Po svete nikdy necestovalo toľko ľudí ako teraz. Aké nové trendy sa objavujú?

Podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu (UNWTO), agentúry OSN, dosiahol počet zahraničných ciest turistov po celom svete v minulom roku číslo 1,4 miliardy. To predstavovalo 6-percentný nárast oproti predošlému obdobiu a organizácia predpovedá pre aktuálny rok nárast ešte o 3 alebo 4 percentá. Zároveň bol rok 2017 zatiaľ druhým najsilnejším po roku 2010.

23.09.2019 07:00
cestovateľka, turistka, rieka, klobúk, čína,... Foto:
Dovolenkári viac vyhľadávajú "zdravé možnosti" ako pešia turistika, wellness...
debata

Pritom prognóza UNWTO z roku 2010 predpokladala počet 1,4 miliardy až v roku 2020, turisti však túto magickú hranicu pokorili o dva roky skôr.

Prispel k tomu výraznejší hospodársky rast, cenovo dostupnejšia letecká doprava, technologické zmeny, nové obchodné modely a zjednodušenie vízového režimu.

Blízky východ zaznamenal nárast počtu príchodov zahraničných návštevníkov o 10 % a Afrika o 7 %, čo bol svetový nadpriemer. Množstvo príjazdov turistov do Ázie, Tichomoria a Európy narástol o 6 %.

Priemer trocha stiahli Severná a Južná Amerika – tie evidovali nárast len o 3 %, píše v správe UNWTO.

„Rast cestovného ruchu v posledných rokoch potvrdzuje, že toto odvetvie je dnes jednou z najsilnejších hnacích síl hospodárskeho rastu a rozvoja. Je našou zodpovednosťou riadiť ho udržateľným spôsobom a premieňať túto expanziu na skutočné výhody pre všetky krajiny, a najmä pre všetky miestne spoločenstvá, vytvárať príležitosti pre pracovné miesta a podnikanie a nikoho nenechať v úzadí,“ uviedol generálny tajomník UNWTO Zurab Pololikashvili.

Príchod zahraničných turistov do Európy dosiahol v roku 2018 počet 713 miliónov, čo predstavuje výrazný 6-percentný nárast v porovnaní s tiež mimoriadne silným rokom 2017.

Rast ťahala predovšetkým južná časť a Stredomorie (+7 %). Stredná a východná Európa narástla o 6 % a západná Európou rovnako o 6 %.

Výsledky v severnej Európe boli slabšie kvôli nízkemu počtu príchodov turistov spoza hraníc do Spojeného kráľovstva.

Na základe analýz súčasných trendov a ekonomických vyhliadok UNWTO odhaduje v budúcom roku nárast príjazdov zahraničných návštevníkov o 3 až 4 %, čo je viac v súlade s historickými trendmi rastu.

Trendy tiež ukazujú, že obyvatelia krajín, ktorých ekonomiky sa rýchlo rozvíjajú, napríklad India a Rusko, či menšie ázijské štáty, začínajú vo veľkom cestovať do zahraničia.

Zo štatistík tiež vyplýva, že do úzadia sa pomaly dostáva móda cestovania, aby sa turista mohol pochváliť svojimi exotickými zážitkami, a dovolenkári viac vyhľadávajú „zdravé možnosti“ ako pešia turistika, wellness, či viacgeneračné cestovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #OSN #turizmus