Top 10 krajín, ktoré zažijú v roku 2019 najväčší nával turistov

Lacné letenky, výhodné spojenia, stále sa rozširujúca ponuka kvalitného a dostupného hotelového bývania, ale aj internet - blogy, sociálne siete a odporúčania známych. To všetko ovplyvňuje chuť turistov objavovať nové a nové krajiny.

05.02.2019 07:00
debata

Do popredia sa dostáva exotika, cestovateľov lákajú vzdialené krajiny s odlišnou kultúrou a prírodou úplne odlišnou ako tá, na ktorú sme zvyknutí doma.

Svoje pevné miesto si však naďalej udržiavajú aj klasické turistické destinácie ako Nemecko, Británia, Španielsko či USA. Stálice ťažia z pestrej palety architektúry, možností relaxu pri mori aj ponuky turistiky.

Portál Big 7 zostavil rebríček desiatich najnavštevova­nejších miest, ktoré budú tento rok zaručene praskať vo švíkoch.

Je už len na vás, či sa dáte, rovnako ako milióny ďalších, zlákať ich vnadami, alebo sa im širokým oblúkom vyhnete a zamierite do tichších a nenápadnejších destinácií.

10. Thajsko – 35,4 milióna návštevníkov ročne

Piesočné pláže, vynikajúca kuchyňa a priateľskí miestni. To všetko robí z Thajska jednu z najnavštevo­vanejších krajín sveta rok čo rok. Nazývajú ju „krajinou 1000 úsmevov“ a za šťastím sem skutočne prichádza čoraz viac turistov.

Thajsko Foto: SHUTTERSTOCK
Thajsko, more, loď, pláž, exotika, dovolenka, leto Thajsko

9. Nemecko – 37,5 milióna

obrovská krajina má turistom čo ponúknuť a je tu toho okrem Berlína a Mníchova omnoho viac. Moderné veľkomestá, historické usadlosti, stredoveké hrady, husté lesy, Alpy, more…

Nemecký Bundestag v Berlíne Foto: SHUTTERSTOCK
Nemecko, vlajka, Berlín, zástava, Bundestag, nemecký parlament, Merkelová Nemecký Bundestag v Berlíne

8. Turecko – 37,6 milióna

Turecko bolo vždy križovatkou medzi Východom a Západom a priťahuje turistov k piesočnatým plážam, mohutným pohoriam a veľkým rušným mestám plným histórie.

Pamukkale v Turecku Foto: SHUTTERSTOCK
Turecko, Pamukkale, bazény, Pamukkale v Turecku

7. Spojené kráľovstvo – 37,7 milióna

Británia má na turistickej mape svoje pevné miesto, a to najmä vďaka veľkolepému Londýnu, ktorý je hnacou silou cestovného ruchy celej krajiny. Návštevníkov láka najmä kráľovská rodina, kultúra, múzeá, športové vyžitie, ale aj pestrá zelená krajina a členité pobrežie.

Británia Foto: SITA/AP, Lynne Cameron
Británia, sneh, zima, mráz, domy, Británia

6. Mexiko – 39,3 milióna

Niektoré z najkrajších pláží sveta, vychýrené mexické jedlo, priaznivé ceny – to sú ingrediencie, ktoré si krajina namiešala, aby sa dostala do top desiatky.

Mexiko Foto: SHUTTERSTOCK
mexiko Mexiko

5. Taliansko – 58,3 milióna

Je niečo na Taliansku, čo sa nedá milovať? Bohaté dejiny, ohromujúca architektúra, delikátne jedlo aj víno, úchvatná prírodná scenéria – od veľhôr na severe po každučkú jednu pláž okolo celej krajiny, temperamentní a srdeční obyvatelia.

Friuli, Taliansko Foto: SHUTTERSTOCK
Friuli, Taliansko, most, kamenný most, dedina, domy, rieka, potok Friuli, Taliansko

4. Čína – 60,7 milióna

Čínski turisti najviac cestujú po svete, ale obrovský je aj príliv cestovateľov do ich krajiny. Obrovské územie je pestré ako sám svet – návštevníci tu nájdu všetko od moderných a technológiami nabitých veľkomiest po vidiek s tradičným životom.

Veľký čínsky múr Foto: SHUTTERSTOCK
Veľký čínsky múr, Čína, Veľký čínsky múr

3. USA – 76,9 milióna

Obrovská krajina je snom mnohých cestovateľov, precestovať ju krížom-krážom je zážitkom na celý život. USA ponúkajú 50 rôznych štátov, z ktorých každý má svoju identitu, svoje zaujímavosti a unikátne lákadlá.

Mount Rushmore Foto: SHUTTERSTOCK
Mount Rushmore, Keystone, Južná Dakota, USA Mount Rushmore

2. Španielsko – 81,8 milióna

Španieli sú si veľmi dobre vedomí nádhery svojej krajiny a cestovný ruch vždy považovali za kľúčovú súčasť svojej ekonomiky. Slávne mestá plné známych budov v kombinácii s nádhernými plážami a horami robia z krajiny na Pyrenejskom polostrove magnet na turistov.

Playa de ses Illetes, Formentera, Španielsko. Foto: SHUTTERSTOCK
Playa de ses Illetes, Formentera, Španielsko Playa de ses Illetes, Formentera, Španielsko.

1. Francúzsko – 86,9 miliónov

Krajina galského kohúta je najnavštevovanejšou destináciou sveta a nie je ťažké uhádnuť, prečo. Pravdepodobne najlepšie jedlo na svete, história, skvelé lyžiarske strediská, nedotknuté, ale aj výborne vybavené pláže a najromantickejšia reč – to je dokonalý mix, ktorý priťahuje návštevníkov z celej planéty.

Color Run v Paríži. Foto: SITA/AP, Thibault Camus
Paríž, Francúzsko, Eiffelova veža, Color Run Color Run v Paríži.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #turizmus