Tu sa nedoplatíte. Najdrahšia krajina Európy má o 60 % vyššie ceny ako zvyšok

Turisti milujú jeho divokú prírodu, tiché, priam ľudoprázdne miesta, čierne sopečné pláže, polárnu žiaru na oblohe aj horúce pramene.

22.08.2019 07:00
debata (2)

Kropaje potu však vystúpia na čelo cestovateľom aj pri pohľade na miestne cenovky. Najdrahšou európskou krajinou, kde môžete stráviť dovolenku, je Island, píše Dailymail.co.uk.

Na subarktickom ostrove sú ceny v priemere o 56 percent vyššie ako na zvyšku starého kontinentu. Až na druhom mieste sa v rebríčku najdrahších krajín podľa údajov Eurostatu z vlaňajška umiestnilo Švajčiarsko. V alpskej krajine sumy vyskakovali o 52 % v porovnaní s priemerom. Tretie je Nórsko (o 48 %), štvrté Dánsko (o 38 %).

Návštevníci ostrovnej krajiny tieto vysoké ceny pocítia všade, aj pri bežnom „turistickom“ obede – hamburgeri a hranolčekoch či pri pive.

Pohľad do jedálneho lístka bežnej islandskej reštaurácie napovie, že syrová pizza tu stojí v priemere 2 400 islandských korún, teda v prepočte 17 eur. Za pohár vína vám tu čašník naúčtuje v prepočte 10 eur. Kým doma si kúpite burger so zemiakovými hranolčekmi za 5 až 10 eur, na Islande to vyjde na viac 20 eur.

Podľa stránky Numbeo, ktorá porovnáva spotrebiteľské ceny, stojí večera pre dvoch v priemernej reštaurácii približne 85 eur, fľaša vína strednej triedy v obchode okolo 17 eur a za dvanásť vajec tu zaplatíte až päť eur.

Aktuálne priemerné nájomné za apartmán s jednou spálňou v centre hlavného mesta Reykjavík je okolo 1 300 eur.

Za vysokými cenami na Islande stoja faktory ako malá populácia – len 355 000 obyvateľov – s vysokou závislosťou od dovážaného tovaru a s vysokými daňami z alkoholu. Krajina je malá a nie je možnú tu dosiahnuť úspory z rozsahu ako v omnoho väčších a ľudnatejších štátoch.

Ceny sú však šokom zväčša len pre návštevníkov. Domáci si z platov môžu takéto produkty dovoliť. Podľa štatistík Islandu bola v roku 2018 priemerná mesačná mzda pre pracujúcich na plný úväzok 632 000 korún pred zdanením, čo je približne 4 450 eur. Zamestnanci tu za svoju prácu teda dostávajú jednu z najvyšších miezd v Európe.

Prognostici však predpovedajú ostrovu zhoršenie ekonomickej situácie a nástup recesie.

Grapevine.is; Icelandmonitor­.mbl.is;

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny #Island #drahý