Tip na víkend: Gaštanové slávnosti v gaštanovom meste. Vitajte na Modrom Kameni

Gaštany ako pochúťka, gaštany ako hračka, gaštany ako výtvarné dielo. V Modrom Kameni gaštanom prídu na chuť malí aj veľkí. V sobotu 6. októbra budú na hrade Gaštanové slávnosti.

05.10.2018 11:00
maskot, gačtanové slávnosti, Modrý Kameň Foto:
Gaštanový maskot víta návštevníkov gaštanových slávností v Modrom Kameni.
debata

Modrý Kameň je známy svojou gaštanicou, veď je najväčšia na Slovensku. Preto gaštanu jedlému vzdávajú hold každý rok na jeseň, v čase dozrievania jeho chutných plodov. Hostiteľom Gaštanových slávností je už tradične mesto Modrý Kameň a Slovenské národné múzeum – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek.

„Tento rok to bude už XVIII. ročník a začne sa v sobotu 6. októbra o 10. hodine v hradnej kaplnke sv. Anny ďakovnou svätou omšou za všetky plody a dary jesennej prírody. Pre milovníkov dobrého jedla a pitia sme pripravili ochutnávku gaštanových aj iných špecialít vrátane pečených gaštanov, návštevníci okúsia, ako chutí čerstvé pyré z miestnej gaštanice, ochutnajú niektoré z asi 50 druhov koláčov, gaštanové palacinky, gaštanové pečivo, gaštanové medovníky, gaštanový med aj medovinu, budú si môcť kúpiť sadenice gaštana jedlého či surové gaštany,“ pozýva Katarína Hanková, kultúrno – propagačná manažérka múzea.

Gaštanové slávnosti spestrí dychová hudba Hradčianka, Ľudová hudba A. Sládkoviča z Krupiny aj vystúpenia deťom známej dvojice Paci Pac, spevákov Kataríny Knechtovej, Mira Švábu a Juraja Hnilicu a sestier Sihelských z televíznej šou Zem spieva.

Rušno bude aj v parku sv. Anny. Dospelých, ktorí sa radi hrajú, iste upútajú preteky RC modelov áut, ktoré sa v sobotu predvedú na majstrovstvách Slovenska.

Najmenší návštevníci si môžu užiť zábavu na šliapacích kárach a na kolotočoch. Šermiari Vir Fortis predvedú umenie lukostreľby, hostia budú môcť navštíviť ich dobový tábor a starobylú atmosféru dotvoria sokoliari.

Doby dávno minulé deti spoznajú aj v interiéri hradu na interaktívnej výstave Dotkni sa stredoveku. Prenesie ich do 13. storočia, keď bol zrejme hrad Modrý Kameň postavený a odkedy sú známi aj jeho majitelia, šľachtický rod Balašovcov.

Hrad vlastnili vyše 600 rokov, výstava však neputuje hlavnými dejinnými udalosťami stredoveku, ale približuje bežný život ľudí na hrade – šľachty, detí, služobníctva či vojakov, čo bežne robievali, ako sa obliekali, zabávali, čo jedli.

A pozor, všetkých vystavených exponátov sa dá nielen dotýkať, ale aj vyskúšať si ich, obliecť si ich a odfotiť sa s nimi!

Gaštan bude v Modrom Kameni tiež témou súťaží a výstav. Do tvorby sa zapojili aj najmenší, škôlkari a školáci sú autormi výstavy Jeseň v gaštanovom meste. Deti sa zabavia aj v jesenných tvorivých dielňach a najmenších poteší Hračkovisko v múzeu.

Okrem gaštanov budú na hrade voňať aj farby z čarovných obrazov insitnej maliarky Anny Kotvašovej. Pochádza z takmer výlučne slovenskej obce Padina ležiacej v Srbsku neďaleko Kovačice, ktorá je naivným umením preslávená na celom svete. Výstava Anny Kotvašovej nazvaná Spomienky z detstva na hrade Modrý Kameň potrvá do konca roka.

Kam za zábavou

5. októbra, piatok

  • Bratislava: Jablkové hodovanie, Fresh Market, 10. h – 19. h
  • Detva: Dni mesta, do 7. 10.
  • Oščadnica: Deň sv. Huberta, kaštieľ, do 7. 10.
  • Revúca: Hubertova jazda, slávnosti poľovníkov, rybárov a včelárov, program, pod Kohútom, 10. h
  • Stupava: Dni zelá, remeselnícky jarmok, program, do 7. 10.

6. októbra, sobota

  • Bernolákovo: Lampiónový sprievod uličkou oblúd a strašidiel, zábavný program od 15. h, sprievod o 18. h, cirkusové predstavenie, bufetové hodovanie, Mostová ul.
  • Bratislava: Bitka o Bratislavu, rekonštrukcia obliehania mesta vojskami Gabriela Bethlena v roku 1621, dobový tábor (od 10. h), dobový sprievod mestom (13. h), dobová bitka (16. h), Sad Janka Kráľa, do 20.30 h
  • Bratislavský kraj: Jablkové hodovanie, Rača (Nemecký kultúrny dom, 10. h), Petržalka (tržnica, 14. h – 18. h) , Vajnory (ihrisko Koniarkova, 13.30 h), Nové Mesto, Devínska Nová Ves (knižnica, 11. h), Fresh Market (10. h – 16. h), Dunajská Lužná (sklady a sady Dobré jablká, 10. h – 16. h), Modra (s mladým vínom, SOŠ vinársko-ovocinárska, 10. h – 18. h ), Senec (námestie pred MsKS, 10. h), Pezinok (Malokarpatské múzeum, 12. h – 17. h), Sv. Jur (Infocentrum/po­žiarna zbrojnica/Čokokafé, 13. h), Jablonové (nám., 15. h)
  • Plavecké Podhradie: Historické farmárske a remeselné trhy pod hradom, program, historický tábor, stredoveké remeslá, dobýjanie hradu, divadlo, dobové tance, vozenie na koči, koňoch a ťave, 10. h, aj 7. 10.
  • Košice: Biela noc
  • Modrý Kameň: Gaštanové slávnosti, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek
  • Ružindol, okre. Trnava: Ružindolská bosorka, podujatie pre rodiny, hrané scénky, kvízy, kreatívne dielne a interaktívne hry pre deti, bylinkárska dielňa, dobové kostýmy, lokálne špeciality, Ružindol, 12. h – 18. h
  • Trenčín: Farmársky jarmok, program, tvorivé dielničky, pohybové aktivity, zvieratá z farmy, Mierové nám., 8. h – 14. h

7. októbra, nedeľa

  • Bratislava: Deň zvierat v zoo, hry a kvízy o zvieratách, klauniáda, pesničky, komentované kŕmenia, vozenie na poníkoch, 10. h
  • Limbach: Jablkové hodovanie s mladým vínom a umením, nádvorie ObÚ, 14. h – 19. h
  • Pribylina: Poďakovanie za úrodu, program v skanzene liptovskej dediny

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gaštany #gaštanové slávnosti