

V 14. storočí obchod s vínom prekvital, Trnava bohatla a významne tomu pomohol aj fakt, že mesto ležalo na hlavnej obchodnej trase – tzv. Českej ceste medzi Prahou a Budínom, odkiaľ mali kupci veľmi dobré napojenie na ďalšie zahraničné trhy. Trnavské víno sa preto nepilo ani tak v Uhorsku, ako skôr na Morave, v Čechách, v Sliezsku či v Poľsku.

Po Bratislave mali Trnavčania najviac vinohradov v celej malokarpatskej oblasti. Neskôr sa vinárstvu v regióne prestalo dariť. Turecké vpády a politická nestabilita, ochladenie počasia aj stúpajúce poplatky za obrábanie vinohradov na cudzích majetkoch spôsobili, že výroba vína sa v regióne stala nerentabilná až takmer zanikla. Našťastie, od 19. storočia zažíva trnavské vinárstvo renesanciu.

Na podujatí sa budú prezentovať vína z rodinných vinárstiev Magula a Terra Parna zo Suchej nad Parnou, Karpatskej Perly zo Šenkvíc či Vínko Klimko a Purus z Modry a to prevažne tradičnými Malokarpatskými odrodami.

„V regióne Trnava sú veľmi obľúbené biele aj červené vína. Z bielych odrôd je to prevažne Veltlínske zelené, Rizling vlašský a z novších odrôd napríklad Devín. Červené odrody sú zastúpené Modrým Portugalom, Frankovkou modrou, Cabernetom Sauvignon a novošľachtencom Dunaj,“ vyratúva Michaela Potočárová, výkonna riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Užitočné informácie

  • Vstupné: Na podujatie je vstup zadarmo.
  • Parkovanie: Najbližšie k podujatiu sa dá parkovať pri Bernolákovej bráne na Radlinského ulici, cena parkovného je 0,5 €/hodina, resp. sms parkovné v tvare TTA_SPZ_počet hodín stojí 0,60 €/hodina a je spoplatnené do 18.00 h
  • Tip na suvenír: Pre dospelých je najlepším suvenírom fľaška dobrého vínka od miestnych vinárov a pre celú rodinu pamätná fotografia – na podujatí bude možnosť odfotiť sa vo fotokútiku so stredovekými rekvizitami.
  • Tip na jedlo: Ponuka jedál bude viac gurmánska ako dobová. Nebude chýbať podplamenník, grilovaný oštiepok s chlebom a brusnicami, omastený chlieb s cibuľou, s oškvarkovou nátierkou, grilovaná kukurica, ale aj tradičné oškvarkové pagáče. Určite ochutnajte podplamenník.

Kov a betón na bicykli: Industriálna Trnava očami architekta

Kto chce na konci leta zažiť niečo nové, môže spoznávať Trnavu s architektom na bicykli! Unikátne cykloprehliadky sa začali v auguste a ešte počas dvoch septembrových termínov 15. a 22. 9. ukážu vždy inú tvár mesta.

Špeciálne cykloprehliadky približujú záujemcom industriálne stavby a iné architektonické pamiatky, na aké sú bežne zvyknutí, inými očami – očami architekta. Aj kontroverzné socialistické sídliská alebo nedocenené technické stavby totiž patria k histórii najstaršieho slobodného kráľovského mesta na Slovensku.

Každá z prehliadok má svoj vlastný názov, ktorý zhrňuje, akým smerom povedie. Sprievodcom je architekt Miroslav Beňák.

Septembrové prehliadky sa uskutočnia počas Európskeho týždňa mobility a Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Venovať sa budú nielen technickým pamiatkam, ale aj skvostom modernej architektúry. V sobotu 15. septembra budete môcť absolvovať cykloprehliadku s názvom Ako melie moderna.

„Trasa Ako melie moderna je tohtoročnou novinkou. Kým pre siluetu historického centra Trnavy sú typické kostolné veže, 20. storočie začalo prinášať nové dominanty, ktoré sú sústredené severozápadne od centra. Obrovské silá a mlyny sú významné nielen ako technické pamiatky, ale aj ako skvosty modernej architektúry. V jednom type budov sa spája mlynárstvo ako tradičný spôsob obživy s odvážnymi a pokrokovými myšlienkami moderny," ozrejmil Miroslav Beňák, s ktorým počas tejto deväťkilometrovej cykloprehliadky uvidíte cukrovar, pivovar, Pažitný a Parný mlyn, ale aj automatický mlyn NUPOD.

V sobotu 22. septembra na poslednej tohtoročne trase si spoločne s Miroslavom Beňákom ozrejmíte, ako to vlastne pri svojich návrhoch od druhej polovice 19. storočia mysleli Architektonické esá v Trnave.

Kto má k dispozícii vlastný bicykel, môže sa cykloprehliadky zúčastniť za poplatok 3 eurá. Naprázdno však neobídu ani tí, ktorí bicykel nemajú – v Trnave sa totiž rozbieha systém tzv. zdieľaných bicyklov.

Bicykle budú slúžiť verejnosti na krátkodobý presun v rámci mesta, tohtoročnou novinkou je aj možnosť zapožičania elektrobicykla v rámci mestského projektu Arboria bike.

Za lístok v takom prípade zaplatíte 5 eur. Lístky na všetky trasy cykloprehliadok sú dostupné v Turistickom informačnom centre na Trojičnom námestí.

Prehliadky sa začínajú vždy o 16. hodine pred Mestskou vežou v Trnave a budú trvať približne dve hodiny.

Atrakcie v okolí

Trnava

Ako prvé slovenské mesto získala výsady slobodného kráľovského mesta (1238) a takmer 300 rokov bola cirkevným centrom Uhorska. Zachované mestské opevnenie z 13. storočia, mestská veža zo 16. storočia, ranobarokový univerzitný kostol s úžasným dreveným oltárom zo 17. storočia a stredoveké uličky dýchajú atmosférou histórie.

Skalica

Rotunda sv. Juraja pochádza z 12. storočia a secesný kultúrny dom stvoril architekt Dušan Jurkovič. Mlyn bratov Pilárikovcov slúžil do roku 1962. Expozícia kníhtlače v Skalici prezrádza tradíciu od 17. storočia, neskoršia Škarniclova tlačiareň bola oporou národnej kultúry. Od piatka do nedele do 23. 9. sú prehliadky pamiatok so sprievodcom bezplatné (14. h – 18. h).

Trdelník a víno

Skalický trdelník, sladká špecialita z cesta s vlašskými orechmi s tradíciou od 18. storočia, získal ako prvý slovenský potravinársky výrobok ochrannú značku Európskej komisie. Vyrába sa len v okresoch Skalica a Senica. Skalická frankovka získala chuť vďaka miestnym klimatickým podmienkam a Skalický rubín dostal meno podľa charakteristic­kej farby.

Šaštín

Bazilika Sedembolestnej Panny Márie v Šaštíne, spojená s kláštorom, bola postavená v 18. storočí v období neskorého baroka. História pútnictva v Šaštíne sa datuje od roku 1564, keď dala Angelika Bakičová, manželka grófa Imricha Cobora, majiteľa panstva, zhotoviť sochu Sedembolestnej. František Lotrinský, manžel cisárovnej Márie Terézie, založil v Šaštíne najväčšiu textilnú manufaktúru na Slovensku – kartúnku.

Holíčsky zámok

Trojpodlažnú budovu obohnanú mohutným dvojnásobným systémom hradobného múru a priekopy až do roku 1919 dopĺňal rozsiahly ohradený park. Hrad v 14. storočí patril Matúšovi Čákovi, potom ho prestavali na renesančnú protitureckú pevnosť a v 18. storočí ho kúpil František Lotrinský, manžel cisárovnej Márie Terézie. Ako letné sídlo cisárskeho páru budovu prestavali na kaštieľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #vinohrad #Leto s Pravdou