Náš tip: Kam s deťmi? Ponúk je dosť, koniec prázdnin bude hravý

Skúšali ste už písať brkom? Viete si vyrobiť vlastnú mincu alebo veľkonočnú pohľadnicu? Radi by ste si pomaľovali hrnček podľa svojho vkusu? Aj na konci jarných prázdnin sa deti môžu zabaviť v Múzeu mincí a medailí v Kremnici.

08.03.2019 07:00
deti, Kremnica, Foto:
Múzeum mincí a medailí v Kremnici.
debata

Koniec dobrý, všetko dobré, ako sa hovorí. Rodičia, ktorí chcú na záver jarných prázdnin dopriať svojim deťom zaujímavý deň, stihnú ešte posledné dni, do soboty 9. marca, program v kremnickom Múzeu mincí a medailí.

Aktivity sú pripravené v expozícii Rub a líce peňazí, na Mestskom hrade, na výstave Pôvab kameninových záhrad v Meštianskom dome aj v galérii múzea. Stačí si len vybrať. Brány sa otvárajú od 9. hodiny až do 16.30.

Expozícia Líce a rub peňazí sa nachádza v priestoroch pôvodne gotického meštianskeho domu na historickom námestí Kremnice.

Počas prázdninových aktivít sa návštevníci môžu zoznámiť s historickými listinami a dobovým písmom, a dokonca si sami môžu vyskúšať dávny spôsob písania brkom.

V múzeu sa bude aj tvoriť – každý môže využiť svoju fantáziu pri tvorbe vlastného návrhu mince.

Na Mestskom hrade si zas návštevníci môžu vytvoriť odznak s vlastným motívom alebo sa zahrať s farbami pri veselých jarných maľovankách. Deti si vyrobia aj vlastné pohľadnice, záložky do kníh a vyskúšajú si veľkonočné origami. Vstupné je 3 € pre dospelých a polovičné pre deti.

Na výstave Pôvab kameninových záhrad sa malí návštevníci ocitnú v tvorivej dielni pod názvom Kreatívne kvety. Vyskúšajú si napríklad vytváranie kvetinových dekorov na hrnčeky a tanieriky či skladanie servítok.

Pre najmenších v múzeu prestreli „hravý pokrovec" so zábavnými interaktívnymi hrami. Vstupné je 2 € pre dospelých a polovičné pre deti.

V galérii múzea práve prebieha výstava Cesta kremnickej čipky, kde si návštevníci môžu vyskúšať hru s niťou a vytvorenie frotáže čipiek.

Vstupné je jednotne 0,50 € pre deti aj pre dospelých. Rodina môže získať zľavu pri kúpe spoločnej vstupenky do troch expozícií.

Tento týždeň prázdninujú deti z Banskobystric­kého, zo Žilinského a z Trenčianskeho kraja, ale Kremnica je pôvabné mesto aj pre hostí, ktorí prídu z väčšej diaľky.

Kremnica je slávne banícke mesto a jej mincovňa je jedinečná, patrí medzi najstaršie na celom svete. Vznikla v roku 1328 a je nepretržite činná už takmer 700 rokov!

Pri prehliadke expozície Rub a líce peňazí návštevníci spoznajú históriu peňazí na našom území od najstarších čias až po súčasné mince a bankovky, ako aj dejiny medailérstva. Ako súčasť expozície je predstavená história samotného mesta.

Mestský hrad v Kremnici je komplex stavieb z 13. – 15. storočia chránený dvojitým opevnením. V strede areálu stojí dominantný gotický kostol sv. Kataríny – patrónky mesta

V Meštianskom dome sa predstavuje produkcia kremnickej kameninovej továrne, ktorá pracovala približne jeden a pol storočia a jej výrobky sa vďaka vysokej kvalite a originalite vyvážali do celého sveta.

Kam za zábavou

9. marec, sobota

  • Bratislava: Račania Račanom, festival aktivistov z rôznych organizácií
  • Bratislava: Slovenská stopa vo vesmíre: 20. výročie vesmírnej misie Štefánik s kozmonoutom Ivanom Bellom, nová výstava, Múzeum dopravy, do 30. 4.
  • Bratislava: Zlatý vek Peterhofu – Od Petra I. po Katarínu II., výstava, SNM, hrad, do 31. 3.
  • Bratislava: Karol Plicka. Obraz a pieseň, SNM – sídelná budova, Vajanského náb., predĺženie výstavy do 24. 3.
  • Dubnica nad Váhom: 100 rokov československých hračiek, kaštieľ, výstava predĺžená do 29. 3.
  • Košice: Francúzske filmové hviezdy, výstava, Východoslovenské múzeum, do 26. 5.
  • Košice: Klamárium, čo prezrádzajú optické klamy o našej mysli, výstava, Kasárne/Kulturpark, do 31. 3.
  • Kremnica: Jarné prázdniny v múzeu, séria tvorivých aktivít: navrhni si vlastnú mincu, odznaky s fantáziou, veľkonočné pohľadnice, maľované hrnčeky, hry s niťou, frotáže čipiek, NBS – Múzeum mincí a medailí, do 9. 3.
  • Levice: Vedecká hračka (Dobóovský kaštieľ, do 5. 5.)/Historické remeslo od praveku po súčasnosť (Kapitánska budova, do 6. 5.), výstavy, Tekovské múzeum
  • Liptovský Mikuláš: Ladislav Medňanský – 100. výročie úmrtia, nová výstava, Liptovská galéria P. M. Bohúňa, do 6. 4.
  • Modrý Kameň: Prázdninová bábkodielňa na hrade, výroba bábok, hračiek, hry, SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, každý pracovný deň 10. h – 14. h, do 8. 3.
  • Partizánske: Hviezdna brána, program pre deti plný vedeckej fantázie, aj reálneho sveta planét a hviezd, hvezdáreň, pozorovanie Slnka, večerné pozorovanie hviezd, po – pia 10. h – 14.30 h, str a pia 17. h – 21. h, do 10. 3.
  • Poprad: Čaro detstva, výstava hračiek, Podtatranské múzeum
  • Prešov: Štvrťstoročie spolu, Československo a Podkarpatská Rus, výstava, SNM – Múzeum rusínskej kultúry
  • Prešov: Ženy východu v literatúre, výstava, Krajské múzeum, do 16. 6.
  • Radoľa: Čaro modrotlače, výstava, kaštieľ, do 19. 5.
  • Stupava: Knižný festival v Makoviciach, so spisovateľkou Zuzanou Štelbaskou
  • Trenčín: Svet z drôtu vs. príbehy drotárov, výstava, Trenčiansky hrad, do 30. 4.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnica