Zabavte sa s rodinou pri hradných hrách na Strečne

Hrad Strečno býval kedysi najbezpečnejším miestom aj pýchou Považia a jeho najznámejšou majiteľkou bola grófka Žofia Bosniaková. Grófku pre jej dobročinnosť po smrti uctievali ako sväticu. Práve túto nedeľu 11. augusta sa na jej hrade zabavíte pri stredovekých hrách.

09.08.2019 06:00
debata (1)

Tradičné letné podujatie pre rodiny nesie meno ctihodnej grófky – Hradné hry Žofie Bosniakovej a hostia sa naozaj ocitnú akoby v čase jej panovania na hrade. Grófka žila v prvej polovici 17. storočia a k obdobiu stredoveku patrili šermiari, sokoliari aj jarmoky a dobrá zábava. Program sa začne o 9. hodine a návštevníci môžu v zaujímavom prostredí stráviť celý deň až do 17. hodiny.

Najzaujímavejšie víkendové podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť podľa redaktorov Pravdy. Tip pre veľkých, malých, najmenších i seniorov. Prečítate si každý piatok.

Hradné hry na Strečne nesú meno najznámejšej... Foto: TASR, Pavol Ďurčo
Strečno hradné dni Hradné hry na Strečne nesú meno najznámejšej majiteľky hradu Žofie Bosniakovej.

Baví sa hrad aj podhradie

Túto nedeľu na Strečne návštevníci uvidia rôzne stredoveké hry a šermiarske ukážky v podaní skupiny historického šermu Wagus. So svojimi zverencami pred divákov vystúpia sokoliari zo skupiny Falconarii a bude sa dokonca strieľať z ľahkého poľného dela, ktoré obsluhuje delostrelec Čaro a jeho družina.

Šľachta sa rada zabávala, a tak na hradných hrách rozveselí deti aj dospelých mím Miro Kasprzyk aj orientálne tanečnice Trio Isabelle. Návštevníci sa prejdú remeselníckym jarmokom, kde nájdu výrobky zručných majstrov pre radosť aj pre úžitok.

Aby sa zabavilo nielen panstvo, ale aj poddaní, veselo niekedy bývalo aj v podhradí. Pod Strečnom je zároveň s Hradnými hrami Žofie Bosniakovej po celý deň až do 17.45 hodiny otvorená Stredoveká dedina Paseka. Deti sa tam povozia na tradičnom drevenom kolotoči, tí väčší si vyskúšajú lukostreľbu a zblízka uvidia kováčsku dielňu.

Pri stredovekých hrách treba tiež ochutnať stredovekú kuchyňu. „Na svoje si prídu i milovníci horúcej čokolády, ktorá sa bude predávať priamo na nádvorí,“ dodáva správkyňa hradu Katarína Repáňová. O popularite podujatia svedčí, že ho Považské múzeum v Žiline pripravuje už 22. rokov.

Tajomná dobrodinka zo Strečna

Žofiu Bosniakovú (uvádza sa aj Bošnáková) pre dobré skutky a pomoc chorým a chudobným nazývali aj Svätica zo Strečna. Zomrela ako 34-ročná v roku 1644.

Ako 17-ročná sa Žofia vydala za baróna Michala Šeréniho pôvodom zo Sedmohradska, no zakrátko zomrel. Žofia sa na žiadosť svojho otca vrátila do Šurian, aby pomáhala s výchovou mladších sestier a starala sa o domácnosť, popri tom však pravidelne pomáhala vdovám, sirotám a starým ľuďom, tak ju začali nazývať anjelom Šurianskeho hradu.

Keď mala 20 rokov, druhý raz sa vydala za Františka Vešeléniho, ktorý sa preslávil ako vojenský veliteľ v boji proti Turkom i Švédom a neskôr získal grófsky titul a veľa pôct, istý čas bol dokonca uhorským palatínom, prvým po kráľovi. Žofia s manželom založili útulok s nemocnicou pre chudobných a chorých, pre opustených ľudí a siroty. Traduje sa, že rozdávala chudobným chlebíky – „bosniaky“. Manželia žili najprv v kaštieli v Tepličke nad Váhom, až neskôr sa Žofia kvôli bezpečnosti presťahovala na hrad Strečno, ktorý bol vtedy najlepšie opevneným hradom na Považí. Manžela vojenské povinnosti držali na Fiľakovskom hrade.

Povesť svätice si Žofia Bosniaková vyslúžila nielen cnostným životom, ale aj neobyčajným úkazom, keď jej 34-ročné telo objavili v krypte na Strečnianskom hrade po 55 rokoch (v roku 1689) neporušené. Neporušené zostalo aj po prevezení do kaplnky v Tepličke nad Váhom, až do roku 2009, keď ho polial horľavou látkou a zapálil psychicky chorý človek.

Dnes je v krypte hradu Strečno umiestnená hlinená kópia Žofiinej múmie, ktorá tvorí súčasť expozície múzea. Vo vedľajšej miestnosti sú vystavené kópie listín a predmety súvisiace so životom Žofie Bosniakovej a v rodných Šuranoch jej na námestí postavili sochu.

O týždeň vyráža Rajecká Anča

Kto sa na Považí zdrží dlhšie, nech si nedá ujsť špeciálnu jazdu historickým vlakom nazvaným Rajecká Anča. Vyráža zo Žiliny o týždeň v sobotu 17. augusta o 13.15 hodine a smeruje do Rajca a potom späť. V nedeľu 18. augusta sa môžete po tej istej trase a späť odviesť motorákom, a to o 9.42 h, 11.42 h alebo o 13.42 hodine. Miesta vo vlaku si treba vopred rezervovať, deti do sedem rokov sa vezú zadarmo, bez nároku na sedadlo.

Ku stredovekej atmosfére patrí aj dobová kuchyňa. Foto: TASR, Pavol Ďurčo
Strečno hradné dni Žofie Bosniakovej Ku stredovekej atmosfére patrí aj dobová kuchyňa.

O dva týždne zažijete Strečno v noci

O ďalší týždeň, v sobotu 24. augusta, si môžete užiť nočnú prehliadku hradu Strečno a napínavou rozprávkou pod názvom „Srdce draka alebo ako sa Ďuro kráľom stal“, v ktorej sa vážení hostia dozvedia, ako po mnohých nástrahách opäť raz zvíťazí láska a dobro. Prehliadka sa začína na javisku pri Stredovekej dedine Paseka, príťažlivé scény sa budú premietať priamo na hradbách a návštevníci si prejdú všetky miestnosti aj tajomné zákutia hradu. „V našich nočných prehliadkach sa vždy snažíme predstaviť zaujímavé príbehy atraktívne pre všetky vekové kategórie. Prostredie tmavého hradu a živého ohňa len umocní tajomnú atmosféru. Kto príde, určite neoľutuje!“ pozýva správkyňa hradu Strečno Katarína Repáňová. Na nočné prehliadky je vhodné vziať si baterku a kvôli neskorému času sa neodporúčajú deťom mladším ako 8 rokov. Do nočného hradu môžete vstúpiť 24. augusta o 21. h, o 22. h a o 23. hodine. Cena základného vstupného je 8,80 €, zľavnené vstupné bude za 4,40 €.

Kam na výlet: 7 tipov v okolí

  • 1/ Plte na Váhu – kontaktné miesto Strečno – Gazdovský dvor, Ul. SNP 86
  • 2/ Národný park Malá Fatra – raj pre turistov
  • 3/ Rajecká Lesná – unikátny drevený pohyblivý betlehem, kalvária s liečivou vodou
  • 4/ Rajecké Teplice – prírodné liečivé kúpele, wellness, vodný svet, kúpeľný park s jazierkom, lesoparky, túry do Súľovských skál
  • 5/ Čičmany – unikátna architektúra, pamiatka UNESCO
  • 6/ Žilina – dnes akcia Stredoveký deň, v lokalite Vodného diela 10 km cyklocesta, v blízkosti skatepark
  • 7/ Lesopark Chrasť – Lanový park Preles s dvoma lanovými dráhami rôznej obťažnosti

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hrad Strečno #Známe neznáme Slovensko #Tip na víkend s rodinou