Ako zvládnuť cestu Ruskom v zime (Transsibírska magistrála) – stiahnite si Alešov e-book

Meriam 186 cm. To znamená, že v posteli som sa nevystrel. Napriek tomu som si musel nájsť nejakú polohu, aby som sa normálne vyspal, čakalo ma predsa predsa viacero nocí vo vlaku.

06.09.2018 07:00
Rusko, Moskva, Červené námestie Foto:
Červené námestie v Moskve.
debata (9)

Našťastie sa mi to podarilo – vždy mi do uličky trčali buď nohy, alebo hlava.

Nakoniec som nechával trčať len nohy, lebo keď v noci niekto nastupoval a prechádzal cez vagón, bolo omnoho príjemnejšie dostať ľadovou taškou práve po nohách ako po čele.

Ráno pri Bajkalskom jazere. Foto: Aleš Tvrdý
Rusko, Bajkal Ráno pri Bajkalskom jazere.

Aby som mohol z vlaku aj kde-tu niečo odfotiť, musel som počas jednej zastávky vybehnúť von s hrnčekom horúcej vody a servítkou, aby som si umyl okno a zabezpečil lepší výhľad. Spolucestujúci sa na mňa síce nechápavo pozerali a nechápali, načo to robím, ale ja som bol spokojný, oplatilo sa to.

Spanilú jazdu naprieč najväčšou krajinou sveta si jeden naozaj užije, ale pre iného to môže byť doslova utrpenie.

Predsa len – vydržať týždeň vo vlaku, nie je to isté, ako sa vyvaľovať niekde na pláži, s kokosovým orechom v ruke.

Panoráma z nábrežia vo Vladivostoku. Foto: Aleš Tvrdý
Rusko, Vladivostok, most Panoráma z nábrežia vo Vladivostoku.

Dosť dlho som sa na tento výlet odhodlával aj ja. Nakoniec mi to konečne vyšlo a v januári tohto roku som sa spokojne usmieval spoza vlakového okna.

Usmieval som sa, lebo som vedel, že sa to konečne podarilo a ja to mám namierené z Moskvy do Vladivostoku.

Počas celej cesty nebola núdza o rôzne zážitky. Aby toho však nebolo málo, dal som si v Irkutsku, na Sibíri, niekoľkodňovú prestávku.

Na Sibír sa predsa nechodí každý deň. Len tak sa motať okolo Bajkalského jazera, sledovať život na ruskom vidieku. Jednoducho, presne toto som potreboval.

Najkrajší chrám v Rusku je vraj v Irkutsku. Foto: Aleš Tvrdý
Rusko, chrám, Irkutsk Najkrajší chrám v Rusku je vraj v Irkutsku.

Celá cesta naprieč krajinou trvala niečo málo vyše dvoch týždňov. Preto je jeden článok na opísanie tohto dobrodružstva primálo. A tak vznikol bezplatný e-book kde opisujem všetko, čo stálo za zmienku.

Od tipov, ako kúpiť letenky do Ruska, kde zohnať lístok na Transsibírsku magistrálu, aká bola Moskva pred Vianocami, až po rady, ako sa dostať zadarmo na KHL…

Ani samotná cesta vlakom nebola len to známe tdm, tdm, tdm, tdm. Bola plná stretnutí a zážitkov s domácimi. V mojom e-booku sa dočítate, čo sa oplatí vedieť o tomto vlaku alebo na čo si dať pozor. Ako sa stravovať alebo aj to, ako funguje hygiena.

Ranný pohľad na Kremeľ. Foto: Aleš Tvrdý
Rusko, Moskva, Kremeľ Ranný pohľad na Kremeľ.

Dočítate sa tu aj o ľadovom kráľovstve na Sibíri, ktoré všetci poznajú pod názvom Irkutsk. Aké je jeho čaro, ale aj prekliatie v podobe tuhej zimy, aká môže byť len v Rusku.

Ak sa zaujímate, ako vyzerá mesto takmer na konci sveta – Vladivostok, tu to zistíte. Dozviete sa aj, ako sa Rusi dostali k tomuto územiu, ktoré kedysi patrilo Číne.

Ale aj to, prečo som sa hneď v prvých minútach po príchode do cieľovej zastávky Transsibírskej magistrály takmer stal účastníkom pouličnej bitky.

Bajkalské jazero. Foto: Aleš Tvrdý
Bajkalské jazero, Rusko, Bajkalské jazero.

Na viac než 80 stranách materiálu, ktorý som počas mojej cesty naprieč Ruskom nazbieral, sa s vami podelím aj o fotografie. Tie opisujú život od Moskvy až do Vladivostoku.

Na mojom blogu o cestovaní photoandtrave­ling.com si môžete celý e-book „Rusko – radšej raz vidieť ako stokrát počuť“ zadarmo poslať na svoj email.

Získate tak autentické zážitky, cenné informácie, užitočné tipy a možno aj inšpiráciu, ktorá odštartuje aj vašu cestu do Ruska. Veľa šťastia!

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Aleš Tvrdý