Legendami opradená hora Shiprock si vyžiadala životy horolezcov. Rušili duchov?

Posvätná skala Navahov, ktorá sa nachádza uprostred púšte v Novom Mexiku, je celé veky opradená mnohými legendami. Pozornosť okoloidúceho si Shiprock (nazvaná podľa tvaru pripomínajúceho obrovskú plachetnicu) uchmatne už zďaleka a dych vyráža pohľad na ňu zo zeme aj zo vzduchu. Nad okolitým rovinatým terénom vytŕča do výšky pol kilometra.

28.10.2018 07:00
debata

Tento nápadný vulkanický útvar vznikol pred 30 miliónmi rokov ako štopeľ otvoru aktívneho vulkánu. V priebehu času sa zvyšok sopky rozpadol a zubatý výbežok ostal trčať sám na široko-ďaleko rozprestierajúcej sa rovine.

Nepravdepodobná hora sa stala epicentrom kultúry indiánov, ktorí na území okolo nej žili. Tsé Bitʼaʼí alebo Hora s krídlami bola vraj kedysi vtákom nesúcim na svojom chrbte predkov Navahov. Pri západe slnka obrovský tvor zosadol na púšť a razom sa premenil na skalu. Ľudia, ktorých vták priniesol, sa usadili na vrchole hory a dole schádzali len aby si doplnili zásoby jedla a vody.

Jeden deň však horu zasiahol silný blesk a pochoval kmeň pod úlomkami skál. Odvtedy Navahovia na Shiprock nechodia, aby nevyrušili duchov mŕtvych.

Ako to však už býva, mnohí na legendy neveria a takmer zvislé steny skaly boli priam magnetom pre horolezcov, ktorí chceli prekonať svoje limity. Ešte začiatkom 20. storočia sa však horolezecký výstup na Shiprock považoval za nemožný. Za zdolanie vrcholu bola dokonca vypísaná odmena 1000 dolárov.

Prvovýstup na Shiprock sa nakoniec podaril až v roku 1939 štyrom členom amerického Sierra Clubu, organizácie, ktorá mala za cieľ poznávať a ochraňovať prírodu. Odvtedy sa hore dostalo ešte niekoľko výprav, až kým sa v roku 1970 jedna neskončila tragicky. Udalosť ešte viac posilnila Navahov v ich odmietavom postoji voči horolezcom.

Thoughtco.com; Atlasobscura.com; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Indiáni #duchovia