Motoristi, pozor! Európu čaká jeden z najnáročnejších prázdninových víkendov

Motoristov v strednej a južnej Európe aj na Balkáne čaká jeden z najnáročnejších prázdninových víkendov. Upozorňujú na to európske automotokluby.

02.08.2019 12:35
debata

Situáciu komplikujú aj stavebné práce na cestách v Taliansku či Chorvátsku. V balkánskej krajine sú po novom prísnejšie finančne postihované prehrešky za volantom ako vysoká rýchlosť, alkohol v krvi či používanie mobilného telefónu.

Nemcom sa začínajú i končia prázdniny

Nemecký automotokub ADAC upozorňuje, že na cestách budú obyvatelia všetkých spolkových krajín. V niektorých spolkových krajinách sa totiž tento víkend končia prázdniny.

Napríklad z Bavorska a Bádenska-Württemberska naopak vyrazí druhá vlna turistov smerom na juh a k moru. ADAC odporúča vodičom, aby sa, ak je to možné, vydali na cesty v dopravne pokojnejšie dni, ako pondelok a utorok.

ADAC tiež uviedol, že opustenie upchatej diaľnice a pokračovanie po obchádzkovej trase je málokedy výhodné, lebo aj obchádzkové trasy sa rýchlo plnia. Zmysel to má až pri zápchach dlhších ako desať kilometrov alebo pri úplných uzávierkach.

Formula 1, veteráni aj známky

Situáciu na cestách môžu skomplikovať aj veľké akcie. Napríklad na maďarskom pretekárskom okruhu Hungaroring sa cez víkend uskutoční veľká cena Formuly 1 a mieri tam niekoľko desiatok tisíc fanúšikov z celej Európy.

Komplikácie sa očakávajú na blízkej diaľnici M3 pri Budapešti a na diaľnici M1 vedúcej z Viedne na Budapešť. Vodičom sa odporúča zakúpiť maďarskú elektronickú diaľničnú známku cez webovú stránku, pretože na hraniciach sa kvôli kúpe budú tvoriť dlhé rady.

V rakúskom meste Sankt Pölten sa v sobotu koná zraz veteránov. Očakáva sa príchod viac ako 600 vystavovateľov a vyše 20 000 návštev­níkov. Dopravné komplikácie sa dajú očakávať na diaľnici A1 vedúcej z Linzu do Viedne.

Chorvátsko má vyššie tresty

V Chorvátsku musia vodiči počítať až s zdvojnásobnými pokutami za dopravné priestupky. Za prekročenie povolenej rýchlosti v obci o 20 až 30 kilometrov hrozí pokuta 1000 kun, jazda s 0,5 až jedným promile alkoholu v krvi sa pokutuje 3000 až 5000 kunami a odobratím vodičského preukazu na tri mesiace.

Tisíc kun stojí jazda bez zapnutých bezpečnostných pásov, nesprávna preprava detí vo vozidle, telefonovanie za jazdy bez hands-free či nedanie znamenia o zmene smeru jazdy.

Chorváti aj Taliani opravujú cesty

Na chorvátskej diaľnici A1 je v smere zo Záhrebu na Split, Makarskú a Dubrovník poškodená vozovka na dvoch miestach.

Prvým miestom je 142. kilometer pri meste Otočac, kde je rýchlosť znížená na 60 kilometrov za hodinu a druhé je medzi tunelmi Krpani a Sveti Rok, kde je rýchlosť obmedzená na 100 kilometrov za hodinu.

Stavebné práce spomaľujú prevádzku tiež na ceste zo severotalianskeho Udine do Benátok alebo Bibione. V Taliansku sa totiž do roku 2021 modernizuje diaľnice A4 medzi mestami Palmanova a Portogruaro.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #doprava #Európa #prázdniny