K letu na Orave patria ovce, remeslá a folklór

Leto na Orave je plné folklóru a tradícií a vrchom sezóny je medzinárodný festival valaskej kultúry - Bačovské dni v Malatinej. Počas dvoch víkendových dní spoznáte valaskú kultúru zo Slovenska, z Poľska a Českej republiky v rôznych podobách.

12.07.2019 06:00
debata
Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa... Foto: ARCHÍVNE FOTO: ORAVSKÉ KULTÚRNE STREDISKO DOLNÝ KUBÍN
folklór, kroje, tradície Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.

Najzaujímavejšie víkendové podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť podľa redaktorov Pravdy. Tip pre veľkých, malých, najmenších i seniorov. Prečítate si každý piatok.

Máte radi vôňu čerstvej parenice a obdivujete majstrovstvo ľudových remeselníkov? Tak tento víkend si prídete na svoje. Keď sa vyberiete na Oravu, v záplave letných ľudových jarmokov, ochutnávok jedál starých materí, tanečných a hudobných vystúpení určite nevynechajte Bačovské dni.

Medzinárodný festival valaskej kultúry sa koná v obci Malatiná v sobotu 13. júla a v nedeľu 14. júla. Ponúka bohatý program, ktorý už po 19. rok privíta priaznivcov ľudovej kultúry, ale aj rodiny s deťmi a bežných turistov zo Slovenska i zo zahraničia.

„Okrem scénických podôb tradičnej valaskej kultúry Slovenska, Poľska i Českej republiky si návštevníci pozrú výstavu tradičného textilu i drevorezby, zúčastnia sa súťaží v práskaní bičom, budú hodnotiť najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka, vyberú najkrajšie jahňa a poprechádzajú sa tradičným jarmokom s množstvom remeselníkov,“ pozýva Miroslav Žabenský, riaditeľ Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne. Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.

Malatiná leží na dolnej Orave na pomedzí Liptova, medzi Ružomberkom a Dolným Kubínom, dostanete sa do nej však aj od Lúčok. Patrí do oblasti, kde sa rozvíjala valaská kultúra.

Valasi sa na Slovensku usadili od 14. storočia v niekoľkých vlnách a priniesli ovčiarstvo a s ním slávnu bryndzu, ktorú si dali patentovať už ako Slováci.

Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa... Foto: ARCHÍVNE FOTO: ORAVSKÉ KULTÚRNE STREDISKO DOLNÝ KUBÍN
folklór, Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.

Valaská kolonizácia pastierskeho obyvateľstva rumunskej a rusínskej národnosti sa dostala na východné Slovensko, na Liptov, Oravu, Kysuce, aj na Horehronie a do Turca a časom splynula s pôvodným obyvateľstvom.

Valaská kultúra však nie je iba bryndza a ovce, ale aj tradícia umeleckého remesla od dreveného riadu až po špeciálne súčasti odevov a v neposlednom rade sú to aj valaské piesne a tance.

Od Valachov pochádzajú aj hudobné nástroje ako gajdy, všetky typy píšťal, trombita, Jánošíkova valaška i slávna fujara, ktorá je spolu s bryndzou zapísaná na listine svetového kultúrneho dedičstva. A teraz to všetko nájdete na jednej kope, v malej Malatinej.

Bačovské dni sú prezentáciou ľudových tvorcov od drevorezbárov po spracovateľov textilu, aj tradičnej stravy a tradičnej výroby potravín.

Súčasťou festivalu sú preto výstavy drevorezieb a tradičných kobercov, súťaž o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka, súťaž v práskaní bičom i súťaž Miss jahňa, remeselný jarmok a prezentácia spracovania textilu. Po oba dni nebudú chýbať vystúpenia folklórnych skupín a súborov zo Slovenska, z Poľska a Českej republiky.

Program Bačovských dní sa začína v sobotu 13. júla o 16.30 hodine v miestnej základnej škole otvorením dvoch výstav. Malatinské koberce si na výstave možno aj kúpiť a na výstave Drevo rozpráva sa prezentujú drevené plastiky, reliéfy a palice bratov Alfréda a Alojza Patchovcov.

Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa... Foto: ARCHÍVNE FOTO: ORAVSKÉ KULTÚRNE STREDISKO DOLNÝ KUBÍN
folklór, Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.

Deti poteší tradičná bábková rozprávka o 17.15 hodine v amfiteátri a potom až do večera nasledujú vystúpenia domácich folkloristov a ich hostí.

Malatinských spevákov, tanečníkov a muzikantov z detského folklórneho súboru Skalka na pódiu vystrieda folklórna skupiny Grúň. Ako hostia sa predstavia speváci z Liptovských Sliačov či detský folklórny súbor z Vlčnova na Morave.

V nedeľu 14. júla od 10. hodiny po slávnostnej svätej omši bude v Malatinej na Skalke Deň textilu, počas ktorého môžete spoznať ľudových tvorcov a remeselníkov pri práci.

„Deti si na piatich stanovištiach môžu vyrobiť vlastnú textilnú hračku a dostanú k nej výučný list,“ dodáva Miroslav Žabenský. V nedeľu sa zároveň otvára celý tradičný malatinských jarmok ľudových remesiel.

K valaskej tradícii patrí aj chuť syra so žinčicou, na Bačovských dňoch budú výrobky z ovčieho mlieka hodnotiť priamo návštevníci festivalu aj odborníci. Súťaž sa koná v budove základnej školy od 11. do 13. hodiny a čerstvé syry sa dajú na mieste tiež kúpiť.

Ak ste ešte nevideli, ako sa doja či strihajú ovce a baču a valacha poznáte len z televíznej reklamy, tento raz budete mať príležitosť. Pri kolibe v areáli amfiteátra sa môžete zapojiť do voľby Miss jahňa a vnútri si pozrieť výstavu bačovského riadu.

Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa... Foto: ARCHÍVNE FOTO: ORAVSKÉ KULTÚRNE STREDISKO DOLNÝ KUBÍN
folklór, kroje Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.

Pred amfiteátrom môžete na pravé poludnie súťažiť v práskaní bičom, ak ste to ešte nikdy neskúšali, aspoň sa zacvičíte.

Od 13. hodiny štartuje folklórny program s vystúpeniami skupín, súborov aj sólistov a ľudových hudieb najmä z Oravy a Liptova, ale aj ďalších hostí, medzi nimi sa predstaví napríklad ľudová hudba Martiny Bobáňovej z Terchovej či folklórna skupina Kriváň z Východnej.

„Tradičných ovčiarov na Slovensku z roka na rok ubúda a hádam 90 percent chovateľov už ovčie produkty nespracúva, ale dodáva veľkospracovateľom a obchodom,“ upozorňuje Miroslav Žabenský.

Salašníctvo, ktoré bolo súčasťou života na Slovensku po stáročia, je už pomaly na vymretie a valaská kultúra žije viac-menej vo folklóre a v práci ľudových výrobcov.

O to vzácnejšie je dnes dotknúť sa tejto tradície naživo. Valaská kultúra i syrárske výrobky budú dominovať i v programe 14. Zázrivských dní 20. a 21. júla.

Kam na výlet: Tri tipy v okolí

  1. Oravský hrad: jedna z najvýznamnejších pamiatok, budovaná po tatárskom vpáde v roku 1241

Program: V nedeľu 14. júla od 13. h do 16.30 h podujatie „Svadby rodu Thurzo“ a koncert dobovej hudby, spoznáte renesančnú svadbu, módu, hudbu i tanec, ochutnáte vína z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti

  1. Oravská Lesná: Oravská lesná železnica je technický unikát, jedna z mála zachovaných úzkorozchodných úvraťových železníc

Program: V nedeľu 14. júla okrem jazdy Country popoludnie (12.30 h – 16. h)

  1. Vychylovka, Nová Bystrica: Skanzen ľudovej architektúry

Program: V nedeľu 14. júla od 10. h Chovateľský deň, predstavia sa slovenské plemená hospodárskych zvierat a psov, folklór, remeselníci

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Salaš #Leto s Pravdou #valasi #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku