Vysoké Tatry sú slávne aj vďaka nosičom

Majestátne, očarujúce či nádherné. To je len malá časť prívlastkov, ktoré sa spájajú s monumentálnym pohorím Vysoké Tatry, ktoré sú jediným horstvom na Slovensku s alpským charakterom.

19.08.2019 06:00
Štrbské pleso, Vysoké Tatry Foto: ,
Štrbské pleso
debata

Aspoň raz za život! Čo by mal každý Slovák a Slovenka určite vidieť a zažiť? Takéto tipy vám Pravda prináša cez prázdniny každý pondelok.

Turisti ich objavili len približne pred 200 rokmi a cestovný ruch odštartoval len asi pred 100 rokmi. K rozvoju cestovného ruchu prispela železnica, ktorá tam začala jazdiť v roku 1871. Vtedy postupne vzniklo pod Tatrami 15 osád a už začiatkom 20. storočia tam boli až tri grandhotely.

Turistami sú vyhľadávané štíty, ako je Lomnický, ale aj Rysy, Predné Solisko či Kriváň. Ten navštívili aj dejatelia Ľudovít Štúr a Michal M. Hodža.

Ako symbolický vrch Slovanov a slobody Slovákov stal sa Kriváň významným motívom poézie štúrovcov. Od roku 1955 sú tradičné výstupy na Kriváň venované pamiatke SNP.

Na niektoré štíty, napríklad na najväčší Gerlachovský, Prostredný hrot, Baranie rohy alebo Kežmarský štít sa dá dostať iba v sprievode horských vodcov.

Video
Ste v Tatrách a počasie túram nepraje? Toto môže byť "mokrá verzia" výletu.

Málokto by nepoznal plesá, medzi najnavštevovanejšie patria Veľké Hincovo pleso, Popradské a známe Štrbské pleso. Dokopy je vo Vysokých Tatrách 120 plies.

Nachádza sa tam aj množstvo vodopádov, najväčší z nich je Obrovský vodopád v ústí Malej Studenej doliny.

Turistov pribúda

K Vysokým Tatrám patria aj vysokohorské chaty. Najvyššie položená je Chata pod Rysmi, založená v roku 1933. Najstaršou je zasa známa Reinerova, postavená už v roku 1860, kde sa nachádza aj jedno z dvoch múzeí tatranských nosičov.

Medzi obľúbené patria aj Téryho, Bilíkova či Zamkovského chata, ale aj Sliezsky dom a chaty pri Zelenom a Popradskom plese.

Pohorie objavuje čoraz viac turistov. V roku 2018 počet ubytovaných návštevníkov po prvý raz prekonal hranicu pol milióna.

Vyhľadávané sú nielen Slovákmi, ale za svoje ich považujú aj Česi, navštevujú ich Poliaci a Maďari a postupne pribúdajú aj turisti z Nemecka, Veľkej Británie či Izraela.

Štrbské pleso Foto: Pravda, Robo Hakl
Štrbské pleso, Tatry Štrbské pleso

V zimnej sezóne sa k nim ešte pripájajú rusky hovoriaci návštevníci, ktorí tam vítajú Nový rok. Záujem o ne sa môže ešte zvýšiť, pretože nedávno získali prvenstvo v rebríčku TOP 10 európskych destinácií.

Vysoké Tatry však nie sú iba pohorie, ale aj mesto s rovnakým názvom. Patria medzi najväčšie mestá na Slovensku. Nie však počtom obyvateľov, v mestečku žije iba niečo vyše 4 000 ľudí, ale svojou rozlohou.

Mestské práva majú iba od roku 1990, majú svojho primátora a poslancov, a tiež osady, napríklad Nový a Starý Smokovec, Tatranská Polianka, Vyšné Hágy či Tatranská Kotlina.

„Návštevníci môžu obdivovať samotné osady, mnohé z nich boli založené v 19. storočí. Zo zaujímavých budov je napríklad v Starom Smokovci Švajčiarsky dom alebo vila Alica,“ predstavuje mestečko Ivana Figová.

Tatry majú vlastné múzeum tatranskej kinematografie a fotografie. Zbierkové predmety tam priniesli obyvatelia mesta.

Zároveň tam návštevník nájde historické fotografie Tatier a ich súčasnú podobu. Múzeum sa nachádza práve v historickej vile Alica.

Vila Alpinka je národnou kultúrnou pamiatkou. Foto: Pravda, Robo Hakl
Vysoké Tatry, Vila Alpinka je národnou kultúrnou pamiatkou.

"Medzi najstaršie vily patrí aj vila Flóra, kde sa nachádzajú dokonca až dve galérie, a to Tatragaléria, kde sú umiestnené obrazy a prebiehajú tam aj iné výstavy a z druhej strany je vchod do galérie tatranský šperk, kde je aj remeselná dielňa. V Tatranskej Lomnici je to múzeum Tanapu, ale aj Ski múzeum, ktoré predstavuje históriu lyžovania. Nádherná je prechádzka po osadách, dajú sa vidieť staré kostoly, príjemná je prechádzka po promenáde v Novom Smokovci. V Starom Smokovci môžu turisti navštíviť aj prameň, z ktorého vyviera minerálka kyselka a od neho sa vydať na malý okruh na vyhliadku, je tam postavená aj krížová cesta,“ dopĺňa Figová.

Mlčanliví čudáci

Vysoké Tatry preslávili aj nosiči, ktorí na vysokohorské chaty dopravujú potraviny, ale veľakrát aj rôzny materiál, potrebný na chod takého zariadenia.

Ak niekto nezvládne túru na Reinerovu chatu, hoci je to príjemná prechádzka, môže sa o histórii tohto remesla dozvedieť priamo v Starom Smokovci, v najstaršej zachovanej budove mesta z roku 1856, a to vo Švajčiarskom dome, kde je kaviareň Sherpa Caffe a jedna miestnosť patrí práve horským nosičom.

Súkromné múzeum prevádzkuje Štefan Bačkor, ktorý sám 18 rokov vynášal náklad na vysokohorské chaty.

Video
Pozrite si Múzeum nosičov

„Dlhé roky som sa živil ako nosič a v dobrom závidel horským vodcom, že mali klubový priestor, kaviareň s históriou a galériou, kde sa mohli stretnúť pred sezónou. Nosiči nemali taký priestor. Boli sme takí spotení čudáci z chodníkov, ktorí sa nechcú rozprávať a fotiť s turistami. Jedného dňa sa naskytla šanca, bol voľný krásny historický dom, patriaci mestu. Bol voľný, preto sme sa rozhodli vytvoriť malé nosičské múzeum a šerpa haus, niečo ako komunitné centrum pre nosičov, no, samozrejme, aj pre návštevníkov. Tu máme priestor niečo porozprávať a ukázať niečo o našej robote,“ hovorí Bačkor.

Historické predmety sú nielen z jeho zbierky, ale priniesli ich aj starí nosiči, ktorí ich mali uložené v pivnici alebo na povale. Sú tam krošne, ale aj výbava a výstroj, ktoré potrebujú pri svojej práci. Majiteľ múzea sám aktívne vynášal náklad na chaty.

„Začínal som na Téryho chate, kde som pôsobil deväť sezón a rovnaký počet som strávil aj na Zbojníckej chate. Občas som robil záskoky aj na Chate pod Rysmi či v Nízkych Tatrách,“ spomína Bačkor, ktorého osobný rekord je 121 kíl, ktoré vyniesol na Téryho chatu.

"Nie vždy však platí, že váhovo najťažšia vynáška je pre nosiča aj tá najvzácnejšia,“ poznamenal bývalý vysokohorský nosič, ktorý sa spolu s mestom Vysoké Tatry snaží zachrániť aj vzácny historický dom, kde múzeum sídli.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Pribylina – Múzeum liptovskej dediny.
  • 2/ Važecká jaskyňa – známa nálezmi kostí jaskynných medveďov.
  • 3/ Poprad – zrelaxovať sa dá v akvaparku.
  • 4/ Kežmarok – drevený artikulárny kostol.
  • 5/ Svit – jedno z najmladších miest Slovenska, preslávené Baťom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku