Marhát: Z nudného kopca je turistická atrakcia. Vďaka rozhľadni aj zelenému krížu

Ak by slovenské kopce súperili v akejsi horskej súťaži krásy, Marhát by titul miss nemal šancu získať. Týči sa nad Nitrianskou Blatnicou a je to priemerný zalesnený vrch, akých je všade ako maku. S výškou 748 metrov nesiaha ani na žiadne rekordy.

18.07.2019 06:00
debata
Rozhľadňa na Marháte. Foto: Nitrianska Blatnica
rozhľadna Marhát Rozhľadňa na Marháte.

Kam sa vybrať s celou rodinou na výlet či túru? Tipy Pravdy na miesta, kde získate výhľad i nadhľad. Príbehy rozhľadní si prečítate každý štvrtok.

Má však dve prednosti, ktoré ho kvalifikujú na zaujímavý turistický bod. Prvým je jeho strategická poloha: patrí k pohoriu Považský Inovec, no v skutočnosti leží na hranici Považia a Ponitria. Nachádza sa dokonca na priesečníku, kde sa stretajú tri kraje – Nitriansky, Trnavský a Trenčiansky.

Druhou konkurenčnou výhodou Marhátu je rozhľadňa, ktorá na jeho vrchole, na malej rovinke pokrytej stromami, vyrástla v roku 2008.

Postavili ju na mieste niekdajšieho hradiska a z kopca spravila čistokrvnú turistickú atrakciu.

Drevená veža vysoká 17 metrov ponúka za ideálneho počasia výhľad až na hranice troch susedných štátov, Maďarska, Rakúska a Česka.

Letecký pohľad na obec a vrch Marhát. Foto: MILAN PAPRČKA
Nitrianska Blatnica Letecký pohľad na obec a vrch Marhát.

V noci pri dobrej viditeľnosti možno pozorovať dokonca aj svetelný smog nad Budapešťou.

Okrem vzdialených lokalít smerovník na zábradlí naznačuje výhľad na bratislavský vysielač Kamzík, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Topoľčany, Šaľu, vrch Zobor nad Nitrou, ale aj na samotné krajské mesto Nitra.

Pozornosti bystrého oka neunikne ani vrch Veľký Tribeč či Oponický hrad alebo atómové elektrárne Mochovce a Jaslovské Bohunice.

Zelený kríž

Výstup na najvyššiu plošinu rozhľadne je pomerne bezpečný, rebríky so širšími stupienkami striedajú oddychové platformy. Pod rozhľadňou sú okrem krytých prístreškov aj ohniská a v tesnej blízkosti aj obrovský, 10 metrov vysoký, železný kríž natretý nazeleno, s nápisom „Bože, ochraňuj turistov“, ktorý sem inštalovali miestni.

Je trocha zvláštne prilepený k drevenej konštrukcii vyhliadkovej veže, aj keď v skutočnosti je to práve rozhľadňa, ktorú postavili pri osadenom kríži – ten dovtedy vrchu dominoval.

Rozhľadňa na Marháte. Foto: Nitrianska Blatnica
rozhľadna Marhát Rozhľadňa na Marháte.

V roku 1947 ho sem vyniesli obyvatelia Nitrianskej Blatnice z vďačnosti, že ich dedina priamo nepocítila neblahé dosahy druhej svetovej vojny.

K rozhľadni sa dá dostať z viacerých smerov, no žiadna z trás nie je mimoriadne náročná a zvládne ju aj rodina s trocha zdatnejšími deťmi. Ak je jediným cieľom rozhľadňa, výlet sa môže do plánovacieho kalendára označiť aj za poldenný.

Z obce Nitrianska Blatnica sa na vrchol Marhátu dá dôjsť približne za dve hodiny a túto trasu turisti označujú za najkrajšiu.

Spočiatku je mierna, v druhej časti preverí kondíciu strmejšie stúpanie do kopca. Na pocestných, ktorí vedia oceniť históriu, tu čaká Rotunda svätého Juraja aj s priľahlou kalváriou.

Ďalšími možnými východiskovými bodmi na ceste k rozhľadni so značenými chodníkmi sú obec Stará Lehota, z ktorej cesta k Marhátu trvá do troch hodín, a rekreačná oblasť Výtoky, vzdialená asi 10 kilometrov od kúpeľného mesta Piešťany. Z Výtokov túra k vyhliadkovej veži zaberie podobný čas, teda asi tri hodiny.

Rozhľadňa na Marháte. Foto: Nitrianska Blatnica
rozhľadňa Marhát Rozhľadňa na Marháte.

Táto trasa je však ozvláštnená o atrakcie, a tak je možné, že sa výstup dobrovoľne a s radosťou pretiahne.

Po ceste turistov lákajú peknými výhľadmi Sokolie skaly v Krahulčích vrchoch a do svojich útrob zasa pozývajú Veľká a Malá Dolnosokolská jaskyňa. Tie sú obľúbeným cvičiskom lezcov.

Rotunda svätého Juraja

Jedna z najstarších stavieb na Slovensku a najstaršia rotunda na našom území – také dych vyrážajúce tituly patria pomerne neznámej národnej kultúrnej pamiatke ukrytej v lesoch Považského Inovca.

Miestni ju volajú nežne a dôverne Jurko, no to nič nemení na jej historickej hodnote.

Rotundu postavili ešte na začiatku 9. storočia. Foto: Nitrianska Blatnica
rotunda sv. juraja, nitrianska blatnica Rotundu postavili ešte na začiatku 9. storočia.

Postavili ju na začiatku 9. storočia, teda ešte v predveľkomo­ravskej ére.

Rímskokatolícka kaplnka je umiestnená na skalnom ostrohu a nachádza sa severne od obce Nitrianska Blatnica, nad lesíkom, pod úbočím Kozieho chrbta, na svahu vrchu Marhát.

V 13. storočí rotunda osirela. Zub času a mocná príroda, ktorá si vydobýjala svoje miesto, sa podpísali na rýchlom chátraní chrámu.

Výhľad na Rotundu svätého Juraja. Foto: MILAN PAPRČKA
Rotunda sv. Juraja Výhľad na Rotundu svätého Juraja.

Rotunda však opäť upadla do zabudnutia, až kým ju neupravili do barokovej podoby, v akej ju poznáme aj dnes.

Na jednej strane ku kostolíku pristavali vežu, na druhej zasa pustovňu. Od 16. storočia je rotunda obľúbeným pútnickým miestom na sviatok svojho patróna svätého Juraja.

Patrí k atrakciám náučného chodníka, ktorý sa začína v Nitrianskej Blatnici. Príjemným osviežením pre turistov je prameň pitnej vody, ktorý vyviera tesne pred ňou.

Kam na výlet: 7 tipov v okolí

  • 1/ Považský Inovec – vhodné miesto na horskú cyklistiku
  • 2/ Topoľčiansky hrad – zrekonštruovaný hrad na úpätí Považského Inovca
  • 3/ Veľká Dolnosokolská jaskyňa
  • 4/ Malá Dolnosokolská jaskyňa
  • 5/ Sokolie skaly – lezecká lokalita
  • 6/ Rozhľadňa na Inovci
  • 7/ Bojná – slovanské hradisko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rozhľadňa #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Najkrajšie výhľady #Leto na Slovensku