To je šťastie! Aerolinky omylom predali letenky do 1. triedy so zľavou 95 %

Letecká spoločnosť z Hongkongu Cathay Pacific uviedla, že uzná platnosť leteniek do prvej a business triedy, ktoré predala niekoľkým šťastlivcom za zlomok skutočnej ceny, informoval server BBC.

07.01.2019 07:00
cestovanie, let, lietadlo Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Aerolinky omylom predali miesta v business triede na augustové lety z Vietnamu do New Yorku a späť za 675 dolárov (592 eur).

V júli a septembri pritom rovnaké letenky stoja 16 000 dolárov (14 000 eur). Spoločnosť uznala, že „urobila chybu“, ale oznámila, že letenky ponechá v platnosti.

Na ceny leteniek upozornili cestovateľskí blogeri 31. decembra, neskôr ich aerolinky stiahli. Doteraz však nie je jasné, koľko leteniek Cathay Pacific týmto spôsobom predali.

Maca Jaehnerta z Milwaukee v americkom štáte Wisconsin upozornili na ceny leteniek za bagateľ na Twitteri. Využil šancu a rezervoval si lístok v prvej triede z Bostonu do Hongkongu a nadväzujúce lety do Hanoja v business triede za 1220 dolárov (asi 1000 eur).

Vždy vraj sníval o tom, že poletí prvou triedou, povedal televízii BBC. Bloger o cestovaní a manažér sociálnych médií v technologickej spoločnosti zvyčajne cestoval turistickou triedou.

„Jednosmerná letenka s Cathay v prvej (triede) stojí zhruba 18 000 dolárov (15 800 eur), čo je tak trochu mimo moje možnosti,“ povedal.

„Keď som si to vypočítal, zaplatil som s 95 % zľavou … Myslel som, že to musí byť buď akcia, na ktorú človek narazí raz za život, alebo chybná tarifa, možno oboje,“ dodal. Vydýchol si, keď sa dopočul, že aerolinky ponechajú letenky v platnosti.

Tento omyl uzatvára pre leteckú spoločnosť zložitý rok 2018, v ktorom sa snažila vymaniť z dva roky trvajúcej hospodárskej straty. Spoločnosť bojuje s konkurenciou najmä čínskych nízkonákladových aeroliniek.

V októbri spoločnosť zistila únik informácií zo svojho počítačového systému, pri ktorom mohol niekto ukradnúť osobné údaje viac ako deviatich miliónov zákazníkov.

O mesiac predtým musela poslať jedno zo svojich lietadiel späť do lakovne, kde na bok lietadla chybne naniesli nápis „Cathay Paciic“.

Letecké spoločnosti často uznávajú letenky s chybne nastavenými cenami, prax sa však líši od dopravcu k dopravcovi.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #letenka #letecká spoločnosť