Šesť prírodných unikátov, ktoré oklamú zmysly

Príroda je najväčšia umelkyňa a jej výtvory dokážu spoľahlivo vyraziť dych. Pozrite si, čo vymyslela a vytvorila zo skál.

10.12.2018 07:00
debata

Balanced Rock, Záhrada bohov, Colorado Springs, Colorado

Vyvážená skala – výstižnejší názov by tento balvan ani nemohol dostať. Človeku pri pohľade na ňu automaticky napadne – ako je možné, že táto 700-tonová ozruta dokáže už tisícročia takto perfektne vyvážene stáť? Do pieskovca začala príroda neúnavne vyrezávať svoje predstavy pred 290 miliónmi rokov pomocou erózie, vetra a vody. Dokonalý výsledok vidíme dnes, no nie je isté, ako dlho ešte dokáže balvan takto balansovať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Big rocks no socks _____ #outdoors #colorado #landscape #balancingrock #gardenofthegods

Príspevok, ktorý zdieľa Nick (@theadventuresofnickgates),

Národný park Göreme, Turecko

Národný park v Kapadócii je známy svojimi rozprávkovými komínmi, ktoré vznikli pred miliónmi rokmi sopečnou erupciou, ktorá vychrlila popol po celej oblasti. Popol čoskoro stvrdol na tuf a vrcholky stĺpov pokryla vrstva čadiča, a tak vznikli roztomilé čiapočky. Toto miesto sa môže pochváliť aj ďalším unikátom – kamennými príbytkami, ktoré si do skál kedysi vyhĺbili ľudia.

Národný park Vatnajökull, Island

Tridsaťdeväťmetrový vodopád Svartifoss letí k zemi na dramatickom pozadí mohutného kamenného organu. Šesťuholníkové čierne „píšťaly“ sú dielom sopečnej činnosti, no obdivovať zblízka ich nie je také jednoduché. Príroda svoj výtvor spoľahlivo ochránila – jazierko pod vodopádom je plné nebezpečných ostrých skál.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Svartifoss by: @skeye_photo

Príspevok, ktorý zdieľa mthrworld (@mthrworld),

The Wave, Utah

The Wave – vlna. Presne ako skamenený pohyb kvapaliny vyzerá táto pieskovcová formácia vytvorená z piesočných dún, ktoré vietor rozfúkaval rôznymi smermi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Millionaire Life Style (@millionair3lifestyl3),

Národný park Tsingy de Bemaraha, Madagaskar

Tento park nie je súčasťou svetového prírodného dedičstva náhodou. Stačí sa pozrieť na jeho úchvatnú „architektúru“, ktorá začala vznikať pred 200 miliónmi rokov. Vtedy vzniklo vápencové dno, ktoré vytvorilo náhornú plošinu, a dielo dokonali silné dažde.

Wave Rock, Hyden, Austrália

Raj pre surferov? Nie, táto 15 metrov vysoká vlna, nad ktorou by zajasal každý milovník dosky, nikoho nenadnesie. To len počasie a vodná erózia sa zahrali s ľudskými zmyslami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Surfing in the outback? You sure can in @westernaustralia! At a staggering 15 metres high and 110 metres long, #WaveRock in @australiasgoldenoutback is quite the sight to see. Nearly three billion years in the making, the multi-coloured granite cliff is a popular road trip destination, bringing people from around the world to the Wheatbelt town of #Hyden. Surfing the giant wave is an absolute must (with photos to prove it!) but our tip is to follow the walk trails around the base and over the top to see it from a different perspective. In this part of the state during spring, you'll also find yourself surrounded by a sea of dazzling colour as wildflowers bloom. Photo credit: @shainabostin #justanotherdayinWA #WesternAustralia

Príspevok, ktorý zdieľa Western Australia (@westernaustralia),

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príroda #skaly