Cyklistické preteky Okolo Slovenska prinesú bohatý program aj obmedzenia

V tomto týždni sa stane Bardejov centrom vrcholovej cyklistiky. Tunajšie Radničné námestie sa od utorka 17. do štvrtka 19. septembra stane miestom štartu úvodných bojov o víťazstvá 63. ročníka pretekov Okolo Slovenska. Podujatie prinesie okrem bohatého programu aj viacero dopravných obmedzení a uzávierok.

17.09.2019 12:35
debata

Už v utorok 17. septembra od 16:00 čaká fanúšikov program spojený so slávnostným predstavením 22 cyklistických tímov vrátane piatich tímov elitnej World Tour. Stretnúť tak môžu aj aktuálneho majstra Európy a víťazov Tour de France.

Okrem stánkov cyklistov a partnerov podujatia bude pre fanúšikov pripravený športový a kultúrny program. Tešiť sa môžu na adrenalínové vystúpenia mladých trialistov či akrobatickú jazdu krasojazdkýň. O atmosféru sa postará Hudba z Marsu.

„Fanúšikovia sa môžu tešiť i na darčeky z reklamnej kolóny, vidieť jazdcov pri chystaní na preteky, vypýtať si podpis či urobiť spoločnú fotografiu,“ avizuje webová stránka mesta Bardejov.

Samotné preteky odštartujú v stredu 18. septembra dvoma pol etapami so štartom a cieľom na Radničnom námestí. Dopoludňajšia etapa prvého pretekárskeho dňa sa začína o 9:00 a povedie okolím historického mesta.

Cyklisti sa vydajú na 138-kilometrovú etapu z Radničného námestia smerom po Veternej ulici a ceste na Kapušany prejdú cez Hertník, Fričkovce, Osikov, Raslavice znova Bardejovom.

Po prejazde cez námestie bude pelotón pokračovať smerom na Rokytov, Krivé a cez Bardejovskú Zábavu sa znova vráti do mesta.

V stredu popoludní je na programe aj časovka. Tá povedie z Radničného námestia cez ulice Veterná a Starý blich vyvedie cyklistov na koniec mesta a zase naspäť cez Chyzerovú, Pod papierňou, Ťačevskú, Komenského, Jiráskovú, Dlhý rad privedie jazdcov naspäť na námestie. Oficiálny štart súťažnej časovky je naplánovaný o 15:30.

Uzavretú trať časovky si môžu vychutnať aj hobby cyklisti. Od 14:00 je pre nich pripravená organizovaná cyklojazda – Diapozitívna energia na kolesách. Zaregistrovať sa na štart 7,4-kilometrovej cyklojazdy je potrebné v stredu 18. septembra v čase od 11:30 do 13:45 hod. na Radničnom námestí.

Cyklojazda pre verejnosť bude tohto roku venovaná podpore boja proti cukrovke. Súčasťou podujatia preto bude okrem občerstvenia pre každého účastníka aj meranie glykémie, konzultácie s diabetológom a výživovým poradcom.

Medzinárodné preteky Okolo Slovenska budú toho roku špeciálne aj v tom, že sa popri rekordnom počte piatich World tímov po prvýkrát predstaví aj profesionálny tím zložený z cyklistov – diabetikov – Team Novo Nordisk.

Bardejovské námestie vyprevadí cyklistov i vo štvrtok 19. septembra. Na 226 km dlhú etapu s cieľom v Ružomberku sa pelotón vydá o 12:30.

Ako v súvislosti s podujatím informovalo Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Bardejove, od utorka 17. septembra od 9:00 bude až do štvrtka 19. septembra do 15:30 úplne uzavretá štátna cesta I/77, a to v úseku od križovatky ulíc Jiráskova – Dlhý rad po križovatku ulíc Slovenská – Krátky rad – Dlhý rad.

Uzavreté budú aj miestne komunikácie, konkrétne Radničné námestie, Poštová ulica, Na Hradbách od križovatky so Stöcklovou ulicou po križovatku s ulicou Radničné námestie a tiež Kellerova ulica od križovatky s ulicou Dlhý rad po križovatku s ulicou Hurbanova. Náhradná obchádzková trasa úseku cesty I/77 bude vyznačená prenosnými dopravnými značkami a povedie po miestnych komunikáciách s prioritným využívaním obchvatu mesta Bardejov.

„Všetkých vodičov vyzývame osobitne dňa 18. septembra v čase od 8:45 do 12:15 a v čase od 14:00 do 18:30 k minimalizácii používania motorových vozidiel na pozemných komunikáciách mesta Bardejov a na ďalších komunikáciách v rámci konania etáp cyklistických pretekov.

Zároveň z dôvodu čiastočných uzávierok komunikácií mesta Bardejov v smere Svidník – Prešov odporúčame prioritne v čase od 9:30 do 12:15, pre smer Bardejov – Prešov, využiť aj smer Bardejovská Nová Ves – Marhaň – Raslavice – Prešov resp. Bardejov – Giraltovce – Prešov,“ uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Zmeny sa dotknú aj prímestskej a mestskej dopravy. Ako informovala SAD Prešov, prímestská doprava bude vedená po uliciach Kúpeľná, Nábrežná, T. Ševčenku a Štefánikova. Mestská doprava zase povedie cez ulice Slovenská – Nový Sad – Fučíkova –T. Ševčenku – Štefánikova – Dlhý Rad – Jiráskova.

Zastávka Dlhý rad – Okresný úrad bude v oboch smeroch dočasne presunutá a nahradí ju zastávka Fučíková – Hotel Artin a zastávka na ulici Nový sad v oboch smeroch. Zastávka Bardejov, športová hala bude dočasne zrušená.

V poradí 63. ročník cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa uskutoční od 18. do 21. septembra. Okrem Bardejova budú etapovými mestami aj Ružomberok, Hlohovec a Senica. Cyklisti celkovo prejdú od východu až po západ krajiny takmer 710 km cez päť samosprávnych krajov. Na podujatí sa predstavia jazdci z 30 krajín.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #Okolo Slovenska