Na posvätnú horu v piatok vystúpili poslední ľudia. Potom ju uzavrú

Stovky ľudí prišli v piatok využiť poslednú možnosť vystúpiť na austrálsku vyvýšeninu Uluru, ktorá už nebude prístupná pre turistov.

25.10.2019 13:20
debata
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Australian Geographic (@australiangeographic),

Lezci však na svoj posledný výstup museli počkať, keďže predstavitelia národného parku skalný útvar na tri hodiny uzavreli pre zlé poveternostné podmienky.

Zákaz výstupov začal platiť o 16:00 miestneho času (8:30 stredoeurópskeho letného času). Poslední turisti na vrchole Uluru tam však mohli zostať do západu slnka.

Cez víkend miestni rangeri na skalnom útvare zrušia turistický chodník a odstránia kovové reťaze, ktoré boli určené na pomoc pri výstupe.

Zákaz výstupov na Uluru schválila rada národného parku Uluru-Kata Tjuta v roku 2017 pre náboženskú dôležitosť pre pôvodných obyvateľov, ktorí ju považujú za posvätnú, i z bezpečnostných a environmentálnych dôvodov. Za porušenie zákazu hrozia pokuty vo výške niekoľko tisíc austrálskych dolárov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa FRANCE 24 (@france24),

Známa vyvýšenia charakteristická červeným sfarbením v ostatných týždňoch prilákala množstvo turistov.

Kempingy a hotely boli tento týždeň v oblasti úplne plné, čo viedlo k tomu, že sa niektorí turisti rozhodli kempovať nelegálne a podľa miestnych obyvateľov za sebou zanechali odpad.

Od začiatku zaznamenávania incidentov prišlo na Uluru o život najmenej 37 ľudí. Naposledy sa tak stalo minulý rok, keď pri výstupe na jednu z najstrmších častí 348 metrov vysokej vyvýšeniny zomrel japonský turista.

Bbc.com; Abc.net.au

debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália