Gazania sú chudobní, ale na rybiu pedikúru nedajú dopustiť a radi si ju zaplatia

Rybia pedikúra sa ujala v palestínskej Gaze, aj keď je za polhodinovú seansu nutné zaplatiť v prepočte 7 eur, čo je pre mnoho obyvateľov Gazy naozaj veľa.

12.01.2019 07:00
debata (1)

Ako napísala agentúra AP, službu začal ponúkať Mahmúd Usmán v snahe zachrániť svoju upadajúcu kaviareň. Pásmo Gazy je 11 rokov pod izraelskou blokádou, ktorá prispieva k chudobe obyvateľov.

Usmána nadchlo video o obľube rybej pedikúry u turistov v Turecku. Obstaral si izraelské povolenie na dovoz niekoľkých stoviek rybičiek druhu Garra rufa, pre ktoré je pochúťkou odumretá ľudská koža. Vo svojej kaviarni inštaloval niekoľko nádržiek s vodou a rybí peeling sa mohol začať.

Usmán verí, že okrem toho, že sa rybičky zapájajú do starostlivosti o chodidlá, pomáhajú tiež človeku zbaviť sa negatívnej energie. Za polhodinové macerovanie a rybie oždibkávnie od zákazníkov požaduje 30 šekelov (7 eur) v čase, keď mnohí Gazania zápasia s chudobou.

Nie je ľahké domôcť sa dovozu mnohých druhov tovaru do Pásma Gazy a Usman musel trikrát žiadať o povolenie na import rybičiek. Po mesiaci sa mu to podarilo a zásielka prišla z Turecka.

Usmán nevedel, či bude jeho nápad úspešný, keďže je známe, že miera nezamestnanosti v pásme dosahuje 50 percent.

Záujem bol však nečakaný a rýchly. O rybiu službu u Usmana má denne záujem 30 aj 40 ľudí. Niektorí v tom vidia nielen šancu urobiť niečo dobré pre zdravie, ale tiež možnosť dopriať si drobný luxus a únik od každodenných problémov.

Dvadsaťpäťročného Muhammada Umarího trápia bradavice až tak veľmi, že si takmer nedokáže obuť ani topánky. Priateľ mu odporučil, aby skúsil rybičky.

Umarí tvrdí, že mu pomáhajú. „Keď som to vyskúšal prvýkrát, bol to nádherný pocit. Chodil som ďalej, dnes som tu štvrtýkrát. Keď vidím niečo, čo mi môže uľaviť od bolesti a povzbudiť ma, potom 30 šekelov nič neznamená,“ povedal.

Pri Usmánových nádržkách sa schádza aj mládež. Mladíci s nohami ponorenými do vody, s nohavicami vyhrnutými ku kolenám a rybičkami zahryzávajúcimi sa do členkov sa veselo bavia a hľadia na obrazovky svojich telefónov. „Je to ohromná vec,“ hovorí Mahmúd Dajr, ktorý si prišiel oddýchnuť.

Mnohí zo zákazníkov nemajú potuchy o zdravotnom riziku procedúry, ktorým je možnosť prenosu infekcie. V niektorých amerických štátoch a v Kanade sa táto metóda nepovažuje za hygienicky bezpečnú. Veľké nadšenie neprejavujú ani ochrancovia zvierat.

Usmán to ale vie a prijal primerané opatrenia – akvária čistí, rybičkám dáva po každom zásahu polhodinovú pauzu a zákazníkom odporúča, aby si dvakrát umyli nohy a dezinfikovali ich, kým sa znovu obujú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Pásmo Gazy #Gaza #ryba #pedikúra