Prečo sa top destináciou Európy stalo pobrežie pri Lisabone?

Portugalsko sa v roku 2019 stalo top destináciou Európy a získalo ocenenie World Travel Awards v kategórii Europe’s Leading Travel Destination. Zasa. Už po tretí raz za sebou.

04.10.2019 00:00
Portugalsko, Lisabon, mesiac, noc, spln Foto: ,
Spln nad Lisabonom.
debata

Najzápadnejšia krajiny pevninskej časti starého kontinentu opäť obstála v konkurencii ďalších nominovaných krajín – Rakúska, Anglicka, Francúzska, Nemecka, Grécka, Írska, Talianska, Nórska, Španielska, Švédska, Švajčiarska a Turecka, píše Thepointsguy.com.

Zároveň vyhlásili Lisabon za najlepšie mesto na krátke „víkendové“ pobyty. Jeho neopakovateľná atmosféra a blízke prímorské letoviská Cascais či Estoril so zlatistými plážami, ktoré sú známe ako Portugalská riviéra, robia z tohto miesta vynikajúci cieľ.

Riviéra je už dlho obľúbeným dovolenkovým miestom kráľovských rodín z Portugalska, Španielska či Talianska, ktoré si tu dali postaviť nádherné paláce a veľkolepé letné sídla. Ich architektúra pripomína aj koloniálne časy, keď Portugalsko vládlo Indii, Číne, Afrike aj Brazílii.

Sintra

Neďaleko Lisabonu, asi 35 kilometrov na západ, sa ukrýva aj ďalší skvost, očarujúce mestečko Sintra plné palácov a zámkov, ktorého pamiatky sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

Pobrežná Sintra bola po stáročia obľúbeným letným sídlom portugalských kráľov, ktorých sem lákala chladnejšia klíma.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

(@annakarpinskaja),

Azda najznámejšou pamiatkou, symbolom mesta, je rozprávkový červeno-žltý palác de Pena z 19. storočia, ktorý je zasadený na kopci, a tak je z neho aj výborný výhľad na okolie. Postavil ho portugalský kráľ Ferdinand II. pre svoju lásku a neskoršiu manželku Máriu, následníčku portugalskej koruny.

Ďalšou typickou stavbou mesta je luxusná vila Quinta da Regaleira, ktorá svojím tvarom a zdobnosťou pripomína svadobnú tortu. Postavil si ju bohatý kávový magnát z Brazílie.

Turistov púta aj palác Monserrate, zdobený maursko-goticko-orientálny zámok britského obchodníka s rastinami a zrúcaniny maurského hradu z 10. storočia.

V Národnom paláci Sintra sa na stenách a stropoch skvejú azulejos, ručne maľované dlaždice, z 15. a 16. storočia a zdobia ho dve slonovinové pagody, ktoré boli darom od bývalej kolónie Macao. Jeho kužeľovité komíny sa stali symbolom mesta.

Cascais

Mesto kedysi bývalo rybárskou dedinou, v ktorej si šľachtici postavili svoje veľké letné vily. Biele domy s oranžovými strechami tvoria typický prvok tunajšej krajinu.

Múzeum Condes de Castro Guimarães vystavuje nábytok a skrine zo 17. storočia vyrobené zo slonoviny a z teakového dreva z indickej Goy.

Maják v Cabo da Roca. Foto: Pavol Fabian
maják v Cabo da Roca, Portugalsko Maják v Cabo da Roca.

Múzeum Casa de Santa Maria (kde sa svojho času ubytoval aj posledný taliansky kráľ, ale aj vojvoda a vojvodkyňa z Windsoru) má steny pokryté nádhernými azulejos zo 17. storočia.

Mesto má aj svoju modernú stránku V Cascais je totiž jedno z najväčších európskych kasín Estoril. Hovorí sa o ňom, že ho počas druhej svetovej vojny navštevovali špióni a kráľovskí utečenci a miesto inšpirovalo tiež príbeh bondovky „Casino Royale“.

Na svoje si tu prídu aj milovníci pohody v plavkách. Pobrežie tu ponúka kilometre krásnych útesov a pláží: Guincho, Tamariz, Grande, São Pedro, Carcavelos a Adraga – niektoré z nich sú rajom surferov a konajú sa tu tiež surfové majstrovstvá.

Neďaleko sa nachádza aj najzápadnejší bod pevninskej Európy Cabo da Roca a Boca do Inferno (Pekelné ústa), ktoré sú známe silnými vlnami, ktoré narážajú na jaskyne a skalné útvary.

Worldtravelawar­ds.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #Lisabon