Južné Poľsko: Niekedy sú zaujímavé miesta omnoho bližšie, ako si myslíme

Netreba ísť ďaleko, ak chcem vidieť niečo pekné. Veľakrát to, čo mám takmer „pod nosom“, odkladáme na neskôr práve kvôli tomu, že je to tak blízko. Zažil som to aj ja. Vždy ma to ťahalo z domu čo najďalej. Ako keby to, čo je tu, nemohlo byť dosť atraktívne.

08.11.2018 07:00
Gorlice, Poľsko Foto:
Výhľad na Gorlice z radničnej veže.
debata (8)

Presne táto situácia nastala aj pri našich severných susedoch. Dlho som si myslel, že v Poľsku sú dobré len krówky. Jasné, blbosť.

Prednedávnom som absolvoval cestu po juhu tejto krajiny a opäť som sa na vlastnej koži presvedčil, že som sa mýlil.

Samozrejme, aby toto zistenie nebolo také trpké, mal som v batohu pripravený balík tamojšieho typického sladkého pôžitku s kreslenou kravou na obale.

Na trase medzi mestami Krakov a Rzesov sa oplatí zastaviť na viacerých miestach. Teda aby som bol presný, tých miest je mnoho. V prípade predĺženého víkendu alebo poznávacieho výletu, sa to zrejme všetko stihnúť ani nebude dať.

Historický Krakov

Len tieto samotné dve mestá dokážu zabrať turistovi dosť času. Preto vyberám Krakov. Jedno z najväčších a zároveň aj najstarších miest v celej krajine skrýva toho viac než dosť.

Krakov s oplatí navštíviť aj v zime. Foto: Aleš Tvrdý
Krakov, Poľsko, kone, voz Krakov s oplatí navštíviť aj v zime.

Historické centrum je práve preto dokonalým miestom, kde sa dá cestovať v čase. Staré budovy, tradičné ulice s kamennou dlažbou, po ktorých sa nenápadne ťahajú vône z lokálnych špecialít.

Zápasiť so všetkými týmito démonmi, ktorí lezú spod pokrievok variacich sa hrncov, sa zdá byť niekedy až nemožné. Aj ja prehrávam jednu bitku a smerujúc na hlavné námestie sa na mňa z mojej ruky zrazu usmieva teplá pochúťka.

Rynek Glowny je srdce a pýcha celého mesta. Niet sa čo čudovať, že je zapísaný aj na zozname svetového dedičstva UNESCO.

V predvianočnom období sa tu pravidelne konajú známe trhy pod holým nebom, no a to je ďalší dôvod navyše, prečo sa zastaviť práve v tomto meste.

Namiesto týchto riadkov by som najradšej nechal prázdne miesto. To by tak mohlo symbolizovať to, čo sa dialo v štyridsiatych rokoch minulého storočia na mnohých miestach nie len v Poľsku, ale po celom svete.

Výhľad na Gorlice z radničnej veže.
Gorlice, mesto svetla.
+12Gorlice

Memento temnej minulosti

Jedno z najznámejších a verejnosti ľahko dostupných je práve tu, neďaleko Krakova, v Osvienčime.

Pocity, ktoré ma sprevádzali počas návštevy tohto areálu smrti sa len ťažko opisujú. No a to som tam bol len ako návštevník, ktorému nič nehrozí.

Keď som vychádzal, uvedomil som si, že tých pár jednoduchých krokov za bránu, ktoré som prešiel, bolo nesplnenou a nedosiahnuteľnou túžbou mnohých väzňov.

Dnes je podľa mňa toto miesto dokonalou výstrahou pred tým, čo sa môže stať opäť a kedykoľvek, ak sa ľudstvo nepoučí z predošlých chýb.

Ropa, Tatry, parenice

Nenápadné mestečko smerom na východ, som si na mape nikdy nevšimol. Gorlice sú však miestom, kde sa prepisovala história celého ľudstva.

Ropný skanzen. Foto: Aleš Tvrdý
Ropný skanzen, vrt, Poľsko, ropa Ropný skanzen.

Kto vie, ako by vyzeral dnešný svet, ak by Ignác Lukasiewicz neobjavil práve v tomto regióne to, čo na celom svete všetci poznáme, ako čierne zlato – ropa.

Práve okolie Gorlíc je priam posiate alebo prevŕtané mnohými šachtami, ktorými sa spopod zemského povrchu ťažila čierna tekutina. Zapálila sa tu aj prvá pouličná olejová lampa na svete a práve toto mesto sa považuje za základ moderného ropného priemyslu na celom svete.

Odtiaľto to už je len „na skok“ do neďalekého Národného Parku Pieniny. Ten poznáme aj u nás na Slovensku. Z Poľska však vyzerá celkom inak.

Netreba sa k nemu ponáhľať. Cestu si treba užiť a veľakrát sa počas nej zastaviť. Dôvodov je viac než dosť.

Práve smerom z Gorlíc je mnoho zaujímavého. Staré drevené kostolíky zapísané do zoznamu UNESCO, tradičné skanzeny, koliby s domácimi syrmi alebo inými pochúťkami, na ktoré sa mi zbiehajú sliny aj teraz, keď píšem tieto riadky.

Ranné Tatry z Pienin. Foto: Aleš Tvrdý
Ranne Tatry, Pieniny, hory, Poľsko Ranné Tatry z Pienin.

No a dopriať si pohľad na Vysoké Tatry z ktorejkoľvek strany je vždy zážitok na nezaplatenie. Teda aspoň pre mňa. Preto volím nocľah niekde na juhu, s dokonalým výhľadom a prístupom na niektorý z priľahlých kopcov.

Splavovanie rieky, na starom člne, už len podčiarkuje všetko to, čo sa dá na takomto výlete zažiť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko